İntak ne demek? İntak kelime anlamı nedi?

İntak ne demek veya intak kelime anlamı nedir sorusunun cevabını sizler için Türk Dil Kurumu üzerinden araştırıp derledik.

Google Haberlere Abone ol
İntak ne demek? İntak kelime anlamı nedi?

İntak ne demek veya intak kelime anlamı nedir Türk Dil Kurumu sözlüğünde intak kelimesinin anlamı için ne deniliyor sorularının cevabını sizler için derledik. İşte İntak ne demek veya intak kelime anlamı nedir sorusunun cevabı:

Türk Dil Kurumu (TDK) Sözlüğüne göre intak kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir.

Türkçe diline Arapça dilinden giren milyonlarca kelimeden sadece biri olan intak kelimesinin anlamı ise yine TDK Sözlüğüne göre üç ayrı grupta değerlendirilebilir.

Bu anlamlardan ilki şöyle: Konuşturma söyletme

İntak kelimesinin bir diğer anlamı ise şöyle:  Kişileştirilen varlıklara, hayalî yaratıklara söz söyletme sanatı, dillendirme

Özetlersek; 

İntak, genel olarak edebiyat literatüründe kullanılan ve şairler tarafından sıklıkla başvurulan bir yol ve yöntemin adıdır.

Şairlerin kullandığı bu yol veya yöntem ise cansız varlıkları bir insanmış gibi konuşturmak, söyletmektir ve onlardan insanmış gibi söz etmektir. 

Örnek olarak bir çiçeğin konuştuğunu ve kendini ifade ettiğini içeren şiirlere denk geldiğimizde burada bir intak yapıldığını söyleyebiliriz. 

Aynı şekilde bir bülbülün insan gibi konuşturulduğunu ve şiire konu olan bir anlatımda bulunduğunu gördüğümüzde yine şairin burada intak yaptığını söyleyebiliriz. 

İntak şiirlerinden birine örnek vermek gerekirse Ahmet Hamdi Tanpınar'ın şu şiiri iyi bir örnek olabilir: 

Bu hayalde uyur Bursa her gece, 

Her şafak onunla uyanır, güler 

Gümüş aydınlıkta serviler, güller 

Serin hülyasıyla çeşmelerinin. 

Başındayım sanki bir mucizenin, 

Su sesi ve kanat şakırtısından 

Billur bir avize Bursa'da zaman

Görüldüğü üzere şair burada Bursa ilini bir insanmış gibi canlandırmaya çalışmış.


PAYİTAHT'A DAMGASINI VURAN SAHNE

 

Yorumlar