Merkez Bankası'ndan TL'yi güçlendirmede yeni adım

Merkez Bankası Türk Lirasını güçlendirmek için yeni bir adım daha attı.

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası'ndan TL'yi güçlendirmede yeni adım

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası (TL) mevduata geçişin teşviki amacıyla yeni kararlar aldı. Bu kararlar, TCMB'nin Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de yapılan değişikliklerle Resmi Gazete'de yayımlandı.

ZORUNLU KARŞILIK ORANLARINDA DEĞİŞİKLİK

TCMB, piyasa mekanizmalarının etkinliğini artırma, makro finansal istikrarı güçlendirme ve parasal aktarımın desteklenmesi amacıyla zorunlu karşılık uygulamalarında önemli değişikliklere gitti. Bu değişiklikler, kur koruması sağlanan hesaplar ve yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonları için yapıldı.

Kur koruması sağlanan hesaplar için, 6 aya kadar olan vadelerde zorunlu karşılık oranları %30'dan %25'e indirildi. Buna ek olarak, yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonları için (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu ve kıymetli maden depo hesapları hariç) tüm vadelerde TL cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karşılık oranı %4'ten %8'e yükseltildi.

PARA POLİTİKASI VE SIKILAŞTIRMA SÜRECİNE DEVAM

Bu düzenlemelerle TL mevduata geçişin teşvik edilmesi ve miktarsal sıkılaştırma sürecinin devam ettirilmesi hedefleniyor. Para Politikası Kurulu, ilan edilen ilkeler doğrultusunda sadeleşme sürecine ve miktarsal sıkılaştırmaya devam edeceğini belirtti.

25 Ocak 2024 tarihinde Para Politikası Kurulu tarafından alınan kararda, sadeleştirme süreciyle uyumlu olarak kredi arzında ve mevduat faizindeki oynaklıklara karşı makroihtiyati kararlarla parasal aktarım mekanizmasının desteklenmesi ve sterilizasyon araçlarının çeşitliliğinin artırılarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edilmesi kararlaştırıldı.

Yorumlar