Dünya Çevre Günü

- AB Bakanı Çelik: - "Türkiye, 21 Aralık 2009 tarihinde müzakerelere açılan Çevre ve İklim Değişikliği faslı kapsamında atık yönetimi, hava kalitesi, endüstriyel kirlilik ve risk yönetimi, yakıt kalitesi gibi doğa koruma alanında da Avrupa Birliği müktesebatını uyumlaştırmak ve uygulamak konusunda üzerine düşeni yapmaktadır"

Google Haberlere Abone ol
Dünya Çevre Günü

ANKARA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, "Türkiye, 21 Aralık 2009 tarihinde müzakerelere açılan Çevre ve İklim Değişikliği faslı kapsamında atık yönetimi, hava kalitesi, endüstriyel kirlilik ve risk yönetimi, yakıt kalitesi gibi doğa koruma alanında da Avrupa Birliği (AB) müktesebatını uyumlaştırmak ve uygulamak konusunda üzerine düşeni yapmaktadır." ifadesini kullandı.

Çelik, mesajında, Dünya Çevre Günü'nün İsveç’in Stockholm kentinde 1972'de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Konferansı'ndan bu yana çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması amacıyla kutlandığını hatırlatarak, bu yılki kutlamaların yaban hayatının korunmasına yönelik "Yaban Hayatla Hayata" sloganı kapsamında gerçekleştiğine dikkati çekti.

Türkiye'de kamu kurumlarının, üniversitelerin ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin ulusal ve yerel ölçekte tehdit veya tehlike altında olan nadir, endemik ya da kültürel-ekonomik değer taşıyan türler ve habitatların korunması ve geliştirilmesi için birçok çalışma yürüttüğünü belirten Çelik, ilgili tür ve habitatların takibinin yapıldığını vurguladı.

Çelik, AB hibelerinden yararlanılarak kamu kurumlarının gümrük noktalarında yasa dışı bitki ve hayvan ticaretine yönelik ciddi kontroller yaptığını ifade ederek, Türkiye'nin zengin biyolojik çeşitliliğinin korunması ve geliştirilmesi konusunda birçok uluslararası sözleşmeye taraf olduğunu anımsattı.

Bakan Çelik, mesajında şunları kaydetti:

"Türkiye, 21 Aralık 2009 tarihinde müzakerelere açılan Çevre ve İklim Değişikliği faslı kapsamında atık yönetimi, hava kalitesi, endüstriyel kirlilik ve risk yönetimi, yakıt kalitesi gibi doğa koruma alanında da Avrupa Birliği müktesebatını uyumlaştırmak ve uygulamak konusunda üzerine düşeni yapmaktadır. Sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesi, hayat kalitesinin arttırılması ancak doğal kaynakların korunması ve temiz bir çevreyle mümkündür. Bu kapsamda ülkemizde AB müktesebatına uyum sağlanması ile halkımızın yaşam kalitesinin artırılması yönünde önemli adımlar atılmıştır. Ülkemiz, her alanda olduğu gibi doğal ve kültürel değerlerimizin gelecek nesillere bozulmadan aktarılması konusunda da üzerine düşenleri kararlılıkla yerine getirmeye devam edecektir."



Yorumlar