Ege’nin kültürel zenginliği duvarlara aktarılıyor

İzmir Ticaret Odası’nın yeni hizmet binasının yapımı hızla ilerlerken bereket, bolluk ve barışın simgeleri el emeğiyle duvarlara yansıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı...

Google Haberlere Abone ol
Ege’nin kültürel zenginliği duvarlara aktarılıyor

İzmir Ticaret Odası’nın yeni hizmet binasının yapımı hızla ilerlerken bereket, bolluk ve barışın simgeleri el emeğiyle duvarlara yansıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Duygu Ebru Öngen Corsini yönetimindeki 15 kişilik ekip, üzüm, incir, zeytin, nergis, sümbül ve antik dönemlerde konuk ağırlama anlamı taşıyan anthemion motiflerini ince ince işliyor.

Mitolojik sembol grifonlar

İEÜ Tasarım Araştırmaları Merkezi (EKOTAM) bünyesinde yürütülen “İzmir Ticaret Odası Yeni Hizmet Binası Yüzey Tasarım ve Uygulamaları Projesi” nde, ayrıca ilim, irfan ve göğü temsil eden, hazinenin muhafızı, kartal başlı ve aslan bedenli mitolojik sembol “grifonlar” binadaki el boyaması süslemeler arasında yer alacak. Çalışmalar hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Corsini, İEÜ Güzel Sanatları ve Tasarım Fakültesi Öğretim Görevlileri Soner Göksay, JovitaSakalauskaite, Duygu Kocabaş Atılgan ile İzmir Ekonomi ve Dokuz Eylül Üniversiteleri’nden oluşan öğrenci ekibiyle projeyi yürüttüklerini söyledi.

Türkiye’de bina içlerinde duvar boyama sanatının kullanılmadığını, bu çalışmayla fark oluşturduklarını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Corsini, proje kapsamında binanın zemin, birinci ve ikinci katları için özel bordür tasarımları yaptıklarını aktardı. Yrd. Doç. Dr. Corsini, “Bütün tasarımlar bir koleksiyon mantığıyla oluşturuldu. Binalarda yerden duvara kadar yapılan mermerler, tasarımımızla sadece yüzeyde yer aldı. Duvarlarda tamamen fırça darbeleriyle mermer etkisi yaratıldı. Tasarımlara başlamadan önce de, İzmir’deki levanten evlerini inceledik. Alsancak, Karşıyaka, Buca, Bornova’daki evlerdeki tarihi kartonpiyerler, duvar süslemelerini araştırdık. Ege’deki tarihi antik kentler arasında yer alan Agora, Milas, Efes, Didim, Bergama, Afrodisyas ören yelerindeki süslemeleri ele aldık. Ege’nin köklü geçmişini bütün değerleriyle yansıtmak istedik” dedi.

Üzüm, incir ve zeytin motifleri

Birinci katı bereket, bolluk ve barışın simgeleri üzüm, incir ve zeytin motifleriyle bezediklerini, güçlü renk kullanımlarını tercih ettiklerini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Corsini, toplantı odalarının bulunduğu ikinci katta konukların İzmir’e özgü nergis ve sümbül çiçekleriyle bezenmiş bir yüzey tasarımıyla karşılanacağını bildirdi. Yrd. Doç. Dr. Corsini, “Antik dönemlerde de konuk etme ve konukları ağırlama anlamlarına gelen anthemion motiflerini de kullandık. Uzun görüşmelerin yapılıp önemli kararların alınacağı toplantı odasında kullanılan bu motif konukseverliğe ve iletişime katkı sağlayacaktır. Başkanlık çalışma odasında grifon ve yaprak desenlerinden oluşan bir tasarım yapıldı. Kartal başlı ve aslan bedenli mitolojik sembol grifonlar hazinenin muhafızıdır. Antik dönemde ticaretin simgesi olarak düşünüldüğü için sikkelerin üzerinde pek çok kez kullanılan bir sembol olarak karşımıza çıkıyor. Tasarımda ticaretin meşalesinin, grifonlar tarafından koruma altına alındığı bir yüzey düzenlemesi planladık” diye konuştu.

Binada sanatsal ve çok uzun yıllar dayanacak bir çalışma yaptıklarını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Corsini, şunları söyledi:

“Çalışmalarda, boyamalarda kullanılan velatura tekniği ile tasarımları güçlendirdik. Sanatsal bir çalışma oluyor. Duvar boyamaları, alanı zenginleştirip anlam katıyor. Atmosferi değiştiriyor. Türkiye’de bu tür çalışmalar sadece tarihi alanlarda yapılmış. İzmir’deki sanat ruhu İzmir Ticaret Odası Yeni Hizmet Binası’nda ortaya çıkıyor.”

Yorumlar