Ekşi Sözlük'e Erişim Engeli: Uygulama Mağazalarından Kaldırıldı

Ekşi Sözlük, pedofili skandalı nedeniyle Apple'ın App Store ve Google'ın Play Store uygulama mağazalarından kaldırıldı. "Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması" gerekçesiyle yapılan bu engelleme, sözlüğün geçtiğimiz aylarda yaşanan skandal sonrası aldığı bir dizi yaptırımın sonuncusu.

Google Haberlere Abone ol
Ekşi Sözlük'e Erişim Engeli

6 Şubat'taki depremlerin ardından 25 Şubat'ta erişim engeli alan Ekşi Sözlük, bu süreçte farklı alan adları kullanarak yayın yapmaya devam etti. Bu süreçte "eksisozluk2023.com", "eksisozluk42.com", "eksisozluk1923.com" ve "eksisozluk1999.com" gibi çeşitli adresler erişime engellendi.

Uygulama Mağazalarından Kaldırılma Süreci

iOS ve Android cihazlarda kullanılan Ekşi Sözlük uygulamaları, Apple ve Google'ın dijital mağazalarından kaldırıldı. Apple, uygulamayı App Store'dan tamamen çekerken, Android cihazlarda uygulama yüklenebiliyor ancak giriş yapılmak istendiğinde hata veriyor.

Pedofili Skandalının Detayları

Ekşi Sözlük'teki pedofili skandalı, bir yazarın başka bir kullanıcıdan aldığı bebek istismarı görüntülerini platformda paylaşmak istemesi ve engellenmesi üzerine ortaya çıktı. Bu durum, yazar tarafından sosyal medyada dile getirildi ve geniş çaplı tepkilere yol açtı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın harekete geçmesinin ardından 24 Aralık 2023 tarihinde Ekşi Sözlük'ün internet sitesine erişim engeli getirildi.

Sözlük, bebek istismarı ve pedofili içerikli paylaşımların ardından erişime kapatıldı. Bu skandal, bir platform yazarının, kendisine iletilen bebek istismarı görüntülerini başlık açarak duyurma çabasının engellenmesi sonrası ortaya çıktı. Skandalın yayılmasının ardından kamu kurumları tarafından kapsamlı bir soruşturma başlatıldı​​. Ekşi Sözlük'ün son kullanılan alan adı "eksisozluk1923.com" da, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması gerekçesiyle Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla engellendi​​. Ekşi Sözlük, geçmişte de benzer olaylar yaşamıştı. 18 Eylül 2022'den itibaren pedofili içeriklerin düzenli olarak platforma atıldığı, birkaç farklı hesap tarafından yapılan paylaşımlarla desteklendiği belirtilmişti​​.

Platformun Mevcut Durumu

Platform, "eksisozluk111.com" alan adıyla faaliyetlerine devam ediyor, ancak uygulamalar üzerinden erişim şu anda mümkün değil.

Yorumlar