Eski yüksek yargı üyeleri hakim karşısında

- FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında meslekten ihraç edilen ve tutuklanan yüksek yargı üyelerinin yargılanmasına devam edildi

Google Haberlere Abone ol
Eski yüksek yargı üyeleri hakim karşısında

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan eski Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmada, eski Yargıtay üyesi İsmail İnceoğlu savunma yaptı. Duruşmaya, sanık İnceoğlu ve avukatı katıldı.

İddianamede, sanığın örgütün talimatıyla Yargıtay üyeliğine seçildiği, örgütün çeşitli adlar altında düzenlediği toplantılarına katıldığı, gizli haberleşme programı ByLock kullandığı belirtildi.

Savunmasında öncelikle usule ilişkin itirazlarını dile getiren sanık İsmail İnceoğlu, hakkında soruşturma yapma yetkisinin Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunda olduğunu, bu nedenle yetkisi bulunmayan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yaptığı soruşturmanın usul ve yasaya aykırı olduğunu savundu.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından evinde gözaltına alındığını, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının suçüstü hükümlerine göre işlem yaptığını söyleyen İnceoğlu, hakkında suçüstü hükümlerinin uygulanamayacağını iddia etti.

İnceoğlu, görevsizlik kararı verilerek, hakkındaki dosyanın Anayasa Mahkemesine gönderilmesini talep etti.

Aleyhine verilen tanık ifadelerinin hiçbirinde somut veri bulunmadığını, bu kişiler hakkında da aynı suçtan soruşturma yürütüldüğünü öne süren İnceoğlu, hakkında ifade veren Cengiz Güler ve Mecit Gürsoy'un, tutukluluktan kurtulmak için "akla hayale gelmeyecek" beyanlarda bulunduklarını öne sürdü. İnceoğlu, bu kişilerin böylelikle tahliye edildiklerini ve mesleklerine döndüklerini iddia etti.

Örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandığı tespitini de kabul etmeyen İnceoğlu, "Mor beyin" yazılımıyla telefonları ByLock'a yönlendirilerek mağdur edilenler bulunduğunu, kendisinin de bu mağdurlardan biri olduğunu ileri sürdü. İnceoğlu, bir verinin delil olabilmesi için kanuna uygun yollarla elde edilmesi gerektiğini, MİT'in istihbari verilerinin delil olamayacağını da savundu.

- Sivil imamla aynı yerlerden baz sinyali

Yargının sivil imamları olarak bilinen kişilerle aynı anda Ankara Urankent'te baz sinyali verdiği yönündeki iddiayı da kabul etmeyen sanık İnceoğlu, Urankent'te lojmanlarının bulunduğunu, adı geçen kişileri kesinlikle tanımadığını öne sürdü.

İnceoğlu, FETÖ terör örgütünü ve 15 Temmuz darbe girişimini kınadığını söyleyerek, hayatının hiç bir döneminde cemaatle bağının bulunmadığını, Bank Asya'ya para yatırmadığını, kimseden talimat almadığını iddia etti.

Sanık İsmail İnceoğlu, örgütün kumpas davalarının hiçbirinde görev yapmadığını, iş mahkemesi hakimi iken Yargıtay'a üye seçildiğini, Yargıtay'daki hiçbir seçimde örgütle hareket etmediğini öne sürerek, tahliyesine karar verilmesini istedi.

Duruşmaya verilen aradan sonra mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Buna göre, sanığın tahliye talebi reddedilerek, tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Sanık hakkında ifade veren eski HSYK üyesi İbrahim Okur, eski hakim Cengiz Güler, eski savcı Mecit Gürsoy'un tanık olarak dinlenmesi, duruşmanın 2 Mayıs'a bırakılması kararlaştırıldı.


Yorumlar