Gaziantep'in ilkbahar lezzeti: "erik tavası"

- Gastronomi alanında UNESCO tarafından tescillenen Gaziantep mutfağında önemli bir yere sahip kazan yemeklerinden "erik tavası" ilkbahar aylarında ağızları tatlandırıyor - Gaziantep Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi Koordinatörü Çitçi: - "Bu yemek, Gaziantep'in meşhur yemeklerindendir ve sadece burada yapılır. Özel, hoş farklı bir yemektir. Yabancı turistler eriği yemek olarak görünce şok oluyorlar"

Google Haberlere Abone ol
Gaziantep'in ilkbahar lezzeti: "erik tavası"

GAZİANTEP (AA) - FERİDE PELİN İNAL - Gastronomi alanında UNESCO tarafından tescillenen Gaziantep mutfağında önemli kazan yemekleri arasında bulunan "erik tavası", mayhoş tadıyla ilkbahar aylarında sofralarda yer buluyor.

UNESCO'nun gastronomi dalında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil ettiği Gaziantep'te mevsimsel olarak sofralara sunulan yemekler için kazanlar kaynatılıyor. Kente özgü "erik tavası" da, ilkbaharda ağızları tatlandırıyor.

Taze sarımsak ve kuzu eti ile yapılan erik tavası, görüntüsü ve lezzetiyle turistlerin de ilgisini çekiyor.

Gaziantep Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi Koordinatörü Doğa Çitçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, erik tavasının kentte sadece ilkbahar aylarında tüketildiğini söyledi.

Kentin mutfağının zengin olduğunu vurgulayan Çitçi, "Buradaki amacımız kente gelen yerli ve yabancı turistlere mutfak zenginliğimizi yerinde anlatmak. Tesisimizde baklava, lahmacun, kebap yok. Çünkü biz kazan yemeklerini tanıtmak istiyoruz." dedi.

Mevsimlik meyvelerden yemekler yaptıklarını anlatan Çitçi, şu değerlendirmede bulundu:

"Şu an ilkbahar ayında olduğumuz için erik tavası yapıyoruz. Bu yemek, Gaziantep'in meşhur yemeklerindendir ve sadece burada yapılır. Özel, hoş farklı bir yemektir. Yabancı turistler eriği yemek olarak görünce şok oluyorlar. Böyle bir yemek kültürü hiçbir yerde yok. Gaziantep bu alanda tescilini almış, gastronomi, gurme şehri. Buraya gelen misafirler farklı lezzetleri tadıyorlar ve mutlu oluyorlar."

Çitçi, erik tavasının yapım aşamalarını da şöyle anlattı:

"Eti kavuruyoruz. Az tereyağı ve kıyılmış soğanları ilave ederek kavurmaya devam ediyoruz. 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı karabiber, ve 2 bardak kaynamış su ekleyerek etle birlikte pişiriyoruz. Üzerine yıkanmış erikleri, soyulmuş taze sarımsakları ve 1 yemek kaşığı toz şekeri de ekleyerek koyu kıvama gelene kadar pişiriyoruz."

- Ustaları eğitecekler

Çiftçi, gelenekten geleceğe Gaziantep'teki kazan yemeklerini yaşatmaya çalıştıklarını vurguladı.

Bu kapsamda merkezde bir yandan geleneksel yemekleri tadarken yeni ustaların yetişmesine de katkı sağladıklarını anlatan Çitçi, "Bu yemekleri yaşatacak ustalar yetiştireceğiz. 16 Mayıs'ta eğitimlere başlıyoruz. Bu eğtim sonunda Gaziantep mutfağıyla alakalı bilgiye sahip olacaklar." diye konuştu.

Yorumlar