Erdoğan'dan AB'ye: 16 Nisan'dan sonra sürprizlerle karşılaşabilirler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'ın kendisini hedef alan açıklamalarına tepki göstererek, "Teessüf ediyorum" dedi. Erdoğan aynı konuşmasında, Avrupa ziyaretlerini gündeminden çıkardığını, 16 Nisan'dan sonra Avrupa Birliği'nin sürprizlerle karşılaşabileceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'dan AB'ye: 16 Nisan'dan sonra sürprizlerle karşılaşabilirler

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Almanya arasındaki gerilimle ilgili konuşmasında Alman Cumhurbaşkanına tepki gösterdi. Erdoğan, Alman Cumhurbaşkanı Steinmeier'ın kendisini hedef alan açıklamaları için, "Üzülerek, hiç istemezdim böyle bir şey olsun. Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier iyi arkadaş olduğumuz halde bir açıklama yaptı. Beni hedef alan bir açıklama. Adımı zikrederek yaptı. Bu açıklamayı yapmasından dolayı, kendisine teessüf ediyorum keşke böyle bir açıklamayı yapmamış olsaydı. Eğer ben Almanya'daki faşizan baskıları söylüyorsam, bunu tanımı içinde söylüyorum. Nazi benzetmesini yaparak bunu yapıyorsam bunu tanımı içinde söylüyorum. Aynı şey Hollanda içinde geçerli." dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya'nın Türkiye'ye karşı uygulamaları ve ardından Hollanda'daki olaylardan sonra Hollanda hükümetinden yana tavır takınmasını eleştirerek, yapılanların "Faşizan uygulamalar olduğunu" söyledi. Erdoğan, Almanya ziyareti planından da vazgeçtiğini, 16 Nisan'dan sonra AB'nin sürprizlerle karşılaşabileceğini ifade etti. Erdoğan, Avrupa Komisyonu Başkanı Junker'in 'küstahlık' şeklindeki ifadelerine de göndermede bulunarak, "Küstahlar bize küstahlık yapamaz" dedi. 

Erdoğan konuşmasında şunları söyledi: Hayır kampanyası yapanlara kapını açıyorsun. Hatta Almanya'nın parlamentosundaki milletvekilleri hayır kampanyası yapabiliyor. Özellikle bunlar AB değerlerini çiğnediler. Bunu söyleyince rahatsız oluyorlar. Hiç istemezdim böyle olsun. Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier iyi arkadaş olduğumuz halde beni hedef alan bir açıklama yaptı. Bu açıklamayı yapmasından dolayı kendisine teessüf ediyorum. Keşke yapmamış olsaydı böyle bir açıklamayı. Almanya'daki faşizan baskıları söylüyorsam tanımı içinde söylüyorum. Nazi diyorsam bunu tanımı içinde söylüyorum. Aynı şey Hollanda için de geçerli. Şansölye sahiplendi. Hani siz kadın haklarını savunuyordunuz. Bayan bakanımı araba içinde hapsedeceksin. Atlarını itlerini köpeklerini sosyal demokratik haklarını kullanmak üzere bulunan Hollanda vatandaşı Türk kardeşlerimin üzerine salacaksın, Trabzonlu Hüseyin'imi köpeklere ısırtacaksın. Doktorlar 3 ay çalışamazsın diyor.

16 NİSAN'DAN SONRA ÇOK SÜRPRİZLERLE KARŞILAŞABİLİRSİNİZ

Şu anda gündemimde Almanya'ya gitmek yok. 16 Nisan'dan sonra çok sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Onlar da karşılaşabilir. Bir hafta 10 gün içinde 15 ülke dolaştım. Bütün gayretimi bunun için koydum. Aynı samimiyeti onlardan görmedik. O atağımızdan sonra bu bir sessiz devrimdir dediler. O zaman Liderler Zirvesine katılıyorduk düzenli olarak. Oradan kenara attılar Sarkozy'nin başkan olmasından sonra. Aynı şekilde Merkel o dönemde onlar girdikten sonra liderler arasına biz 3-4 ülkeydik. Bizleri kabullenmediler. Biz artık uzaktan seyretmeye başladık. Hala kabul ettik, ediyoruz gibi yarım yamalak bu tür şeyler yapıyorlar. Türkiye bunları kabullenecek bir ülke değil. Her şey olursa olur, olmazsa olmaz. Sorun bizden kaynaklanmıyor. Sorun tamamiyle AB ülkeleri bazılarından kaynaklanıyor. İçlerinde dürüst olanlar da var. İngiltere gitti referanduma ve çekildi.

KÜSTAHLAR BİZE KÜSTAHLIK TASLAYAMAZ

İngiltere referanduma gitti ve kararını aldı. ben şahsen bu tavrını takdir ediyorum. Bizim siyasi anlamda bazı şeyleri gözden geçirmeye ihtiyacımız olabilir. Kendi ülkesine benim bakanımı sokmayan bir anlayışı biz kabullenemeyiz. Donald Tusk benim çok iyi dostum olmasına rağmen o bile aleyhte açıklamalar yapıyor.Hele hele genişlemeden sorumlu zat gidiyor bizler için 'küstah' tabirini kullanıyor. Aynaya baksın ya. Küstahlar kalkıp bize küstahlık sergileyemez. Bizden aynen karşılığını bulurlar. Türkiye ile böyle gayri ahlaki bir yarışa girilmez. Aynen karşılığını alırlar. Bir taraftan 3 milyon mülteciyi alacaksın. Onlar da aman ha bize göndermeyin ne olur. Biz size 3 milyar avro ardından bir 3 milyar avro daha gönderelim. Sen zaten bunu bana göndermiyorsun. Son rakam olsun olsun gönderilen 700 milyon avro. Bizim ödediğimiz rakam STK'lar dahil 25 milyar dolar. Ondan sonra da gel ileri geri konuş.

ALMANYA CUMHURBAŞKANI STEINMEIER NE DEMİŞTİ?

Almanya'da Cumhurbaşkanı seçilen eski Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Federal Mecliste (Bundestag) düzenlenen yemin töreninde yaptığı konuşmada Türkiye'yi hedef alan ifadeler kullanmıştı. Steinmeier açıklamasında şunları söylemişti: Günümüzde Türkiye farklı bir ülke. Bir ekonomik kalkınma ve reform dönemi ve bunu kimse inkar etmeyecektir, Avrupa ile yakınlaşma dönemi yaşadı. Biz Almanlar tüm bunları takdir ettik ve destekledik. Türkiye'nin son 20 yılda izlediği yola, Almanya'da yaşayan, çalışan ve burada kendini evinde hisseden birçok Türk asıllı insan nedeniyle de kendimizi özellikle bağlı hissettik. Türkiye'nin Irak ve Suriye gibi büyük bir kriz bölgesine komşu olduğunu biliyoruz. Geçen yaz yaşanan darbe girişimini kınıyoruz. Ancak yıllardan, onlarca yıldan beri kurulanların dağılmasından endişe duyuyoruz. Çağrım bu endişeden kaynaklanmaktadır. Gerilimin azaltılması yönündeki inandırıcı sinyaller memnuniyet vericidir. Ancak, ağıza alınmayacak Nazi benzetmelerine son verin. Türkiye ile ortaklık isteyenlerle olan bağı kesmeyin. Hukuk devletine, medya ve gazetecilerin özgürlüğüne saygı gösterin. Ve Deniz Yücel'i serbest bırakın.

Yorumlar

fertit ha anladınızmı şimdi bekleyin bakalım