Doodler olmanın 5 avantajı

Yetişkinler için hazırlanan boyama kitaplarının trend olduğu günümüzde not almak için de renkli kalemlerin ve az çaba ile yapılan çizimlerin sanatsal yönü kadar hafızada kolay hatırlamayı da desteklediği ortaya çıktı

Google Haberlere Abone ol
Doodler olmanın 5 avantajı

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Mütevazi bir kendini oyalamaktan daha fazla anlam taşıyan Doodle çizimler spontane hareketlerle yapılan karalamalar olarak biliniyor. Karalama kelimesi kötü bir intiba bırakırken aslında daha iyi öğrenme, yaratıcılık ve performans ile ilişkili olduğu doğrulandı.

İşte Doodling'in avantajlarından beş tanesi:

1. Doodling, Yoğunlaşmanıza yardımcı olur

2009'da yayınlanan araştırmalar , bir telefon görüşmesi sırasında gelişi güzel çizim yapan insanların not almaktan daha çok bilgiyi hatırladıklarını ortaya koydu. İngiltere'de Plymouth Üniversitesi'nden psikoloji profesörü Jackie Andrade, Doodling yapmanın beynin 'yürütme kaynakları'na girerek planlama yapmamızda, çoklu görevlerde konsantre olmamızda bize yardımcı olduğunu söylüyor.

2. Doodling, sizi daha üretken bir çalışan yapar

California gazeteci Thy Anh Vo, HuffPost'a yaptığı açıklamada, işi ile ilgili girdiği toplantılarda Doodling'in doğru kayıtlarını tutmasına yardımcı olduğunu söyledi. Thy Anh Vo, Doodling'i "zihinsel" olarak nitelendirirken, ayrıntılı not alma yerine daha ayrıntılı bilgi hatırlamasına yardımcı olduğunu söyledi. "Örneğin, belediye meclisi toplantılarında not alırken, odadaki tüm insanlarını takip etmek baş döndürücü hale geliyor, bu yüzden bazen birinin yüzünü, kıyafetini, ayakkabılarının nasıl göründüğünü çiziyorum. Çünkü  not alırken kelime düşünürken aynı hızda not alamıyorum” diyor.

3. Doodling, Sizi Günümüz Anında Tutabilir

Sanat araştırması bağlamında Doodling çalışması yapan New York Üniversitesi Enstitüsü Şehir Üniversitesi'nde felsefe profesörü olan Jesse Prinz, pratik uygulamasının sözlü öğrenme için en uygun yöntem olduğunu söyledi. Karalama yapmanın, insanların "saf dinleme" halini koruduğunu öne sürdü.

Prinz, "Doodling, çok fazla yoğunlaşarak dinlemek ve sadece dinlemek arasında o tatlı noktaya dikkat çekmeye yardımcı olur" diyor. Prinz HuffPost'a konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Zihninizin dolaşamayacağı bir durumda doodling imdadınıza yetişir ve orda kalmanızı sağlar ve zihniniz işittiğiniz şey hakkında daha derin düşünemez ... Doodle yapmazsam konsantre olmakta güçlük çekiyorum. Karalamanın benim için kısmen ne yaptığı konusuna gelince, kelimeler olmadan beni bilgilendirmeye devam etmesidir" dedi.

4. Doodling Her Gün Yaratıcılık İçin Bir Çıkış

Capitulo, bu doodle'ı 2014'te "çok, çok, çok üzüldü" diye yarattı.

Profesyonel sanatçılar için doodling, yetersiz bir araç olabilir. Ancak sanatsal kaygı gütmeye ninsanların yaratıcılığını da geliştirdiği bir gerçek.

New York'un North Babylon şehrinde yaşayan heykeltıraş ve ressam Lorina Capitulo, Filipinler'den ABD'ye taşındıktan sonra yaratıcı duygu ve sanatsal yetersizlik kaygılarına muzdarip oldu Ancak oğlu'nun renkli kalemlerle yaptığı işaretlerini görmesi ile öncelikle çalışmaya başlamadan önce vakit geçirmek için kullanmaya başladı sonrasında da yatmadan önce gevşemek için Doodle çizim yapmaya başladı.

Capitulo, "Karalarken, hayatımda ne çok şey yaşadığımı düşünüyorum. Yaptığı çizimlerim aynı zamanda kendisine resmi hatırlattığını ve lisedeki çizimleriyle aynı "yüksek" seviyede olduğunu fark etti. Bu çizimler ona sanatsal eserler için yeni bir caddenin kilidini açtı.

5. Fikir üretmenize yardımcı olur

Pyle'in defterinden bir enstantane.

Princess, "Püskürmek eğlenceli bir aktivitedir ve bu olumlu duygu bize daha keşfedici cazibe yolları açarak bizi daha yaratıcı kılar" dedi."Yaratıcı bir şey yapmak için yarım saat harcarsanız, birisi size bir sorundan bahsettiğinde, bu sorunu çözmek için yeni yollar keşfettiğinizi farkedeceksiniz."

Andrade, doodling yapma esnasında insanların bilinçli bir şekilde bir problem üzerinde düşünmemesi nedeniyle "bilinçaltı bir çözüm inkübasyonuna" olanak tanıdığını söylüyor. Süreci rüya görmeye benzetiyor. "Aynı şey uyurken de olabilir. Bütün gün bir sorunu başarısız bir şekilde çözmeye çalışıyorsunuz, sabah ise uyandığınızda sadece" Aha! Cevabı buldum." diyebiliyorsunuz.”

Kendinizi bir toplantıda ya da konferansa bulduğunuzda ve konuya odaklanamadığınızda, biraz yoğunlaşmak için kaleminizi önünüzdeki kağıdın kenar boşluğuna doğru götürmeyi düşünün.


 

Yorumlar