"Filistinliler can kayıplarına rağmen kazançlı"

- Filistinli yazar ve analist Atallah: - "Filistinlilerin dönüş yürüyüşüyle elde ettiği en büyük kazanç, pusulanın yeniden Filistin meselesine dönmesi oldu. Dün Filistinliler savunmasızdı, hiç birinin üzerinde silah yoktu. Buna rağmen kurşunların hedefi oldular. Bu da İsrail'in zorbalığını ortaya koydu ve onu dünya karşısında kınanacak bir konuma soktu" - Analist Ukel: -"Filistinliler stratejik olarak kazançlı zira Toprak Günü etkinliklerini Gazze sınırı dışına çıkarmayı başardılar. Filistinliler, bölgesel ve uluslararası medyanın yeniden Filistin meselesine ilgi göstermesini sağladı" - Analist Amir: -"Barış müzakerelerinin başarısız olmasından sonra barışçıl gösteriler belki de bu dönemin gündemi haline gelecek. Bu, İsrail'i yoracak ve yıpratacaktır çünkü savunmasız insanlara karşı aşırı güç kullandığı için uluslararası toplum tarafından kınanacaktır"

Google Haberlere Abone ol
"Filistinliler can kayıplarına rağmen kazançlı"

GAZZE (AA) - NOUR MAHD ALİ ABU AİSHA - Filistinli uzmanlar, dün "Toprak Günü" münasebetiyle ve "Büyük Dönüş Yürüyüşü" sloganıyla halkın Gazze-İsrail sınırında başlattığı ve 15 Mayıs'a kadar devam etmesi planlanan gösterilerde kazanan tarafın Filistinliler olduğunu belirtiyor.

Uzmanlar, İsrail askerlerinin gösterilere katılan savunmasız sivillere karşı ateş açarak karşılık vermesiyle Filistin meselesinin yeniden ve daha güçlü bir şekilde dünya kamuoyuna taşındığını, bunun da Filistinliler adına büyük bir kazanç olduğunu savundu.

-Pusula yeniden Filistin meselesine döndü

AA muhabirine konuşan yazar ve siyasi analist Ekrem Atallah, "Filistinlilerin dönüş yürüyüşüyle elde ettiği en büyük kazanç, pusulanın yeniden Filistin meselesine dönmesi oldu. Dün Filistinliler savunmasızdı, hiçbirinin üzerinde silah yoktu. Buna rağmen kurşunların hedefi oldular. Bu da İsrail'in zorbalığını ortaya koydu ve onu dünya karşısında kınanacak bir konuma soktu." dedi.

Filistinlilerin barışçıl gösterilerle Filistin meselesine bölgesel ve uluslararası desteği çekmeyi başardığını belirten Atallah, "Filistinliler ayrıca, tarihçilerin bile henüz teyit etmediği, 'İsraillilerin Filistin topraklarına 3 bin yıl önce sahip oldukları' efsanesini ortadan kaldırdı ve Filistinlilerin 'İsrail tarafından 70 yıl önce tehcir edildikleri ve evlerine geri dönmek istedikleri' anlatısını teyit etti." diye konuştu.

- Filistinliler Toprak Günü'nü Gazze sınırı dışına taşıdı

Filistinlilerin dün girdiği savaşta can kayıplarına rağmen kazançlı olduğunu vurgulayan siyasi analist Talal Ukel ise şunları kaydetti:

"Filistinliler stratejik olarak kazançlı zira Toprak Günü etkinliklerini Gazze sınırı dışına çıkarmayı başardılar. Filistinliler bölgesel ve uluslararası medyanın yeniden Filistin meselesine ilgi göstermesini sağladı."

"Filistinlilerin kazançlı olduğu en önemli noktalardan biri de İsraillileri endişelendirip onları Filistinlilerle nasıl başa çıkacaklarını bilememe durumuna düşürmeyi başarmaları oldu. Ayrıca, İsrail'e, Gazze'deki abluka devam ederse toplumsal patlamanın İsrail yönünde olacağı mesajını verdiler. İsrail, patlamanın kendisine doğru değil bilakis Gazze içinde ya da Mısır'a doğru olması için tüm gücüyle çalışıyor." ifadesini kullanan Ukel, dünkü olayların İsrail'in zorbalığını otaya koyduğunu dile getirdi.

- Gösteriler Filistinlileri tek bir çatı altında topladı

Bir diğer siyasi analist Muşir Amir de Filistinlilerin 11 yıl süren siyasi parçalanmışlıktan sonra dün tek bir çatı altında birleşmeyi başardığına işaret ederek, "Bu gösteriler, direnişin yeni bir şeklidir ve Filistin meselesine ivme kazandırmıştır." dedi.

Filistinlilerin, tüm dünyaya 1948'de tehcir edildikleri topraklara dönüş hakkından vazgeçmeyecekleri ve ABD'nin kararları ile "Yüzyılın Anlaşması" gibi Filistin meselesini hedef alan projelere karşı eli kolu bağlı kalmayacakları mesajını verdiğini söyleyen Amir, "Barış müzakerelerinin başarısız olmasından sonra barışçıl gösteriler belki de bu dönemin gündemi haline gelecek. Bu, İsrail'i yoracak ve yıpratacaktır çünkü savunmasız insanlara karşı aşırı güç kullandığı için uluslararası toplum tarafından kınanacaktır." ifadesini kullandı.

Amir, barışçıl gösterilerin uluslararası camiayı içinde bulunduğu suskunluk halinden çıkmaya ve İsrail tarafgirliğine son vermeye sevk edebileceğine dikkati çekti.

Uzmanlar, Filistinlilerin kaybettikleri tek noktanın, verilen şehitler olduğu, savaş ya da mücadelelerin doğasının ise can kayıplarını kaçınılmaz kıldığı konusunda hemfikir.


Yorumlar