Ebru Timtik kimdir, neden açlık grevinde, suçu ne?

Ebru Timtik kimdir, neden açlık grevinde, suçu ne?

Google Haberlere Abone ol
Ebru Timtik kimdir, neden açlık grevinde, suçu ne?

Silivri Cezaevi'nde hakkında verilen 18 yıl hapis cezasının mahkumiyetini çeken Avukat Ebru Timtik kimdir, neden açlık grevinde, suçu ne?

Ebru Timtik, Çağdaş Hukukçular Derneği isimli derneğe yönelik DHKP-C operasyonları esnasında gözaltına alınarak tutuklanmıştı. 

Daha sonra yapılan yargılamalarda Timtik ve arkadaşlarına onar yıldan fazla hapis cezası verildi. 

Çağdaş Hukukçular Derneği ve Halkın Hukuk Bürosu’ndan 20 avukatın yargılandığı davada mahkeme 20 Mart 2019’da karar vermiş, avukatların 18’i toplam 159 yıl 2 aylık hapse mahkum olmuştu.

Davada Ebru Timtik 13 yıl 6 ay, Aytaç Ünsal da 10 yıl 6 ay hapse mahkum oldu. Adil yargılanma talebiyle başladıkları açlık grevini ölüm orucuna çevirdiler.

Yerel mahkeme tarafından verilen hapis cezaları, bölge asliye mahkemeleri tarafından da onaylandı. Dosyalar Yargıtay'a gitti.

Dosya şu anda Yargıtay 16. Ceza Dairesinde inceleme aşamasında.

Avukatlar, Yargıtay’ın kararı bozarak yeniden yargılama yapılmasına ve tahliyelerine hükmetmesini talep ediyor.

NE İLE SUÇLANIYOR

2017 yılında aralarında Selçuk Kozağaçlı’nın da bulunduğu Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatlar bürolarına yapılan polis baskını sonucu gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Yargılama sonucunda mahkeme, 18 avukata “örgüt üyeliği” ve “örgüt yöneticiliği” iddialarıyla toplam 159 yıl 1 ay 30 gün hapis cezası vermişti.

DHKP-C Terör Örgütü’ne karşı yürütülen soruşturma kapsamında 2019 yılının ilk aylarında Halkın Hukuk Bürosu’na bir operasyon gerçekleştirildi. Operasyonda örgütün Türkiye sorumlularından Kamile Kayır’la birlikte örgütün avukat yapılanması içerisinde yer alan Ebru Timtik’de aynı bölmede yakalandı. Hazırlanan iddianamede şüphelilerin ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapsi istendi.

İddianameye göre 1 numaralı şüpheli olan Ebru Tİmtik, örgüt mensuplarının davalarına bakan bir isim. Tutuklu ve hükümlü örgüt mensuplarının moral ve motivasyonlarını sağlamaya çalışarak örgüt adına aktif faaliyette bulunuyor. Tutuklu ve hükümlülere Yurt Dışı Merkez Komitesi’nin talimatlarını aktarırken, örgütün yurt dışındaki komitesi ile şifreli yazışmalar gerçekleştiriyor. Timtik’in gözaltına alındığı sırada örgüt tarafından basılan, ‘Gözaltına alındınız ne yapmalısınız’ başlıklı kitapçıkta belirtilen önerileri aynen uyguladığı öğrenildi.

KARDEŞİ DE AYNI ŞEKİLDE TUTUKLU

Öte yandan Ebru Timtik'in kendisi gibi avukat olan kardeşi Barkın Timtik de 2016 yılından bu yana cezaevinde tutuklu bulunuyor.

Yorumlar