Erdoğan'dan Libya açıklaması: Davete icabet edeceğiz

AK Parti İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya'ya asker göndermek için tezkeresinin meclise sunulacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'dan Libya açıklaması: Davete icabet edeceğiz

Partisin il başkanları toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya'ya asker gönderme tezkeresini meclise sunacaklarını açıkladı.

AK Parti İl Başkanları Toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

CHP'nin Libya ile ilgili eleştirilerine yönelik sert açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı, "Hani sen Gazi Mustafa Kemal'in kurduğu partisiydin bir de olumlu bir açıklamanız olsun. Yok.. O inat var ya değişmez." dedi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Trablus, Bingazi ve Derne'de Libyalıları işgalci güçlere karşı teşkilatlandırdığını ve onlarla birlikte savaştığını hatırlayan Erdoğan, "Hatta Derne'deki çatışmada gözünden yaralanmış ve bunu izin ömrü boyunca şerefle taşımıştır." açıklamasında bulundu.

Libya'da ülkemizle yakın bağları bulunan milyonlarca insanın olduğunu kaydeden Erdoğan, "Yönetimler nasıl olursa olsun halklarımız birbirine derin bir muhabbet beslemiştir." dedi.

Libya'nın meşru hükümeti Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne karşı ayaklanma başlatan darbeci Hafter'in saldırılarına Türkiye'nin en başından beri karşı çıktığını belirten Erdoğan, Trablus yönetimine her türlü desteğin verildiğini ve verilmeye devam edeceğini söyledi.

Libya ile Türkiye'nin deniz komşusu olduğunu kaydeden Erdoğan, Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması anlaşmasına yönelik yaptığı değerlendirmede "Bundan yaklaşık 10 yıl önce başlattığımız çalışmaları nihayet 27 Kasımda imzaladığımız mutabakat ile neticelendirdik. Merhum Kaddafi'nin döneminde de bu adımları atmıştık. Çok daha içi dolu bir anlaşmayı imzalamak üzereydik. Şimdi ise meydanı boş buldular esip savuruyorlar. Ne yaparsanız yapın biz imzaları attık işi bitirdik." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Libya'ya asker gönderip göndermeyeceğinin sorulduğunu kaydeden Erdoğan, "E zaten burada da bizim siyasi partilerimizin içinde bunu söyleyen var. Biz ne diyoruz biz davet edildiğimiz yere gideriz. Ama davet edilmediğimiz yere gitmeyiz. Şu anda da böyle bir davet olduğuna göre icabet ederiz." açıklamasında bulundu.

LİBYA'YA ASKER GÖNDERME TEZKERESİ

Libya ile imzalanana Askeri ve Güvenlik İşbirliği Anlaşması gereği Libya tezkeresinin Meclis açılır açılmaz gündeme geleceğini kaydeden Erdoğna, "İnşallah yapacağımız ilk iş Libya'ya asker gönderme tezkeresini getireceğiz. İnşallah ocak ayının 8'inde, 9'unda Meclis'imizden bunu da geçireceğiz ve böylece davete icabet edeceğiz. Bunlar Mısır'da da ülkenin meşru hükümeti yerine darbeciyi desteklemişti. İnşallah Libya'da aynı demokrasi düşmanlığını tekrarlamalarına izin vermeyeceğiz. Dün bir Tunus ziyaretim oldu. Libya meselesini de enine boyuna konuştuk. Libya'nın istikrarı konusunda hemfikir olduğumuz Tunus ile işbirliği yapma kararını aldık. 1 Ocak 2020 itibarıyla BM güvenlik konseyi geçici üyeliğini üstlenecek Tunus'un tavrı bizim için çok önemlidir." dedi.

Yorumlar