İranlı danışmandan ekonomik krize çözüm tavsiyesi

- İran Yönetim ve Planlama Kurumu Danışmanı Pazuki: "İran'ın ekonomik sorunları, para birimini riyalden tümene çevirerek çözülmeyecek. Hükümetin bu değişiklikten önce ekonomiyi sağlıklı bir hale getirmesi zorunludur"

Google Haberlere Abone ol
İranlı danışmandan ekonomik krize çözüm tavsiyesi

İSTANBUL (AA) - İran Yönetim ve Planlama Kurumu Danışmanı Mehdi Pazuki, ülkedeki ekonomik sorunların çözümünün resmi para biriminin adını değiştirmekten önce mali disiplin ve istikrardan geçtiğini belirtti.

Pazuki, İran'ın Arman gazetesinde yayımlanan makalesinde "İran'ın ekonomik sorunları, para birimini riyalden tümene çevirerek çözülmeyecek. Hükümetin bu değişiklikten önce ekonomiyi sağlıklı bir hale getirmesi zorunludur." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin de yıllar önce para biriminden 6 sıfır attığını hatırlatan Pazuki, "Türkiye bu politikada başarılı oldu. Türkiye bu değişikliği yapmadan önce hasta ekonomisini sağlıklı bir hale getirerek başarı elde etti." değerlendirmesinde bulundu.

İran'da öncelikle ekonomik istikrar sağlanması gerektiğini belirten Pazuki, bunun için de mali ve idari disiplinin zorunlu olduğunu dile getirdi.

Pazuki, ekonomik sorunların resmi para biriminin adını değiştirmek ya da paradan bir sıfır atmakla çözülmeyeceği savunarak, "Son yıllarda İran ekonomisi şiddetli bir şekilde ekonomik disiplinsizliğe sürüklendi. En kısa zamanda ülkede ekonomik disipline ulaşmamız gerekiyor." ifadesini kullandı.

İran Bakanlar Kurulu resmi para birimi "riyal"in "tümen"e dönüştürülmesiyle ilgili tasarıyı dün kabul etmişti. Tasarıda 1 tümenin 10 riyale eşit olduğu belirtilmişti.

Kurul tarafından kabul edilen tasarının onay için meclise gönderileceği kaydedilmişti.



Yorumlar