Silah ruhsatı alma şartları, yaşı, ücreti, neler?

Silah taşıma ruhsatı alma şartları, yaşı, ücreti; bulundurma silah ruhsatı alma şartları nelerdir? Silah ruhsatı almak için nereye başvuru yapılır, istenen belgeler nelerdir? Sınırı nedir? İşte silah alma ruhsatı ile ilgili bütün detaylar:

Google Haberlere Abone ol
Silah ruhsatı alma şartları, yaşı, ücreti, neler?

Silah ruhsatı 2020 nereden alınır, kimler alabilir, silah ruhsatı şartları nelerdir, silah ruhsatı için gerekli olan belgeler nelerdir, silah ruhsatını herkes alabilir mi, silah ruhsatını yenilemenin cezası var mı? Sorularının cevapları makalemizde. Silahı seven bir toplum olarak özellikle de tabanca sahibi olmak hemen hemen herkesin aklından geçen bir düşüncedir. Özellikle de kırda bayırda çokça işi olanlar, hareketli şehir hayatında kendini güvende hissetmeyenler silah sahibi olmak isteyenlerin başında gelir. Ancak öncelikle şunu bilmek gerekir. Türkiye'de silah sahibi olmak öyle Amerika gibi çok da kolay değil. Amerika'da silah sahibi olmak çok kolay. Normal bir silah dükkanından rahatlıkla silah alabilrsiniz.

Ancak, Türkiye'de silah sahibi olmak uzun bir prosödür gerektiriyor. Örneğin taşımalı bir silah almak isteyenler sağlık raporu bile almak zorunda. O raporu aldıktan sonra polis ya da jandarma karakoluna ön başvuruda bulunmalıdır. Daha sonra da ilgili kaymakamlık ya da valiliğe giderek başvuruda bulunmalıdır. Kaldı ki bu iş bu kadarla da bitmiyor. Bu başvuruları yapmak için de belli şartalır taşımak gerekiyor. Örneğin, polis, asker ya da bir kolluk gücü mensubu değilseniz silah almak için çok makul bir sebebiniz olmalı taşımalı silah ruhsatı alabilmeniz için. Ha silah ruhsatı demişken öyle her alınan silah ruhsatıyla da silah taşıyamak mümkün değil. Silah ruhsatları da kendi aralarında iki bölüme ayrılıyor. Bunlardan biri "Silah Bulundurma Ruhsatı" diğeri ise "Silah Taşıma Ruhsatı". 

Şimdi sizlere "Silah Taşıma Ruhsatı" nasıl, nereden, kimler tarafından alınabilir, almak için hangi belgeler ve şartlar lazım onu anlatacağız. 

İşte o detaylar: 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler hakkında kanuna göre kimlerin silah taşıma ruhsatı alabilecekleri açıkça belirtilmiştir. Silah taşıma ve bulundurma ruhsatı farklı şeylerdir. Bir tanesinde silahınızı yanınızda taşıyabilirken, diğerinde ikamet adresinizden dışarı çıkaramazsınız. Diğer yazımızda Silah Bulundurma Ruhsatı hakkında detaylı bilgiler verdik. Silah taşıma ruhsatı almak için mal varlığınızın bütünlüğünün tehlikede olması veya can güvenliğinizin bulunmaması gerekmektedir. Can güvenliği tehlikede olan insanların bu tehditleri resmi olarak belgeleyip valilik makamlarına başvuruda bulunmaları gerekmektedir.  Bu tamamen valilik onayından geçen bir taşıma ruhsatı çeşididir.

KİMLER SİLAH TAŞIMA RUHSATI ALABİLİR?

Belirli meslek gruplarına göre belli başlı taşıma ruhsatları belirlenmiştir. Bunlar kişilerin mal varlığını ve can varlığını korumak için kendilerine tanınmış olan bir haktır. Şirket cirosu yüksek olan kişiler, bünyelerinde çok sayıda işçi çalıştıran kişiler, kuyumcular, kuyumculuk işi ile uğraşan toptancılar, döviz bürosu sahipleri, para taşımacılığı yapan mutemetler, büyük sürülere sahip olan sürü sahipleri, büyük topraklara sahip olan toprak sahipleri, yurt dışı lisansı olan gemi kaptanları, emniyet mensupları, askeri personeller, avukatlar gibi meslek grupları silah taşıma ruhsatı rahatlıkla alabilmektedir.

KİMLER SİLAH TAŞIMA RUHSATI ALAMAZ?

Silah taşıma ruhsatı almak için ilk şart kişinin 21 yaşını doldurmuş olması ilk şarttır. 21 yaşını doldurmamış kimseler silah taşıma ruhsatı alamazlar. Bu tabanca almak için geçerli bir faktördür. Yivsiz av tüfeği almak için 18 yaşını bitirmiş olmak yeterlidir. Bunun dışında 6136 sayılı ateşli silahlar kanununa muhalefetten ceza alan kimseler yani bulundurma ruhsatını bulunduğu konumdan başka bir yere götüren bir kişi veya silah ruhsatının süresi geçtiği halde yenilemeyen bir kişi veya belli özelliklerden dolayı silah taşıma ruhsatı alıp, bu niteliği kaybettikten sonra 6 ay içerisinde resmi kurumlara bildirmeyen kişiler silah ruhsatı alamazlar. Ayrıca uyuşturucu madde kullanan kişiler, psikolojik, nörolojik ve fizyolojik olarak silah almaya engel hali bulunan kişiler silah ruhsatı alamazlar.

SİLAH TAŞIMA RUHSATI BAŞVRUSU NEREYE VE NASIL YAPILIR?

Silah taşıma ruhsatı almak için belirli prosedürler ve işlemler gerekmektedir. Silah taşıma ruhsatı alabilmek için öncelikle kişilerin başvuru dosyalarını hazırlamaları gerekmektedir. Bu başvuru dosyasının içinde sağlıkla ilgili almanız gereken bir belge de yer almalıdır. Bu belgeyi almak için size en yakın sağlık kuruluşuna giderek “Silah Ruhsatı Taşıyabilir Belgesi” almak istediğinizi söylemeniz gerekmektedir. Bu belgeyi 7 doktordan yani doktor heyet kurulundan geçirerek imzalatmanız ve dosyaya eklemelisiniz.

Şirket cirosundan silah taşıma başvurusu yapacak olan bir kişinin, vergi dairesinden şirket beyannamesini resmi olarak almak zorundadır. Bunun dışında yöneticisi veya şirket ortağı olduğu kurumla ilgili resmi evrakların diğer şirket ortaklarınca kişinin silah edinmesinde sakınca olmadığına dair belge almalıdır. Gerekli evrakların tamamlanması durumunda ise oturdukları mesken doğrultusunda kolluk birimlerine giderek silah taşıma ruhsatı için başvuruda bulunabilirler. Bu başvuru sırasında kişilerin parmak izi balistik kayıtları alınır. Akabinde tüm işlemleri halletmeniz durumunda kaymakamlıklara müracaat ederek silah taşıma ruhsatınızı almak için başvuruda bulunabilirsiniz.

SİLAH RUHSATI HARCI ÜCRETİ NE KADARDIR?

 Silah ruhsatı alma şartları 2018 yılı içersinde ödenmesi gereken harç tutarı yaklaşık olarak 1.300 TL olmaktadır. Bu miktar yıllara göre artış göstererek değişmektedir.

SİLAR RUHSATI ALMAK İSTEYENLERDEN İSTENEN BELGELER:

Taşıma silah ruhsatı almak isteyen vatandaşlarımızın yanlarında bulundurmaları gereken bazı belgeler bulunmakadır. O belgeler şunlardır:

Silah taşıma veya bulundurma, silah satın veya devir alma talebine ilişkin dilekçe,

Vukuatlı nüfus kayıt örneği,

Nüfus cüzdan fotokopisi (nüfus cüzdanı aslı müracaat esnasında aranacak, diğer belgelerle birlikte karşılaştırma yapıldıktan sonra ilgiliye iade edilecektir. Nüfus cüzdanında vatandaşlık numarası bulunmayanlardan vatandaşlık numarası istenecektir),

Son bir yıl içinde çekilmiş 4 adet fotoğraf,

Silah ruhsatı istek formu, (İl Emniyet Müdürlüklerinden temin edilecek.)

Arşiv kayıtlarını içeren adli sicil belgesi, (Dilekçede silah ruhsatı için olduğu belirtilecek.)

Silah ruhsatı alınmasında sakınca bulunmadığına dair sağlık raporu

İkametgah belgesi, (1774 Sayılı Kimlik Bildirme Kanunu hükümleri gereğince arkası mıntıka karakolundan tasdik ettirilecek.)

Kimler silah taşıma ruhsatı alabilir?

SİLAH RUHSATI NASIL İPTAL EDİLİR?

Silah sahiplerinin ruhsatları nasıl iptal edilir, ruhsatın iptal edilmemesi için nelere dikkat edilmeli? Silah sahipleri silahlarını ruhsatta belirlenen kurallara uygun şekilde kullanmak zorunda. Örneğin sadece bulundurma ruhsatı olan kimse silahı üzerinde taşıyamaz. Taşıma ruhsatı bulunan bir kişi, taşıma ruhsat almak için öne sürdüğü gerekçeleri ve belgeleri en kısa süredee yerine getirmeli, belgeleri teslim etmelidir. Aksi durumda kaçak durumuna düşer, bu da ceza sebebi sayılabilir.

SİLAH BULUNDURMA RUHSATI NASIL ALINIR?

Evinizde veya iş yerinizde silah bulundurmak için bunun ruhsatını almanız gerekmektedir. Silah bulundurma ruhsatı, iş yerinde ve meskende yani oturduğu ikametinde bulundurma olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İnsanlar sadece bu ruhsat ile bulunmuş oldukları lokasyonda silah bulundurabilirler ve herhangi bir yere götüremez yani taşıyamazlar. Taşıdıkları takdirde 6136 ateşli silahlar kanununa muhalefetten haklarında işlem yapılmaktadır. Şayet silahınızı yanınızda taşımak istiyorsanız bunun için “Silah taşıma ruhsatı” almanız gerekmektedir. Silah bulundurma ruhsatı sahipleri silahlarını sadece poligonlara veya tamir maksatlı olması durumunda götürebilirler. Bunun için bağlı bulundukları kolluk birimlerinden yol nakil belgesi almak durumundadırlar. 

BULUNDURMA RUHSATI İÇİN GEREKLİ BELGLER

Nüfus cüzdanı aslı.

Dilekçe,

Silah ruhsatı istek formu,

Son bir yıl içinde çekilmiş 4 adet fotoğraf,

Parmak izi belgesi,

Yarım kapaklı karton dosya,

Silah ruhsatı alınmasında sakınca bulunmadığına dair sağlık raporu,(Devlet veya Üniversite hastanelerinden)

Harç Makbuzu ( müracaat esnasında yatırılacaktır.)

1000 TL. üzerinde adına borcu olmadığına dair ilgili vergi dairesinin yazısı.

Yukarıda meskene yani oturmuş olduğu, ikametgahının bulunduğu adrese silah bulundurma ruhsatı almak için gerekli evraklar verilmiştir. İş yerine silah bulundurma ruhsatı almak için bu belgelere ek olarak aşağıdaki belgelerin de başvuru esnasında verilmesi zorunludur.

İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı fotokopisi ( noter tasdikli olmak zorunda)

Mükellefiyetini gösteren vergi dairesi yazısı

İş yeri ortaklık veya şirkete ait ise yönetimin buna ilişkin şirket karar defterine yazılmış kararı ve muvafakat yazısı

Yorumlar

Mustafa gül Merhaba bende taşıma ruhsatı almak ıstiyorum türkiyede kendini bilen kendini kontrol eden herkeze silah verilmelidir diyorum iyi bir araştırma sorgulama sonrası verilmelidir devletimede vergi olarak katkıdada bulunmuş olunur saygılarımla arz ederim
hamdi karaağaç selam çocuk yaşta hırsızlıktan 2 yıl ceza aldım silah bulundurma ruhsatı alırmıyım teşekürler
Harun caglar Slm biryilin altinda ceza alanlar alabiliyodu ruhsat bende 6136ya malifetten 10 ay almistim silama elkoydular 7 yil önce yakkasik biryil oldu aldim bulundurma silahim var bunasilbir kanun anlatmaniza gore benim almamam lazim dogrumu