Rabia Güner

Rabia Güner

Kitap okumaları: Katre-i Matem

İskender Pala, müzayededen aldığı elyazması bir kitabın hikâyesini okurun beğenisine sunuyor. Okuyucu kendini , bir devre adını veren lalenin büyüleyiciliği ve yazarın akıcı üslubu ile nefes kesen olayların ve cinayetlerin içinde buluyor.

"Yek cinayet şastu şeş sual" (66 Soruda Cinayet). Okuyanlar hangi kitaptan bahsettiğimi hemen bilecektir. İskender Pala'nın kaleme aldığı Katre-i Matem (Matem damlası). İskender Pala bir müzayededen aldığı osmanlıca eseri tercüme edip sadeleştirerek biz okuyucuların beğenisine sunmuş. Kitabın adını okuyanlar ilk etapta büyük bir aşk romanı olarak düşünseler de kitap büyük oranda Osmanlı Polisiyesi ve Siyaseti içeriyor.

Kitapta kaleme alınan derkenarlar ile unutulmaya yüz tutmuş aşk hikayelerine rastlamak mümkün.

Akıcı üslubu ve uyandırdığı merak ile insanda bir çırpıda okuma isteği uyandırıyor kitap.

Lale devrinde yaşanan bir cinayetin ardından kitabın kahramanlarını büyük bir olaylar zinciri bekliyor. III. Ahmet'in "hal" edilerek tahttan indirilişi, I. Mahmut'un hangi şart ve ortamda tahta çıkarıldığı... Nevşehir'li Damat İbrahim Paşa'nın nasıl öldürüldüğü... Patrona Halil İsyanı... Aslında Patrona Halil'in gerçekte nasıl bir karaktere sahip olduğu ve amacı... İstanbul'un Galata Kulesinden, Yerebatan Sarnıcı'na bir çok mekanının usta bir kalem ile harmanlanması okuyucuya bir "dönem filmi" izliyor hissi veriyor.

Katre-i Matem bitkisi

O dönemde tımarhanelerin durumundan tutun, külhanbeylerinin mesken ettiği mekanlara... Ve hatta dönem siyasetinin konuşulup tartışıldığı söylenen hamamlara kadar, İstanbul'un pek çok köşesi, ustaca bir tasvirle kaleme alınmış.

Hafız Çelebi ve lale sırrı ... Hafız Çelebi evinin önünde bulunan tatlı su havuzunda eğir otu yetiştirip sahibi olduğu kaplumbağaları bu eğir otu kökü ile besliyor. Çelebi, lale soğanlarının toprağa ekileceği zamandan 2 hafta evvel aç bıraktığı kaplumbağaları, içine değişik renklerde toprak koyduğu kasalara kapatır ve kaplumbağaların bu değişik renklerdeki toprak ile beslenmesini sağlar. Yine aç bıraktığı kaplumbağaları ekeceği lale soğanlarının bulunduğu ortama koyar ve aç olan kaplumbağalar lale soğanlarına büyük bir iştah ile saldırır. Kamplumbağalar tarafından ısırılan lale soğanlarına kaplumbağaların salyası karışır. Böylece kaplumbağaların beslendikleri renkte lale soğanı elde etmiş olan Hafız Çelebi soğanları toprağa gömer ve baharı beklerdi.

 Sadabat'ın laleye kattığı zerafetin de anlatıldığı 480 sayfalık eser lale ile ilgili pek çok ilginç bilgiyi de barındırıyor. Lale renklerinin yarıştırıldığı, lale soğanlarının açık arttırma ile satıldığı bir dönemi kaleme alan yazar, dönemin en ünlü lale yetiştiricilerinden Hafız Çelebi'nin lale renklerini nasıl oluşturduğunun da sırrını okuyucu ile paylaşıyor.

Büyük bir merak ile okuma zevki tattıran İskender Pala'nın Katre-i Matem romanının okuyucudan tek eksi not alabileceği nokta, kitabın sonu. Yazarın baş kahramanı olan "Kara Şahin"e ne olduğuna dair bir bilgi olmaması okuyucu tarafından en çok eleştirilen konu oldu. 480 sayfalık eserde, nefes nefese bir macera yaşayan "Kara Şahin"e belli bir son yazılmış olmaması okuyucuya kitabın sonunda büyük bir hayal kırıklığı yaşatıyor. Buna rağmen kitap her hali ile okunası ve kitaplıkta bulunması gereken bir eser.

İskender Pala Kimdir?

8 Haziran 1958 yılında Uşak'ta dünyaya geldi. Divan edebiyatı alanında profesörlük derecesine sahiptir. Üniversitede akademik görevine devam etmektedir. Romanlarının yanı sıra, divan şiiri üzerine çalışmaları ve edebi - bilimsel makaleleri vardır. İskander Pala, evli ve üç çocuk babasıdır.

Diğer Yazıları

Yorumlar