İran ordusu envanteri: İran'ın askeri gücü ne kadar?

İran'ın askeri gücü ne kadar? İran ordusu envanterinde kaç uçak, kaç gemi, kaç füze var sorularının yanıtı merak eden vatandaşlar tarafından sıkça araştırılmaya devam ediyor. Peki, İran'ın askeri gücü ne?

Google Haberlere Abone ol
İran ordusu envanteri: İran'ın askeri gücü ne kadar?

İran'ın askeri gücü ne kadar? İran ordusu envanterinde kaç uçak, kaç gemi, kaç füze var sorularının yanıtı ABD'nin İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Süleymani'yi öldürmesinin ardından en çok merak edilenler sıkça araştırılanlar arasında yer almaya başladı. Peki, İran'ın askeri gücü ne?

İran destekli Haşdi Şabi örgütünün Irak'ta bulunan DEAŞ karşıtı koalisyona ait üsse saldırmasının ardından başlayan operasyonlar ABD ve İran'ı karşı karşıya getirdi. Haşdi Şabi örgütünün bu saldırısının ardından ABD yönetimi savaş uçakları ile Haşdi Şabi üssünü vurdu. 28 Haşdi Şabi örgütü üyesinin ölmesinin ardından tansiyon daha da yükselmiş ve ABD'nin Irak'ta bulunan büyükelçilik binasına Haşdi Şabi yanlıları saldırı düzenlemişti. Elçilik binasının talan edilmesinin ardından açıklama yapan ABD Başkanı Trump, saldırılardan İran'ın sorumlu tutulacağını ve karşılık verileceğini söylemişti. Dün akşam saatlerinde ise ABD'nin Irak'ta yürüttüğü operasyon sonucunda İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürüldüğü açıklandı. İran, Süleymani'nin öldürülmesinin ardından üç gün yas ilan etmiş ve intikam alınacağı açıklamasında bulunmuştu. 

İRAN ORDUSU ENVANTERİ

Dünyanın en büyük orduları arasında yer alan İran Ordusu, sayı bakımından da hem ortadoğu hemde dünyanın sayılı ordularından biridir. Aktif 534 bin askeri bulunan İran Silahlı Kuvvetleri'nin ayrıca 400 bin kişilik yedek askeri bulunmaktadır. Öte yandan İran ordusu, Suriye, Irak, Yemen gibi ülkelerde vekalet savaşları yürütmek için çeşitli örgütler yoluyla savaşlara dahil olmakta ve bu ülkelerde de azımsanmayacak derece milisleri bulunmaktadır. Ortadoğu'nun en büyük orduları arasında yer alan İran, bu sırlamada asker sayısı bakımında 3. sırada yer alır. İran Silahlı Kuvvetleri  ve İran Devrim Muhafızları adı altında iki ana kuvveti bulunan İran ordusunun ayrıca hava deniz ve kara kuvvetleri de bulunmaktadır. Zorunlu askerlik uygulaması olan ülkelerden biri olan İran, kıtalararası füze sistemlerine sahip sayılı ülkelerden biridir. İran Silahlı Kuvvetleri'nin altında İran Kara Kuvvetleri, İran Hava Kuvvetleri, İran Deniz Kuvvetleri, İran Hava Savunma Kuvvetleri, bulunmaktadır. Ayrıca İran Kolluk Kuvvetleri olarak bilinen polis gücüde İran Ordusuna bağlıdır. 

Öte yandan İran Devrim Muhafızları Komutanlığı'nın altında hizmet veren Kara Kuvvetleri,  Hava Kuvvetleri,  Deniz Kuvvetleri,  Füze Kuvvetleri ve Kudüs Gücü bulunmaktadır. Ülkenin en saygın kurumlarından biri olan İran Devrim Muhafızları, İran Milli Petrol Şirketi ve İmam Rıza Fonu'nun ardından ülkenin en zengin üçüncü kurumudur. 

İRAN'IN ASKERİ GÜCÜ NE KADAR?

Ortadoğunun en güçlü ordularından biri olan İran Kara Kuvvetleri bünyesinde kendi ürettiği Zülfikar tankları dahil toplamda bin 650 adet tank bulunmaktadır. Zırhlı muharebe araçları bakımından zayıf kalan İran Kara Kuvvetleri'nin envanterinde toplam 2.215 zırhlı araç (ZMA, TTZA) bulunmaktadır.  İran Kara Kuvvetleri'nin bünyesinde ayrıca 440 kundağı motorlu silahlar, 2 bin 188 çekili topçu sistemleri ve 1.533 çoklu roketatarlar bulunmaktadır. 

HAVA KUVVETLERİ

İran'ı havadan ve karadan gelebilecek tehlikelere karşı koruyacak olan İran Hava Kuvvetleri'nin bünyesinde toplamda 505 adet savaş uçağı bulunmaktadır. Bunlardan 105 adeti av-önleme uçakları, 158 adet saldırı uçakları, 192 adet nakliye uçakları, 101 adet eğitim uçağıdır. Öte yandan 12 adet helikopter ve 55 insansız hava aracı bulunmaktadır. 

İran Hava Savunma Kuvvetleri altında faaliyet gösteren kuvvetin bünyesinde ise 15 adet HAWK füze bataryası, 12 adet SA-2 düze sistemi, 4 adet SA-5 füze sistemi, 30 adet raiper füze rampası, 50 adet RBS-70 füze rampası ve 15 adet tigercat füze rampası bulunmaktadır.

DENİZ KUVVETLERİ

İran'ı denizden gelebilecek tehditlere karşı koruyacak olan Deniz Kuvvetleri'nin envanterinde toplamda 398 gemi bulunmaktadır. 6 adet fırkateyni bulunan İran Deniz Kuvvetleri'nin 3 adet korveti, 33 adet denizaltısı, 230 adet sahil güvenlik botu ve 10 adet mayın gemisi vardır. 

Yorumlar