Bankalarda unutalan paralar için son çağrı

Türkiye'deki bankalar, gazete ilanları ve internet siteleri üzerinden müşterilerine zamanaşımı uyarısında bulunuyor. 15 Haziran 2024'e kadar işlem yapmayan hesap sahiplerinin paraları Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilecek.

Google Haberlere Abone ol
Bankalarda unutalan paralar için son çağrı

Türkiye genelindeki bankalar, müşterilerine yönelik zamanaşımı uyarılarını artırdı. Türkiye İş Bankası, Halk Bank, QNB Finansbank, Garanti Bankası, TEB, Türkiye Finans, ING, Citibank, Aktif Yatırım, Kuveyt Türk, Şekerbank, Burgan Bank gibi birçok banka, gazetelere ve kendi internet sitelerine ilan vererek, müşterilerini son bir kez daha uyardı.

Bankaların yaptığı uyarılarda, Bankacılık Kanunu'nun 62'nci maddesine atıfta bulunuluyor. Bu maddeye göre, bankalarda bulunan her türlü mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan, hak sahibinin en son talebi, işlemi ya da herhangi bir yazılı talimatı tarihinden itibaren 10 yıl içinde aranmayanlar zamanaşımına tabi oluyor.

Bankalar, zamanaşımına uğrayan mevduat, katılım fonu, emanet alacaklar ve kiralık kasaların listelerini, 01.11.2006 tarih/26333 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik gereğince internet sitelerinde yayımlamaya başladı. Bu listeler, 4 ay boyunca ilgili bankaların internet sitelerinde ilan edilecek.

TMSF'YE DEVİR İŞLEMLERİ

15 Haziran 2024 tarihine kadar hak sahipleri veya mirasçıları tarafından aranmayan hesaplar, Haziran ayı sonuna kadar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF)'na devredilecek. Bu süre zarfında ilgili hesaplar için herhangi bir işlem yapmayan müşteriler, mevduatlarını ve diğer haklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacaklar.

MÜŞTERİLERE SON UYARI

Ziraat Bankası da dahil olmak üzere kamu bankaları, müşterilerine zamanaşımına uğrayan hesaplar için son kez hatırlatma yaparak, 15 Haziran 2024 tarihine kadar geçerli kimlik belgeleri ile şubelerine başvurmalarını talep ediyor. Aksi takdirde, yasa gereği zamanaşımına uğramış olan mevduat, emanet, hak ve alacaklar TMSF'ye devredilecek.

Bu sürecin yaklaşmasıyla birlikte, hesap sahiplerinin banka şubelerine giderek ya da internet bankacılığı üzerinden hesaplarında işlem yaparak, haklarını korumaları büyük önem taşıyor.

Yorumlar