5. Bakü Uluslararası İnsani Forumu

- Azerbaycan resmi haber ajansı AZERTAC, forum kapsamında, "Gazeteciliğin bilgi çağında değişimi ve toplumlar arasında diyalog oluşturulmasındaki rolü" konulu toplantı düzenledi - AZERTAC Genel Müdürü Aslanov: - "Dijital hayatta olaylara birkaç açıdan yaklaşmak, bilgiyi birden fazla kaynaktan almak gerekiyor. Teknolojik gelişmeler, günümüz gazeteciliğine geniş imkanlar sunuyor" - AA Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörü Şıvka: -" Sosyal medya bilgi çöplüğüdür, sosyal medyayı filtrelemek zordur. Orada değerli içeriği ayıklamak gerekiyor. Haber ajansları, güvenilir medya kuruluşları işte bu rolü yerine getirmektedir"

Google Haberlere Abone ol
5. Bakü Uluslararası İnsani Forumu

BAKÜ (AA) - 5. Bakü Uluslararası İnsani Forumu kapsamında, çeşitli konularda yuvarlak masa toplantıları yapıldı.

Forumun ikinci gününde, Azerbaycan'ın resmi haber ajansı AZERTAC'ın organize ettiği "Gazeteciliğin bilgi çağında değişimi ve toplumlar arasında diyalog oluşturulmasındaki rolü" konulu toplantıya çok sayıda gazeteci ve akademisyen katıldı.

AZERTAC Genel Müdürü Aslan Aslanov, bilgiye ulaşma alanındaki gelişmelerin toplumların hayatını doğrudan etkilediğini belirterek, geleneksel gazeteciliğin dinamik bir dönüşüme maruz kaldığını anlattı. Dijital medyanın, bilgiye ulaşımı çok kolaylaştırdığını vurgulayan Aslanov, ancak suçların yayılmasında olumsuz etkisinin görüldüğüne dikkati çekti.

Kitle iletişim araçlarındaki gelişimin, gazeteciliğin yeniden değerlendirilmesini zorunlu kıldığını savunan Aslanov, "Yeni kitle iletişim araçları, sosyal medya gazeteciliğini geliştiriyor. Bu tür habercilikte, bilgi kirliliği ve yanlışlıklarla çok sık karşılaşıyoruz. Dolayısıyla gözler tekrar ajans haberciliğine çevriliyor. Yazılı haberlere ilgi giderek azalıyor. Fotoğraf ve görüntüyle desteklenen haberler daha çok tesir ediyor hedef kitleye" dedi.

Aslanov, dijital hayatta olaylara birkaç açıdan yaklaşmak, bilgiyi birden fazla kaynaktan almak gerektiğine işaret ederek, teknolojik gelişmelerin günümüz gazeteciliğine geniş imkanlar sunduğunu ifade etti.

Anadolu Ajansı (AA) Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörü Yakup Şıvka da haber ve haberciliğin, iletişim teknolojilerindeki gelişmeyle yeni bir boyut kazandığını, klasik medya organlarının yerini "yeni medya"nın aldığını söyledi. Yeni dönemde, haberlere online ortamda, web sitelerinde, bloglarda, sosyal medya hesaplarında ulaşılabildiğini aktardı. Yeni medyada, haberlerin etkisinin kısa sürede alınabildiğine dikkati çeken Şıvka, dijital gazeteciliğin, yanlış veya eksik bilgiyi güncelleme imkanı verdiğini aktardı.

Günümüzde gazeteciden beklenen özellik ve yetkinliğin 30yıl öncesinden farklı olduğunu kaydeden Şıvka, "İyi bir gazeteci olmak için iyi bir bilgisayar, internet kullanıcısı ve iyi bir teknoloji takipçisi olmak gerekiyor" dedi. Sosyal medyayı filtrelemenin zor olduğunu anlatan Şıvka, Sosyal medya bilgi çöplüğüdür,. Orada değerli içeriği ayıklamak gerekiyor. Haber ajansları, güvenilir medya kuruluşları işte bu rolü yerine getirmektedir. Sosyal medyada doğru tarafsız haber bulmak çok büyük bir ihtiyaçtır. Medya kuruluşları hızlı habercilik uğruna yanlış bilgileri kullanmamalıdır" diye konuştu.

Toplantıda, uluslararası haber ajanslarının temsilcileri, bilgi toplumunda gazeteciliğin gelişmesi ve alternatif modeller üzerine değerlendirmeler yaptı. Organizasyonda, "Kültürler, dinler ve toplumlar arası diyalogun sağlanmasında çağdaş gazeteciliğin rolü", "Çağdaş toplumların karşılaştığı sorunlarda gazeteciliğin önemi ve sosyal medyanın rolü" konulu yuvarlak masa toplantıları da gerçekleştirildi.

Dün Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in konuşmasıyla başlayan ve 80 ülkeden 400'den fazla katılımcının bulunduğu 5. Bakü Uluslararası İnsani Forumu sona erdi.

Yorumlar