Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Gürcistan'da

Gürcistan'da bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki projelerin bir an önce bitirilmesi için çaba harcayacaklarını sölyledi

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Gürcistan'da

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Gürcistan'ın stratejik ortak olduğunu belirterek, mart ya da nisan ayında iki ülke ilişkilerinin yüksek düzeyli işbirliği seviyesine taşınacağı bir ortak bakanlar kurulu toplantısı yapılacağını söyledi.

Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Gürcistan’ın Başkenti Tiflis’te, mevkidaşı Mikheil Janelidze ile baş başa ve heyetlerarası görüşmelerde bulundu.

Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, Gürcistan’a resmi ziyarette bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ve ikili ilişkileri hükümetler arası yüksek düzeyli işbirliği seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Çavuşoğlu, “Mart ya da nisan ayında ilk toplantıyı gerçekleştireceğiz. Tabi ki bunun koordinasyonunu iki dışişleri bakanları olarak biz yürüteceğiz ve sadece sembolik bir toplantı değil, aynı zamanda sonuç alıcı bir toplantı olmasını istiyoruz. Çünkü ortak bakanlar kurulu toplantısı şeklinde gerçekleşecek” dedi.

İki ülke arasında üzerinde çalışılan taslak anlaşmaların tamamlanmasının ve ikili ticaret hacminin artırılması ve dengelenmesinin hedeflendiğini belirten Çavuşoğlu, “Türkiye lehine bir dengesizlik var şu anda. Biz Gürcistan’ın da Türkiye’ye olan ihracatını artırmak için her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.

Çavuşoğlu, iki ülkeyi birbirine bağlayan çok önemli projeler bulunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Batum Havaalanı’nı ortak bir havaalanı gibi kullanmamız çok semboliktir. Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum petrol ve doğalgaz hatları ve bu yıl sonunda tamamlayacağımız Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi çok önemli projelerdir. Bu demiryolu projesi Londra ile Pekin’i birbirine bağlayacak ve ülkelerimiz Azerbaycan’la birlikte tam merkezde olacak.”

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’nin tamamlanması için Gürcistan’ın üzerine düşeni yaptığını dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye’de bazı firmaların açtığı davalar nedeniyle yaşanan gecikmenin de sona erdiğini, projenin bu yılın sonunda tamamlanacağını bildirdi.

Çavuşoğlu, Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan arasındaki mekanizmanın güçlü şekilde işlediğine dikkati çekerek, cuma günü Tiflis’te yapılacak Türkiye–Azerbaycan–Gürcistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı'nın ardından demiryolu projesini yerinde inceleyeceklerini aktardı.

GÜRCİSTAN'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ DESTEKLİYORUZ

Gürcistan’ın Türkiye’nin stratejik ortağı olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Her şeyden önce Gürcistan’ın toprak ve sınır bütünlüğünü destekliyoruz. Güney Osetya ve Abhazya sorununun da bu çerçevede çözüme kavuşmasını arzu ediyoruz” dedi.

Çavuşoğlu, Gürcistan’ın özellikle serbest ticaret anlaşması gibi konularda Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerde kat ettiği mesafeyi memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yıl içinde Gürcü vatandaşlarının özellikle Schengen ülkelerine vizesiz seyahat etme hakkı elde edeceğini umuyoruz. Bizim vatandaşlarımızın da böyle bir beklentisi var ve AB ile ekim ayında vizeleri kaldırmak için anlaştık. Şu anda iki taraf da yükümlülüklerini düzenli şekilde yerine getiriyor."

Gürcistan’ın NATO’ya üye olması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Temmuz’da Varşova’da düzenlenecek NATO zirvesinde de bunu en güçlü şekilde dile getireceğimizden emin olabilirsiniz” ifadesini kullandı.

TÜRKİYE EN YAKIN DOST ÜLKE

Gürcistan Dışişleri Bakanı Janelidze de Çavuşoğlu'nu ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.

Janelidze, "Biz Türkiye’yi en yakın dost ülke olarak tanıyoruz ve bu ilişkilerimize yansıyor" diye konuştu.

Yakında iki ülkenin başbakanlarının katılacağı stratejik işbirliği toplantısı için Gürcü taraf olarak hazır olduklarını dile getiren Janelidze, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin çok iyi geliştiğini ama bunun yeterli olmadığını, mevcut potansiyelin kullanılması gerektiğini kaydetti.

Janelidze, “Ülkemizin Türkiye ve AB ile serbest ticaret anlaşması var. Bahsettiğim anlaşmalar bu açıdan çok önemlidir. Bundan özel sektör fayda görebilir” dedi.

Toplantıda enerji konularının da ele alındığını aktaran Janelidze, güney enerji koridorundan da faydalanarak işbirliğinin yapılmasının önemli olduğunu bildirdi.

İki ülkenin stratejik bir bölgede bulunduklarını hatırlatan Janelidze, bu durumdan faydalanmak gerektiğini vurguladı.

Janelidze, “Bakan Çavuşoğlu ile Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun en yakın sürede bitmesinin ne kadar önemli olduğunu da konuştuk. Geçen yıl Aktaş sınır kapısının açılmasının da çok önemli olduğunu ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Türkiye ile Gürcistan arasında savunma alanlarında yapılan işbirliğine de değinen Janelidze, Türkiye'ye yardımlarından dolayı teşekkür etti.

Janelidze, Bakan Çavuşoğlu'yla, basına kapalı toplantıda bölgedeki sorunlar ile bunların barış yoluyla çözülmesi gerektiği üzerinde durduklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar