İhtiyaç kredisi şartları nelerdir? İhtiyaç kredisi için gerekli belgeler nelerdir?

İhtiyaç kredisi şartları nelerdir? İhtiyaç kredisi için gerekli belgeler nelerdir? soruları son zamanların en çok aranan konuları arasında yer alıyor. İşte detaylar

Google Haberlere Abone ol
İhtiyaç kredisi şartları nelerdir?

İhtiyaç kredisi şartları nelerdir? İhtiyaç kredisi için gerekli belgeler nelerdir? sorularının yanıtı haberimizde. İşte detaylar..

İhtiyaç kredisi bankalar tarafından müşterilerine kısa vadeli ve düşük tutarlı nakit ihtiyaçlarını karşılamak için verilen bir kredi türüdür. Bankalar tarafından müşterilerine kredi kartından sonra en çok verilen ürünlerden biridir.

Gelir durumunuz, bankalar ile çalışma düzeniniz temel olarak ihtiyaç kredisi çekmenizi etkileyen faktörlerdir. Bunların yanı sıra bankaların ihtiyaç kredisi vermek için özel şartları da bulunmaktadır. Bu özel şartlar bankalarda değişiklik göstermekle birlikte sıralayacağımız maddeler bankaların çoğunluğunun aradığı şartlardır.

 İhtiyaç kredisi için gerekli şartlar nelerdir?

1- Kanunen kredi kullanabilmeniz için 18 yaşını doldurmuş olmanız gereklidir. Ama bankaların çoğunluğu 20 yaş ve üzerindeki kişilere kredi vermektedir.

2- Vergi levhanızın veya SSK kaydınız olması gereklidir. Çoğunlukla bankalar vergi levhanızın kar gözükmesini ve SSK kaydınızın son işyerinizde 3 ay olmasını istiyor.

3- Bankalar ile çalışmalarınızın düzgün olması gereklidir. Kredinizi ödemediğinizden dolayı yasal/idari takibe düşmeniz durumunda bankalar ile çalışmanızı düzeltmediğiniz sürece kredi kullanmanız çok zor.

4- İpotekli olmadığı sürece ihtiyaç kredisinde eş rızası istenmiyor. Ancak kefil göstermek zorunda kalırsanız yasal olarak kefilden eş rızası isteniyor.

5- İpotekli ihtiyaç kredilerinde tapuda ipotek konulduğundan dolayı yasal olarak hem bankada hem de tapuda eş rızası gerekiyor.

6- İhtiyaç kredisi ipotekli veya ipoteksiz olması fark etmeden bankalarda en fazla 36 ay vade ile kullanılabiliyor. Ancak konut finansman şirketleri ipotek olarak konut verilmesi durumunda (konut krediyi kullanacak kişinin adına olmadır) İpotekli ihtiyaç kredisi kapsamında 120 ay vadeye kadar kredi verebiliyorlar.

7- İhtiyaç kredilerinde sadece krediyi çekecek olan kişinin geliri kabul edilmekte, hane halkı geliri kabul edilmemektedir. Ancak hane mensupları kefil olarak kabul edilebiliyor.

8- Bankalara gelirinizi resmi evrak ile beyan etmelisiniz. Resmi olarak beyan edemediğiniz geliriniz banka tarafından kabul edilmeyecektir.

9- Bazı bankalarda istisnaları olmakla birlikte resmi olarak beyan ettiğiniz aylık gelirinizin en fazla %50’sine kadar aylık kredi taksiti ödeyebilirsiniz.

 İhtiyaç kredisi için gerekli belgeler nelerdir?

1- Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaport

2- İkamet belgesi veya başvuran adına düzenlenmiş son 3 aya ait fatura

3- Gelir Belgeleri-

-Özel Sektör Çalışanları ve Memurlar: Bordro veya maaş yazısı, şirket imza sirküleri

-Emekliler: Emekli maaşı hesap cüzdanı

-Serbest Meslek Sahipleri ve Şirket Ortakları: Güncel vergi levhası, bilanço ve gelir tablosu, ticaret sicil gazetesi/oda kayıt belgesi,

-Çiftçiler: Çiftçilik belgesi, müstahsil makbuzları, arazi tapu fotokopileri

-Gayrimenkul Kira Geliri Olanlar:  Tapu belgesi, ilgili kira kontratı ve kira bankadan yatıyorsa ödemeleri gösteren banka hareketleri

Yorumlar