Engel Tanımayanlar - Engelleri aştı, İstanbul'un planlarına imza atıyor

- 6 aylıkken görme yetisini yüzde 95 kaybeden avukat Özlem Yir, 13 yıldır İstanbul'da belediye meclis üyesi olarak görev yapıyor - İstanbul Büyükşehir Belediyesinin engelli meclis üyesi Avukat Yir: - "Ne engelliler ne de aileleri 'bunu yapamam edemem' deyip kendi akıllarında, zihinlerinde kendilerine engel oluşturmasın. Bir insan ne görmekle, ne görmemekle, ne yürümekle, ne yürümemekle var olmuyor. Bir yerimizde sıkıntı varsa, onu başka türlü telafi edecek şahane bir mekanizmayla yaradan bizleri yaratmış" - "Aileler, çocuklarını dört duvar arasına kapatmasın. Çocuklarını yönlendirmesinler. Yönlendirmek bir yere kadar. Çocuklar içlerinden geldiği gibi okusun, istedikleri bölümleri seçsin. O zaman çok başarılı olacaklar" - "Engelli, öz güveni olmayan vatandaşlarımızın öz güven kazanmaları için söylüyorum; her şeyimi kendim yapıyorum. Hiçbir sıkıntı yaşamıyorum, hani gören bir insan, herhangi sağlık sorunu olmayan bir insan hayatta ne kadar sorun yaşıyorsa ben de ancak o kadar sorun yaşıyorum"

Google Haberlere Abone ol
Engel Tanımayanlar - Engelleri aştı, İstanbul'un planlarına imza atıyor

İSTANBUL (AA) - LALE BİLDİRİCİ - 6 aylıkken bir yakınının kucağından düşmesi sonucu görme yetisini yüzde 95 kaybeden İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclis üyesi Özlem Yir, bir taraftan avukatlık mesleğini icra ederken diğer yandan İstanbul'da engellilerin yaşamlarını kolaylaştıracak projelere imza atıyor.

Ev hanımı anneyle esnaf babanın 3 çocuğundan biri olarak İzmir'de dünyaya gelen Yir, henüz 6 aylıkken, kendisini sevmek isteyen bir akrabasının kucağından düşmesi sonucu görme yetisini kaybetti.

Babasını da 4 yaşında kaybeden Yir, yaşama sevincini ise hiçbir zaman yitirmedi. Ailesinin desteği ve azmi sayesinde engelleri aşan Yir, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazandı. Üniversite eğitimi için 2002 yılında İstanbul'a gelen Yir, bölümünü başarıyla bitirerek avukat oldu. Yir, bir taraftan mesleğini başarıyla icra ederken, bir taraftan da siyasete atılarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclisine AK Parti'den üye seçildi.

İstanbul'un çehresini belirleyen planları hazırlayan ve oylamalara katılan Yir, engellerini azimle nasıl aştığını, AA muhabirine anlattı.

- "Her işimi kendim yapmaya çalıştım"

Üniversiteyi kazandığında tek başına İstanbul'a geldiğini, ilk zamanlar biraz öz güven sorunu yaşadığını belirten Yir, zaman zaman "Yapabilir miyim?" diye şüpheye düştüğünü söyledi.

O yıllarda hayata dair bir korkusunun olmadığını ama gençliği ve tecrübesizliği nedeniyle endişe duyduğunu dile getiren Yir, "Her işimi kendim yapmaya çalıştım. Üniversiteyi bitirip avukatlık stajımı yaptıktan sonra, bir şirkette kurum avukatı olarak çalışmaya başladım. 30 Mart 2014 seçimlerinde meclis üyesi olarak seçildim. Türkiye'nin ilk ve tek engelli kadın büyükşehir belediyesi meclis üyesiyim." diye konuştu.

Ailesinde görme engelli biri olmadığını anlatan Yir, şunları kaydetti:

"Ben 6 aylıkken, 15-16 yaşlarında bir genç kız beni sevmek için kucağına almış, bahçeye indirirken baş üstü merdivenlerden aşağıya beni düşürmüş. Annemin söylediğine göre o günden itibaren bana bir şey uzattıklarında görmemeye başlamışım. Görme yetimi kazanmam için doktorlara gittik. 2 yaşından önce böyle bir travma medyana geldiği için geri dönüşü yokmuş, çünkü göz gelişimini 2 yaşına kadar tamamlıyormuş. Şu an bu travmadan dolayı yüzde 95 görme engelliyim. Görme engelli bir birey olarak farklı muamele görmedim. Normal okullarda okudum ilkokulu, ortaokulu, liseyi, üniversiteyi. Tabii ki bunun sıkıntıları oldu ama kendimi sıkıntılara kaptırıp bırakmadım. Tam tersi o sıkıntıların üzerinden nasıl gelirim diye çözümler üretmeye çalıştım. Hep okul birincisiydim, sanırım bunda da başarılı oldum çözüm üretirken."

Doktor ablasının ve öğretmen kardeşinin de kendisine çok büyük destekleri olduğunu kaydeden Yir, evde tüm işlerini kendisinin yaptığını, sesli kitap dinlemeyi çok sevdiğini belirterek, İngilizce'yi iyi derecede bildiğini, İspanyolca'yı ise öğrenmeye başladığını söyledi.

Bu örnekleri, öz güven sorunu yaşayan engelli yurttaşların öz güven kazanmaları için özellikle anlattığını dile getiren Yir, şöyle devam etti:

"Her şeyimi kendim yapıyor, hiçbir sıkıntı yaşamıyorum. Hani gören bir insan, herhangi sağlık sorunu olmayan bir insan hayatta ne kadar sorun yaşıyorsa ben de ancak o kadar sorun yaşıyorum. Ben Özlem Yir olarak şuna inanıyorum; Allah’ın verdiğine de vermediğine de şükrederek yaşamak lazım. Ne olursa olsun ona güvenmek ve onun bize, bizim dahi farkına varamadığımız güzellikleri nasip edeceğine inanarak yaşamamız lazım. Stajyer arkadaşlarımıza da şunu hep öğütlüyorum; Doğru ve dürüst yaşamak lazım, o zaman gerçekten en güzel şeyler nasip olur."

- "Engelliler için hizmette İstanbul, Avrupa'dan önde"

İstanbul'daki engelli hizmetleriyle ilgili konuları yakından takip eden ve projeler ürettiğine değinen Yir, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın kendisini yurt dışı göreve gönderdiğini, orada incelemeler yaptığını belirtti.

İstanbul'un engellilere hizmet alanında Avrupa ve ABD'yi geçtiğini, görme engelliler için sesli kütüphaneler, engelliler merkezi kurduklarını ifade eden Özlem Yir, Avrupa'da, Amerika'da olmayan şekilde engellilerle ilgili her şeyi ya ücretsiz yaptıklarını ya da çok az ücret aldıklarını anlattı.

Yir, "Başkanımız Kadir Topbaş engellilerle ilgili konularda çok duyarlı. Hangi projeyi götürürsek, ne konuşursak her şeye 'evet' diyor. Bu da İstanbul'daki bütün engellilerin önünü açıyor." dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin engelliler spor kulüplerinin dünyada birincilikler aldığına dikkati çeken Yir, engellilerin kültür ve sanat dahil bir çok alanda başarıyı yakalayabileceklerini söyledi.

Yir, bir engeli olduğu için dört duvar arasına kapatılan insanlardan, dünya birinciliklerine sahip insanlar oluşturmayı hedeflediklerini dile getirerek, "Engellileri bedava otobüse bindirelim, engelli maaşı verelim değil, artık bunun çok ötesinde beklentiler var. Bizim hükümet olarak da devlet olarak da beklentilerimiz artık bunun çok ötesinde." diye konuştu.

Engellilerle ilgili kanunların yeterli olduğunu fakat uygulamada sıkıntılar yaşandığına değinen Özlem Yir, "Vatandaşlarımızda engellilerle ilgili bir bilinç yerleşti ama bu bilincin daha da ileri gitmesi lazım." dedi.

Başarılı işlere imza atmayı hedeflediğini belirten Yir, çeşitli sivil toplum kuruluşlarında üst düzey görevleri bulunduğunu, gönüllülük esasıyla bir çok projeye imza attığını söyledi.

- "15 Temmuz'da sokaklara çıktım"

15 Temmuz FETÖ'nün darbe girişiminde havaalanına gittiğini, üzerinden F16’lar geçtiğini ve. sabaha havaalanında kaldığını aktaran Yir, "Sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesinin gazi belediye olduğunu öğrenince kalktım buraya geldim. Allah bir daha 15 Temmuz'u ne Türkiye'ye, ne de başka ülkelere yaşatmasın. Gerçekten hatırlamak istemediğim ve bir daha yaşamak istemediğim bir gündü." diye konuştu.

Engelli çocuğu olan ailelere de seslenen Yir, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ne engelliler ne de aileleri 'bunu yapamam' deyip zihinlerinde engel oluşturmasın. Bir insan ne görmekle, ne görmemekle, ne yürümekle, ne yürümemekle var olmuyor. Bir yerimizde sıkıntı varsa, onu başka türlü telafi edecek şahane bir mekanizmayla yaradan bizleri yaratmış. Aileler, çocuklarını dört duvar arasına kapatmasın. Çocuklarını yönlendirmesinler. Yönlendirmek bir yere kadar. Çocuklar içlerinden geldiği gibi okusun, istedikleri bölümleri seçsin. O zaman çok başarılı olacaklar."

Yorumlar