Donald Trump'tan Hong Kong tasarısına onay

ABD Devlet Başkanı Donald Trump, ABD Kongresi'nin her iki tarafından da onay alan "Hong Kong İnsan Hakları ve Demokrasi Yasası"na onay verdi. Trump, yasayı Şi ve Hong Kong halkına olan saygından onay verdiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Donald Trump'tan Hong Kong tasarısına onay

ABD Başkanı Donald Trump, şüphelilerin Çin'e iadesini öngören yasanın onaylanmasının ardından başlayan sokak gösterilerinin ardından ABD Kongresi tarafından gündeme alınan tasarıyı onayladı. Trump, yaptığı yazılı açıklama ile ABD Kongresinde her iki kanadından da geçerek masasına gelen "Hong Kong İnsan Hakları ve Demokrasi Yasası" adlı yasa tasarısını imzaladığını duyurdu. 

Tasarıyı Çin Devlet Başkanı ve Hong Kong halkına olan saygısından dolayı imzaladığını söyleyen Trump, "Bu tasarıyı, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Hong Kong halkına olan saygımdan dolayı imzaladım. Bu tasarı, Çin ve Hong Kong hükümetlerinin aralarındaki farklılıkları çözerek, uzun süreli barış ve refaha yol açmasını amaçlamaktadır." ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio tarafından sunulan ve Kongre'nin her iki kanadından da geçen tasarı, hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat vekil ve Senatörlerden büyük destek almıştı.

ŞİDDET DALGASI

Çin'e bağlı özel yönetim bölgesi Hong Kong'da, Haziran ayında meclis gündemine gelen şüphelilerin Çin'e iadesi yasa tasarısı nedeniyle Hong Kong halkı sokaklara dökülmüştü.

Tasarının Hong Kong meclisinin gündemine getirilmesinin ardından yönetime karşı başlayan demokrasi yanlısı protestolarda, son haftalarda protestocular ile polis arasında yaşanan çatışmalarda şiddetin dozu artmıştı.

Sokak olaylarının artmasının ardından baş yönetici Carrie Lam tasarının 23 Ekim'de resmen geri çekildiğini açıklamış ancak buna rağmen protestocular, "demokratik reform" talepleriyle eylemleri sürdürmeye devam etmişti.

Polisle karşı karşıya gelen göstericiler, sokaklardan çekilmezken tasarının geri çekilmesiyle protestoların "ayaklanma" olarak adlandırılmasına son verilmesini, polis şiddetinin soruşturulması için bağımsız komisyon kurulmasını, tutuklanan protestoculara af çıkarılmasını ve kentte siyasi reform sürecinin yeniden başlatılmasını içeren 5 talep öne sürüyor.

Resmi verilere göre, Hong Kong'da hazirandan bu yana yaklaşık 5 bin protestocu gözaltına alındı.

Ayrıca, ABD Dışişleri Bakanlığından Hong Kong'un özerklik statüsünde değişim olup olmadığına ilişkin yılda en az bir kere rapor istenirken, Hong Kong ve ABD arasında özel ticaret ilişkisi kurulması çağrısında bulunuluyor.

Yorumlar