Irak'tan Başika açıklaması: Anlaştık!

Irak'tan yapılana açıklamada, Başika konusunda Ankara ile anlaşmaya varıldığı belirtildi

Google Haberlere Abone ol
Irak'tan Başika açıklaması: Anlaştık!

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Türkiye ile Irak arasındaki Başika geriliminde yeni bir gelişme yaşandı. İki ülke arasında ilişkilerin kopma noktasına gelmesine neden olan Başika kampı konusunda anlaşmaya varıldığı açıklandı.  Başbakan Binali Yıldırım'ın bugünkü Bağdat ziyareti sırasında yapılan açıklamada, Başika sorunu konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi. 

Başbakan Yıldırım da Irak'ta açıklamalarda bulundu. 

BAŞBAKAN YILDIRIM AÇIKLADI

Başbakan Yıldırım, "Irak'ın egemenliği bizim için çok önemlidir, egemenliğine zarar verecek hiçbir girişime, hiçbir harekete rıza göstermeyiz, içinde olmayız. Irak'ın bütünlüğü de aynı şekilde bizim için önemlidir, bunun bilinmesini isteriz. Peşmerge ve Irak merkezi güçleri ile Sincar'ın terör unsurlarından temizlenmesi konusunda gerekli çalışmalar yapılacak. Bizim için terör nereden gelirse gelsin aynıdır. Dolayısıyla Sincar birinci derecede en büyük tehdidi bize oluşturmaktadır ve tehdidin bertaraf edilmesi konusunda Sayın Başbakan'ın hassasiyetleri için de teşekkür ediyoruz. Bu konuda da gerekli işbirliğini yapmaya hazırız. Sadece Sincar değil bütün Irak topraklarından ülkemize yönelen terör faaliyetlerine karşı işbirliğini sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı. Yıldırım Başika'daki Türk askerleri ile ilgili soruya "Bu konuyu konuştuk. Bu bir keyfiyet değil, bir ihtiyaçtan doğmuştur. Görüyoruz ki DEAŞtan bölgenin temizlenmesinde önemli mesafe katedilmektedir. Buna uygun olarak bu konuyu da dostane biçimde çözüme ulaştırmış olacağız." yanıtını verdi.

Irak’ın Başkenti Bağdat’ta bulunan Başbakan Binali Yıldırım, Irak Başbakanı Haydar el İbadi ile ortak basın toplantısı düzenledi. Yıldırım, Irak ile ortak hareket edildiğini belirterek, “Geçtiğimiz günlerde yaptığınız 'PKK'nın Irak toprakları üzerinden Türkiye'ye zarar vermesine izin vermeyeceğiz.' şeklindeki açıklamanız bizim için çok önemli. Bundan büyük bir memnuniyet duyduk. Bu da teröre karşı beraber, birlikte neler yapabileceğimizi en iyi şekilde gösteriyor." dedi.

Başbakan Yıldırım: “Başika meselesi. Bu konuyu konuştuk. Bu bir keyfiyet değil, bir ihtiyaçtan doğmuştur. Görüyoruz ki DEAŞ'tan bölgenin temizlenmesinde önemli mesafe kat edilmektedir. Buna uygun olarak bu konuyu da dostane biçimde çözüme ulaştırmış olacağız. Bunu da ifade etmek istiyorum. Bir kez daha teşekkkür ediyorum ve bundan böyle en kısa zamanda sizi de Türkiye’de ağırlamak istiyoruz. Değerli arakadaşlar şunu az önce ifade ettim bu konuyu Sayın Başbakanla etraflıca konuştuk. Başika’nın nasıl başladığını ne tür hizmetler gördüğünü anlattık. Malum DEAŞ ile mücadelede bütün unsurlarımızla önemli bir vazife gördüler. Inova bölgesindeki milislerin DEAŞ’a karşı mücadele etmesi için eğitildiler. Oradaki varlığımız bizzati mücadele etti. Irak’ın birliği ve bütünlüğü konusunda hassasiyetimizi ifade ettik ediyoruz. Tamamen barış sağlanınca, işler yoluna girdiğinde gereken yapılacak bu kadar açık ve net " dedi.

Başbakan Yıldırım: "Peşmerge ve Irak merkezi güçleri ile Sincar'ın terör unsurlarından temizlenmesi konusunda gerekli çalışmalar yapılacak. Bizim için terör nereden gelirse gelsin aynıdır. Dolayısıyla Sincar birinci derecede en büyük tehdidi bize oluşturmaktadır ve tehdidin bertaraf edilmesi konusunda Sayın Başbakan'ın hassasiyetleri için de teşekkür ediyoruz. Bu konuda da gerekli işbirliğini yapmaya hazırız. Sadece Sincar değil bütün Irak topraklarından ülkemize yönelen terör faaliyetlerine karşı işbirliğini sürdüreceğiz."

ÖNEMLİ ZİYARET

Başbakan Binali Yıldırım'ın beraberindeki üst düzey heyetle Irak'a gerçekleştirdiği ziyaretin "iki ülke arasında iş birliği ve koordinasyon alanında olumlu etkileri olacağı" belirtiliyor. Irak'taki farklı gruplara mensup milletvekilleri, Başbakanın ziyaretini AA muhabirine değerlendirdi. Irak Güçler Birliği Bloku üyesi Sacide Muhammed, "Yıldırım'ın ziyaretinin siyasi, ekonomik ve güvenlik alanlarında olumlu yansımaları olacağı gibi, ziyaret iki ülke arasında özellikle terörle mücadelede iş birliğine vesile olacak." dedi.

Muhammed, Türkiye'nin terör örgütü DEAŞ'ın iki ülke için de ortak tehlike olduğunu bildiği ve bu ilkeden hareketle Irak'la koordinasyonu artıracağı değerlendirmesinde bulundu. Şii Ulusal Koalisyonu Bloku üyesi Habib et-Tarfi ise terörün hem Irak'ı hem de Türkiye'yi vurduğuna işaret ederek, iki ülke arasındaki koordinasyonun mevcut aşamada çok önemli olduğunu vurguladı.



"Irak, bölgedeki komşu ülkelerle ikili ilişkilerini en iyi düzeye getirmek istiyor." diyen Tarfi şunları söyledi: Türkiye-Irak ilişkileri yakın zamana kadar çok iyiydi ve taraflar anlaşmazlıklarını sonlandırma konusunda uzlaştıkları takdirde ilişkiler yine eskisi gibi olacak. Irak'ın Türkiye ile önemli ticari ve ekonomik ilişkileri var. DEAŞ'la mücadele edilen bir dönemde gerçekleşen ziyaret büyük önem taşıyor."

Kürdistan İttifakı Bloku üyesi Abdulbari Zibari de ülkesinin terörle mücadelede uluslararası iş birliğine ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek, komşu ülkelerle yapılacak koordinasyonun herkesin yararına olacağını vurguladı.

Yorumlar