AK Parti'den 'Güçlü Meclis İçin Güçlü Aday' listesi

AK Parti 24 Haziran'da seçime katılacak olan 600 milletvekilli adayının isimlerini açıkladı. Mecvut 167 vekil yeniden aday gösterildi. 65'inci hükümette görev alan 21 bakan yeniden aday gösterilirken 5 bakan ise listede yer almadı. Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici ise Ankara'dan birinci sırada aday gösterildi. Milletvekili adaylarının çoğunun hukukçu olması da dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
AK Parti'den 'Güçlü Meclis İçin Güçlü Aday' listesi

AK Parti’nin 24 Haziran’da devreye girecek Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi öncesi kabineden çok sayıda bakanı milletvekili adayı göstermesi “güçlü Meclis”e atılmış bir adım oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti’ye dönüşü sonrası başlattığı değişim ise 24 Haziran milletvekili listelerine de yansıdı. AK Parti, 7 bini aşkın adayı süzerek oluşturduğu 600 kişilik milletvekili listesini dün Yüksek Seçim Kurulu’na teslim etti. Türkiye’yi 2023’e taşıyacak kadroları çıkaracak söz konusu listeden öne çıkan detaylar şöyle:

167 VEKİLLE YENİDEN

AK Parti’de mevcut 316 milletvekilinden 167’si milletvekili listesinde yeniden şans buldu. 22 isim ise AK Parti’de milletvekilliği aday adaylığı başvurusunda bulunmamıştı. Aralarında başvuruda bulunmayan 22 milletvekilinin yanı sıra adaylık için başvuruda bulunan 127 isim de listede yer almadı. Böylece AK Parti listesinde değişim oranı yüzde 50’ye yaklaştı.

YILDIRIM’A BİR NUMARA YOLU

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesi ile birlikte Başbakanlık kaldırılacağı için 24 Haziran sonrasında durumu merak edilen Başbakan Binali Yıldırım, İzmir 1. bölge 1. sıra milletvekili adayı olarak yer aldı. Bu nedenle kulislerde listeler öncesi ‘cumhurbaşkanı yardımcılığı’ ya da ‘TBMM Başkanlığı’ konuşulan Yıldırım için Meclis Başkanlığı olasılığı böylece sürmüş oldu.

KABİNEYE MECLİS GÖREVİ

AK Parti’nin aday listesi yeni döneme ilişkin de güçlü bir Meclis yapısının işaretlerini verdi. Kabineden Başbakan Binali Yıldırım, İzmir 1'nci sıradan aday gösterilirken 65'nci hükümetten 21 isim listede yer aldı. Milletvekili listesine giren bakanlar şöyle: Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Yozgat 1. sıra, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Kocaeli 1.sıra, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Bursa 1. sıra, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ Erzurum, 1. sıra, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Gaziantep 1. sıra, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İstanbul 2. bölge 1. Sıra, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Julide Sarıeroğlu, Adana 1 sıra, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri 1. sıra, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İstanbul 1. bölge 1. Sıra, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Rize 2. Sıra, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa 1. Sıra, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya 1. Sıra, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu İstanbul, 2. bölge 1. Sıra, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Mersin 1. Sıra, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, İstanbul 3. bölge 1. Sıra, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas 1. Sıra, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli İstanbul 1. bölge 2. Sıra, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar 1. Sıra, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Samsun 1. Sıra, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kars 1. Sıra, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Antalya 1. sıra.

VEKİL OLMAYAN İLLERİN ADAYLARI

AK Parti'nin milletvekili bulunmayan illeri Hakkari'de Husret Dinç, Abdulmecit Tarhan, Nurettin Fırat aday gösterildi. Tunceli'de Hakan Özer ve Nazif Yıldırım, Şırnak'ta ise Rizgin Birlik, Hatice Atan, Mehmet Emin Dindar ve Mahmut Ökten listeye girdi.

5 BAKAN ADAY GÖSTERİLMEDİ

Mevcut bakanlardan listede giremeyenler ise Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Maliye Bakanı Naci Ağbal. Söz konusu isimlerin 24 Haziran sonrasında hükümette yer alıp olmayacağı kulislerde sorulmaya başlandı.

Desteci Ankara ilk sıradan

AK Parti listesinden seçime giren Büyük Birlik Partisi’nden 6 isim yer aldı. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Ankara 2. Bölge birinci sıradan aday gösterildi. Listede BBP kökenli diğer isimler şöyle: Remzi Çayır Diyarbakır 7. sıra, Ali Keser Mersin 6. sıra, Ahmet Gürhan İzmir 1. Bölge 8. sıra, Ahmet Yelis Bursa 2. bölge 7. sıra, Yaşar Sayan Sivas 5. sıra.

En genç Kocaeli’nden en yaşlı Mardin’den

AK Parti listesinde yine kadın aday patlaması yaşandı. 126 kadın aday gösterilirken erkek sayısı ise 474. Yaş ortalamasının dikkat çektiği listede 44-25 yaş aralığında 57 kişi olurken. En genç 2000 doğumlu 18 yaşında Elif Nur Bayram Kocaeli 11. sıradan gösterildi. En yaşlı aday ise 70 yaşındaki Mardin 4. sıradan Ahmet Munip Yıldızoğlu. 26. dönemde milletvekillerinden 167 aday listede yer aldı.

AK Parti 126 kadını aday gösterdi. Milletvekili adaylarının yaş ortalaması 44 olurken, 25 yaşın altında 57 adaya listelerde yer verildi. AK Parti’nin en genç milletvekili adayı Kocaeli 11. sıradan aday gösterilen 18 yaşındaki Elif Nur Bayram oldu.

3 sporcu listede

Milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, Türkiye U21 Teknik Direktörü Albay Özalan ve Güreşçi Selçuk Çebi aday gösterildi. Sofuoğlu, Sakarya’dan 3. sırada aday gösterildi. Alpay Özalan ise İzmir 2. bölge 2. sıradan milletvekili adayı gösterildi. Eski milli güreşçi Selçuk Çebi de Trabzon, 6. sıradan adayı oldu.

Çoğu hukukçu

Engelli sayısında da artış gözlendi. AK Parti 8 tane engelli adayı listeden gösterdi. AK Parti'nin toplam evle sayısı 466 bekar 134 aday ise bekar. Adayların içinde yine hukukçular ilk sırasını korudu. 111 hukukçu listede yer alırken, 64 mühendis/mimar, 21 doktor aday gösterildi. Listede diğer dikkat çeken meslek grupları ise şöyle:16’sı lise, 15’i öğretmen, 3’ü sporcu, 3’ü çiftçi, 8 eczacı ve 6 gazeteci yazar

EN FAZLA MEHMET

Listede en fazla Mehmet ismi damga vurdu. Onu Mustafa, Recep, Numan, Osman, Ayşe, İbrahim, Fatma ve Murat takip etti.

Bürokratlara hüsran

Bu arada, milletvekilliği aday adaylığı için kamudaki görevlerinden istifa eden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı, Burdur Valisi Şerif Yılmaz, 15 Temmuz Gazileri Derneği Başkanı Muammer Polat, TRT Genel Müdür Yardımcısı Fethi Fahri Kaya, TRT Hukuk Baş Müşaviri Avukat Maruf Okuyan gibi isimler de listede yer almadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adaşı olan ve Samsun'dan aday adayı olan 18 yaşındaki Recep Tayyip Erdoğan'da aday gösterilmedi. Sanatçı İbrahim Tatlıses ise yine aday gösterilmedi.

Yediyıldız Ordu’dan aday

AK Parti Kurucu üyesi, 2001-2012 yılları arasında Ak Parti MKYK üyeliği görevini yürüten Yeni Şafak Gazetesi yazarı Ayşe Böhürler’de İstanbul 2. bölge 16. sıradan Milletvekili adayı oldu. Ordu Dernekler Platform Başkanı Op.Dr. Şenel Yediyıldız, Ordu 1. sıradan listede yer aldı.

Arınç ve Ağar sürprizi

Listede yer alan dikkat çekici isimlerden biri eski Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın oğlu Ahmet Mücahit Arınç oldu. Ahmet Mücahit Arınç, İstanbul 3’üncü bölgeden milletvekili adayı olurken, listede 11’inci sırada yer aldı. Adaylar arasında dikkat çeken bir başka isim de eski DYP Genel Başkanı ve eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın oğlu Zülfü Tolga Ağar oldu. Ağar, Elazığ’da 3. sıradan milletvekili adayı gösterildi.

Yorumlar