Devasa veri merkezleri su kaynaklarını tüketiyor

Google, Meta ve Microsoft gibi dünyanın en büyük veri merkezlerine sahip şirketler su kaynaklarını hunharca harcamaya başladı.

Google Haberlere Abone ol
Devasa veri merkezleri su kaynaklarını tüketiyor

Teknoloji devleri tarafından işletilen veri merkezlerindeki artan su kullanımı, yapay zeka uygulamalarının çevresel etkilerine dair ciddi endişeleri gündeme getiriyor. Uzmanlar, yapay zeka talebinin 2027 yılına kadar dünya genelinde 4,2 milyar ila 6,6 milyar metreküp arasında su tüketebileceğini öngörüyor.

Microsoft, Google ve Meta gibi dünyanın önde gelen teknoloji şirketleri, milyonlarca kullanıcının çevrimiçi hizmetlere erişimiyle son yıllarda su tüketimlerini önemli ölçüde artırdı. Bu artış, veri merkezlerinin soğutulması için gereken su miktarındaki yükselişi de beraberinde getirdi.

ARAŞTIRMACILARDAN UYARI

Kaliforniya Üniversitesi, Riverside'dan araştırmacılar, Nature dergisinde yayımlanan bir makalede, su kıtlığı krizi ve uzun süreli kuraklıkların kötüleştiği bir dönemde, yapay zeka modellerinin su ayak izini ortaya çıkarmak ve ele almak için kritik bir zaman olduğunu belirttiler. Teknoloji şirketleri, rekabet arttıkça su kullanımına yönelik endişeleri de artırıyor.

GPT-4'ÜN SU TÜKETİMİ

ABD'nin Iowa eyaletindeki West Des Moines kentinde, ChatGPT'nin son sürümü olan GPT-4 veri merkezinin bölgenin suyunun %6'sını tükettiği belirtildi. Bu, yapay zekanın su kaynakları üzerindeki etkisini somut bir örnekle gözler önüne seriyor.

UZMANLARDAN ÇAĞRI

Shaolei Ren ve Kate Crawford gibi uzmanlar, yapay zeka araçlarının çevresel etkilerini anlamak ve takip etmek için daha fazla şeffaflık ve raporlamaya ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor. Özellikle içme suyunun kıt olduğu ve iklim krizinin derinleştiği bir dönemde, yapay zekanın kullanımının dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyorlar.

Yorumlar