Gökoğuz Türkleri Hıdırellez geleneğini Moldova'da yaşatıyor

- Türkiye tarafından dilleri, kültürleri ve geleneklerini unutmamaları için TİKA ve çeşitli kuruluşlar aracılığıyla desteklenen Gökoğuz Türkleri, Kişinev'de düzenledikleri Hıdırellez etkinliğiyle bu geleneğin gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor - Moldova'nın başkenti Kişinev'deki Stefan Cel Mare Parkı'nda Hıdırellez şenliği düzenleyen Gökoğuz Türkleri, Gökoğuz Türkçesi ile şarkılar söyleyip, geleneksel kıyafetleriyle dans etti, açtıkları stantlarla kültürlerini anlatarak Hıdırellez bayramını kutladı - Gökoğuz Yeri Başkanı Vlah: - "İnsanlarımız güzelce oynuyor, kimi şarkı söylüyor, kimi halk oyunları oynuyor. İnsanlara Gökoğuz Yeri'nde nasıl yaşadığımızı anlatıyoruz. Kültür aktarımı yapıyoruz. Biz istiyoruz ki Gökoğuz dilini bilsinler" - "Türkiye bize her ay, her yıl yardım ediyor. Türkiye burada çok önemli projeler yaptı. Sayın Başbakan Binali Yıldırım da gelerek bize destek oldu. Türkiye ile bizim çok iyi bir dostluğumuz var"

Google Haberlere Abone ol
Gökoğuz Türkleri Hıdırellez geleneğini Moldova'da yaşatıyor

KİŞİNEV (AA) - MÜMİN ALTAŞ - Türkiye Cumhuriyeti tarafından dilleri ve kültürlerini unutmamaları için TİKA ve çeşitli kuruluşlar aracılığıyla desteklenen Gökoğuz Türkleri, Kişinev'de düzenledikleri Hıdırellez etkinliğiyle bu geleneğin gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor.

Moldova'nın Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi'nde yaşayan Hristiyan kökenli Türk topluluğu Gökoğuz Türkleri, dillerini, kültürlerini, geleneklerini yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için mücadele veriyor.

Bağımsızlığını 1994 yılında kazanan Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi'nde yaşayan Türkler, Türkiye tarafından TİKA başta olmak üzere çeşitli kuruluşlarca destekleniyor. Eğitim, sağlık, kültür ve dil alanında Türkiye'den özellikle son yıllarda önemli destekler gören Türk soydaşlar, sadece bu desteklerle yetinmeyip kendileri de geleneklerini korumak için çalışıyor.

Gökoğuz Türkleri'nin yaşatmaya çalıştıkları en önemli geleneklerden biri de kökleri Orta Asya'ya dayanan, Gökoğuz Türkçesinde "hederlez" olarak telaffuz edilen Hıdırellez bayramı.

Kişinev'de, Stefan Cel Mare Parkı'nda Hıdırellez şenliği düzenleyen Gökoğuz Türkleri, genci ve yaşlısıyla Gökoğuz Türkçesi ile şarkılar söyledi, geleneksel kıyafetleriyle halk oyunları oynadı. Açtıkları stantlarda geleneksel kıyafetlerini, yaptıkları ürünleri sergileyen Gökoğuz Türkleri, bölge insanına Hıdırellezi anlattı.

- "Bu bayram bizim bayramımız"

Gökoğuz Yeri Başkanı İrina Vlah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gökoğuzlar olarak her yıl mayıs ayının girmesiyle Hıdırellez bayramını kutladıklarını belirtti.

Her Gökoğuz Türk'ünün bu bayramı bildiğini ifade eden Vlah, "Bu bayram bizim bayramımız. Biz bu bayramın Moldova'da sadece Gökoğuz Yeri'nde değil bütün Moldova'da kutlanmasını istiyoruz. Halkımızın bir kısmı da Kişinev'de yaşar. Onun için Gökoğuz Yeri dışında bugün burada etkinlik yaptık. İnsanlarımız güzelce oynuyor, kimi şarkı söylüyor, kimi halk oyunları oynuyor. İnsanlara Gökoğuz Yeri'nde nasıl yaşadığımızı anlatıyoruz. Kültür aktarımı yapıyoruz. Biz istiyoruz ki Gökoğuz dilini bilsinler." diye konuştu.

- "Türkiye bize her ay, her yıl yardım ediyor"

Vlah, Türkiye'nin Moldova hükümeti ile bölgedeki en büyük destekçileri olduğunu, Hıdırellez etkinliğine Türkiye'den Dışişleri Bakanlığının da destek verdiğini dile getirdi.

Türkiye'nin kendilerini her zaman mutlu ettiğini, hiçbir zaman yalnız bırakmadığını anlatan Vlah, "24 yıl önce Süleyman Demirel bizim yanımızdaydı. O bize çok yardım etti. Türkiye bize her ay, her yıl yardım ediyor. Türkiye burada çok önemli projeler yaptı. Sayın Başbakan Binali Yıldırım da gelerek bize destek oldu. Türkiye ile bizim çok iyi bir dostluğumuz var. Moldova, Türkiye sözünü duyunca sevinir. Türk halkıyla biz beraber çok işler yapacağız." dedi.


Yorumlar