Hollanda'da işçi bulamayan havalimanı asker çağırdı

Hollanda'da bir havalimanında personel yetersizliği nedeniyle yaşanan kaos üzerine askerden yardım talep edildi.

Google Haberlere Abone ol
Hollanda'da işçi bulamayan havaalanı asker çağırdı

Avrupa havalimanlarındaki işçi eksikliği nedeniyle yaşanan kaos her geçen daha da büyüyor. Son olarak Hollanda'da bir havalimanı, personel eksikliği nedeniyle binlerce uçuşu iptal etmek durumunda kaldı ve sonunda silahlı kuvvetlerden yardım talebinde bulundu. Hollanda hükumeti ise, “Bu askerin işi değil” diyerek havalimanı yönetiminin talebine olumlu yanıt vermedi. Hollanda işçi alımı konusunda Avrupa ülkelerinde olduğu gibi yurt dışında arayış içine girmişti.

Avrupa'da uçak haraketliliği açısından ilk; yolcu sayısı açısında üçüncü sırada bulunan Schipol Havalimanı, Mayıs ayından bu yana ciddi bir personel sıkıntısıyla karşı karşıya.  

Koronavirüs salgını sırasında uçuşların durması ve personelin işten çıkarılmasıyla başlayan sıkıntı artarak sürüyor. 

Özellikle güvenlik kontrolü yapacak personelin yetersizliği nedeniyle havalimanında yığılma meydana geliyor. Birçok yolcu, güvenlik kontrolünden zamanında geçemediği için uçuşunu kaçırdığını söylüyor.

BBC'de yer alan habere göre; Personel eksikliği nedeniyle bagaj yükleme - boşaltma sorunu yaşandığı için çok sayıda kişi mağdur oluyor. 

Bu nedenle Schipol Havalimanı yönetiminin, yaşanan kaosu hafifletmek amacıyla, iki kez hükümete başvurarak silahlı kuvvetler personelinin havaalanıda görevlendirilmesini istedi.
Mayıs ve Eylül aylarında yapılan iki ayrı başvuruda, acil personel açığının askerler aracılığıyla giderilmesi önerildi.

Hollanda'da yayımlanan De Telegraaf gazetesine göre, Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından hükümetin gündemine getirilen öneriye, Güvenlik ve Adalet Bakanlığı ile Savunma Bakanlığı karşı çıktı.

Hollanda işçi bulamayan havalimanı asker çağırdı
Hollanda işçi bulamayan havalimanı asker çağırdı

 

Hollanda Ulusal Güvenlik ve Terörle Mücadele Koordinatörlüğü (NCTV), Schipol Havalimanı'nın, ordudan böyle bir yardım isteme yetkisinin bulunmadığını bildirdi.

NCTV, hükümete gönderdiği tavsiyede, "Sonuçta askeri personelin görevlendirilmesi, her şeyden önce Schiphol'ün ticari çıkarlarına hizmet edecek. Ayrıca diğer ticari tarafların yardım isteyebileceği bir emsal oluşturma riski de var" dendi. 

Havalimanında çalışmanın ordunun işi olmadığını belirten hükümet, Schipol'ün önerisine olumlu yanıt vermedi.

Schiphol sözcüsü, ordunun yardımının havalimanında rahatlama sağlayabileceğini savunarak "Eğitimli insanlara ihtiyacımız vardı. Askerler de zaten eğitimli" dedi.

BİR TÜRLÜ ÇÖZÜM BULUNAMIYOR

Amsterdam Schiphol Havalimanı yetkilileri nisandan bu yana devam eden yoğunluğa çözüm bulmakta zorlanıyor.

Hollanda Kraliyet Havayolları KLM'nin yer hizmetleri görevlilerinin, 23 Nisan sabahı başlattığı grev sona ermesine rağmen Hristiyanların kutladığı Pentikost günü tatili sebebiyle Schiphol Havalimanı kapısından dışarı uzanan yüzlerce metrelik güvenlik kuyruğu oluştu.

Schiphol Havalimanı'ndan yapılan açıklamada uçuşuna 4 saatten az kalan yolculara "Havalimanına gelmeyin" uyarısı yapıldı.

Hollanda işçi bulamayan havalimanı asker çağırdı
Hollanda işçi bulamayan havalimanı asker çağırdı

 

Yolculardan gerekmedikçe yanlarına valiz almamalarını tavsiye eden yetkililer, yolcuların kabine alacakları eşyaların da tek valizde birleştirilmesini istedi.

 Yoğunluk sebebiyle uçuşuna 4 saatten fazla vakit olan yolcular, havalimanı dışındaki özel bölümde bekletiliyor.

KLM Havayollarından geçen hafta yapılan açıklamada, havalimanındaki yoğunluk sebebiyle günlük 50'ye yakın uçuşun iptal edildiği belirtildi.

İstanbul-Amsterdam seferi yapan bazı uçaklar, Schipol'deki yoğunluk sebebiyle rötarlı kalktı.


 

Yorumlar