İlk yalanı sosyal medyada söylüyorlar

Sosyal medya uzmanları, sektördeki boşlukların giderilmesi için 'yasal düzenleme' ihtiyacı olduğunu belirtiyor

Google Haberlere Abone ol
İlk yalanı sosyal medyada söylüyorlar
Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Yönetim Kurulu Başkanı Said Ercan, sosyal medyada bir boşluk ve kaos olduğunu belirterek "Sosyal medyanın bir orman mı yoksa milli park mı olmasını istiyoruz? Kuralları, sınırları belli bir yer mi yoksa anarşizm öncesi bir kaos mu olmasını istiyoruz? Bu noktada karar verilmesi gerekiyor. Gençlerin bir anayasaya ihtiyacı var" dedi.

Sosyal medyanın kullanımı, toplumsal hayata etkileri ve bu alandaki yasal boşluklara ilişkin açıklamalarda bulunan Ercan, sosyal medyada herkesin dilediği şekilde bilgi paylaşımında bulunmasının başıboşluk ve kaos ortamı yarattığını ifade etti.

Avrupalı siyasetçilerin de kendi gençlerinin geleceklerini etkileyeceği için "sosyal medya anayasası" ihtiyacını dile getirdiklerini vurgulayan Ercan, "Sosyal medyanın bir orman mı yoksa milli park mı olmasını istiyoruz? Kuralları, sınırları belli bir yer mi yoksa anarşizm öncesi bir kaos mu olmasını istiyoruz? Bu noktada karar verilmesi gerekiyor. Gençlerin bir anayasaya ihtiyacı var" diye konuştu.

Sosyal medya anayasası hazırlanırken sosyal medya uzmanları, pedagog, psikolog, akademisyen, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve sosyal medyadaki fenomenlerin aynı masa etrafında toplanması gerektiğini aktaran Ercan, şöyle devam etti:

"Bu kapsamdaki çalışmalar, özgürlükleri tırpanlamadan, çocukların bağımsız ve özgür hissetmesini engellemeden yapılmalı. Onlara güzel bir gelecek sunmak istediğimizi anlatarak bunu başarmamız lazım. Bugün Fransa'da bir çocuk internetten indirme yapacağı zaman ailesine uyarı gidiyor ve onay alınıyor. Bakın Fransa çocuklarını düşünüyor. Biz Fransa kadar olamayacaksak bir şey yapmamızın anlamı yok."

ÇOCUKLAR İLK YALANINI SOSYAL MEDYADA SÖYLÜYOR

Uluslararası yasalar gereği sosyal medyaya kayıt yaşının 13 olduğunu hatırlatan Ercan, şunları söyledi:

"Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de doğmamış çocuğa sosyal medya hesabı açılıyor. Türkiye'de en çok takipçisi bulunan Cem Yılmaz'ın oğlu Kemal Yılmaz'ın, doğmadan önce 13 bin takipçisi vardı. Bu, işin suyunun çıkması ve abartı noktasına gelme aşamasıdır. 13 yaş altı çocuklar üye olamadığından, yanlış beyanda bulunarak ilk yalanını sosyal medyaya kayıt olurken söylüyor ve bu yalanlar silsilesi devam ediyor."

Ercan, çok küçük yaştaki çocukların sosyal medyayı kullandığına ve artık "anı yaşa, günü yaşa, geleceği hiç düşünme" çağının yaşandığına dikkati çekerek "Oysa yarın bu çocuklar işe gireceği zaman sosyal medya adreslerinde heyecanla yaptıkları paylaşımlar sıkıntı yaratıyor. İnsanların fikirlerini yansıtan paylaşımlar, fotoğraflar başlarına dert açacak boyuta geldi. Sosyal medyanın güzel yanlarından yararlanmak lazım. Kaybolan çocukların aranması, kan bulunması veya yardım faaliyetleri için kullanılması çok güzel" diye konuştu.
 

Yorumlar