'İlçe seçim kurulu İstanbul'da usulsüz atamaları kabul etti'

AK Parti'nin Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Recep Özel, 31 Mart'ta İstanbul'daki ilçe seçim kurullarının 19 bin 623 sandık başkanı ve görevlisini usulsüz olarak atadığını kabul ettiğini söyledi. Özel, ancak bu kişilerin mülki idare tarafından verilen listede yer aldığı yönündeki gerekçeleriyle YSK’yı yanıltmaya çalıştıklarını ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
'İlçe seçim kurulu İstanbul'da usulsüz atamaları kabul etti'

İstanbul'daki 31 Mart 2019 Seçimlerinde yaşanan organize usulsüzlüğü belgeleyecek bir gerçek daha gün yüzüne çıktı. AK Parti Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Recep Özel, YSK-Yüksek Seçim Kurulu’nun kamu görevlisi olmayan sandık başkanlarının araştırılmasını istediği ilçe seçim kurullarının gönderdiği şok cevapların detaylarını Diriliş Postası’na anlattı.

İlçe seçim kurullarının YSK’yı yanlış bilgilerle yanıltamaya çalıştığını ifade eden Özel, “Biz kamu görevlisi olmayan 19 bin 623 kişinin listesini YSK’ya sunduk. Biz şunu talep ettik, kaymakamlığın verdiği listeyi gönderin. Başka kurumdan aldıysanız o listeyi gönderin. Böyle bir liste yoksa da nasıl, kimi nasıl görevlendirdiğinizi izah edin. Öyle şeyler yazmışlar ki, banka çalışanını, özel sektörde istihdam edileni ya da işsiz olan birini kaymakamlıktan gelen listede var diye yazmışlar. Bir kısmının ‘Geçmişte görev yaptığını, deneyimlerine binaen yaptık’ diye gerekçelendirmişler. Aslında usulsüz iş yaptıklarını kabul ediyorlar. Bunu örtmek için yalan, yanlış bilgileri, kurulu yanıltıcı şekilde listeler göndermişler” dedi.

ÜSTÜNÜ ÖRTMEYE ÇALIŞIYORLAR

İlçe seçim kurullarının usulsüzlüğü resmen kabul ettiğini paylaşan AK Parti YSK Temsilcisi, bahsedilen rakamın sandıkta olması gereken kişilerin 3’te 1’ini oluşturduğunu belirterek şunları söyledi: “19 bin 623 kamu görevlisi olmayan kişiyi atadıklarını kabul ettiler. Dolaylı olarak bunu örtmeye çalışıyorlar. Ara kararı tam manasıyla yerine getirmediler. Aslında suçüstü yakalandılar. Deselerdi ki, ‘Biz evet mülki idareden gelen listeden yapmadık, şuradan gelen kişilerden yaptık’ daha inandırıcı olurlardı. Birde bunun üstünü örtmeye çalışmaları, biz bir organize iş var diyorduk, bu cevaplarıyla şimdi ellerini yüzlerine daha çok bulaştırdılar.”

ORGANİZE OLMADAN MÜMKÜN DEĞİL

Organize usulsüzlüğün belgelendiğini kaydeden Özel, ilçe seçim kurullarının yasaya aykırı olarak atadığı kişilerin nereden geldiğini açıklayamadığını aktararak, “19 bin 623 kişiyi nereden aldıklarını da açıklamıyorlar. Bir yerden liste mi geldi? Nasıl oldu? ‘Geçmişte görev yapanlar da arasında’ diyorlar, geçmişte görev yapmayanlar çoğunlukta. Daha önceki seçimlerde görev yapmayan sandık başkanları da var. Size bu listeyi kim verdi? Az bir rakam olsa kabul edeceğiz de 20 bine yakın kişi. Organize olmadan bu rakam mümkün değil. Bu isimlerin nereden geldiğini izah edici bir açıklama yapamadılar” diye konuştu. Özel, yasaya aykırı olarak sandık başkanı atanmasının YSK kararına nasıl etki edeceğini de değerlendirdi. Özel şöyle dedi: “1999 yılında YSK’nın, ‘Sandık kurulu başkanının tarafsızlığı noktasında bir problem varsa ileride seçime katılan bir siyasi parti o bölgede seçimin iptalini isteyeceğinden bunların değiştirilmesi gerekir’ diye bir kararı var. Bir de sandık başkanlarının kamu görevlilerinden olması noktasındaki düzenlemeyi CHP, Anayasa Mahkemesi’ne götürdü 2018’de. AYM, ‘Devlet memuru olmasının tarafsızlık ilkesini sağlayacağı için Anayasa’ya aykırılık yoktur, tarafsızlık esastır’ dedi sandık kurulu başkanlarının. O ikisini örtüştürdüğünüz zaman şu andaki iptale dönük en büyük gerekçeyi bu oluşturacak.”

AK Partili Recep Özel, Yüksek Seçim Kurulu üyelerini yaklaşan karar öncesi “Kızılay’da gezemezler, yüzlerine tükürürler” gibi ifadelerle tehdit eden CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’a da tepki gösterdi. Engin Altay’ın suç işlediğini ifade eden Özel, “Açıkça bir tehdit bu. Ceza soruşturması gerektiren bir suç bu şu anda. Kim olursa olsun, karar vericilere böyle bir tehdit olamaz” diye konuştu.

Yorumlar