Rabia Güner

Rabia Güner

Franz Kafka 'Dönüşüm' kitabı konusu

1912 yılında yazılmış bir eser "Dönüşüm". Üzerinden bir asrı aşkın süre geçmesine rağmen hala okunuyor, hala tartışılmaya devam ediyor.

Franz Kafka'nın kaleme aldığı eser "sıradışı" bir şekilde, böcek metaforu üzerinden, sistemin çarklarından koptuğunuzda başınıza neler gelebileceğini trajik bir şekilde okuyucuya sunuyor.

Eser daha önce 'Değişim' ve 'Metamorfoz' isimleri ile yayınlanmıştır. Ve Franz Kafka'nın en çok okunan eseridir.

Dönüşüm'ü okumadan önce yazarın hayatına bir göz atmakta fayda olduğunu düşünüyorum.

Franz Kafka, Prag'da 1883 yılında doğdu. Yahudi asıllı olan Kafka'nın üç kız kardeşi II. Dünya savaşı sırasında Nazi kamplarında yaşamlarını yitirdi. Franz Kafka yaşadığı zorlu günlerin ardından eğitim hayatına geri döndü. Hukuk eğitimi alarak bir sigorta şirketinde çalışmaya başladı. Yoğun iş mesaisi sebebi ile edebiyat çalışmalarını geceleri yapmaya başladı. Ancak bir süre sonra yorgunluk ve uykusuzluk sebebi ile sağlık sorunları yaşamaya başladı. Yorgunluk ve stres kaynaklı sinir bozukluğuna bağlı depresyon geçirdi. 1917 yılında ise verem hastalığına yakalandı. Hayatının son yılları tedavi için senetoryumlarda geçti. 3 Haziran 1924'te öldü.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


"Dönüşüm" alışılmışın dışında; insanı düşünmeye iten ve düşündükçe hayatı sorgulatan bir eser. Kitabın kahramanı Gregor Samsa sistemin çarklarında dönüp dururken bir sabah aniden kocaman bir böceğe dönüşüverir. Yaşanan bu metafor, sistemin çarklarından birini kırmıştır. Her sabah aynı saatte aynı trene yetişen Samsa, yine büyük bir hamle ile yataktan kalkıp trene yetişmeye çalışsa da nafiledir. Bu dönüşüm hayatın artık olağan seyrini değiştirmiştir. Gregor Samsa'nın yaşadığı bu durum ve sonrasında yaşadığı duygular hayata farklı bir bakış açısı getiriyor.

Diğer Yazıları

Yorumlar