Dergi Fuarı Sirkeci'de başlıyor

8. Uluslararası Dergi Fuarı 4-9 Mayıs tarihleri arasında Sirkeci Garı’nda okurlarla buluşacak. 

Google Haberlere Abone ol
Dergi Fuarı Sirkeci'de başlıyor

Sonhaberler | Haber Merkezi

Türkiye Dergiler Birliği (TÜRDEB) ve Dünya Dergiler Birliği (World Periodical Union -WPU) tarafından düzenlenen  “8. Uluslararası Dergi Fuarı” 4-9 Mayıs tarihleri arasında Sirkeci Garı’nda okurlarla buluşacak. 
Fuarın açılış töreni, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, fuarın onur konuğu dergisi Hece Dergisi’ni temsilen usta yazar Rasim Özdenören,  Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Tayfur Esen, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci’nin katılımıyla  4 Mayıs saat 12.00’da gerçekleşecek.

Bu yıl sekizincisi düzenlenecek olan fuara kültür, sanat, çocuk, mizah, tarih, edebiyat, ekonomi, gençlik gibi alanlarda 500 dergi katılacak. Dünyanın ilk ve tek dergi fuarı olma özelliğini taşıyan “8. Uluslararası Dergi Fuarı”, “Özel sayılar ve dosya dergiciliği” ana teması altında gerçekleşecek. 

Fuarın bu yılki onur konuğu dergisi “Hece Dergisi”

Türkiye’den 400 derginin yer alacağı fuarın bu yılki onur konuğu ise 20 yılını dolduran “Hece” dergisi. Fuara, Hindistan, Pakistan, Yunanistan, Makedonya, Filistin, Kosova, Bosna-Hersek, Karadağ, Avusturya, Almanya, Hollanda, Suudi Arabistan, Sudan, Cezayir, Mısır, Irak, İran, Endonezya gibi 23 farklı ülkeden 100 dergi konuk olacak.

100’den fazla etkinliğin de gerçekleşeceği fuarda, her derginin kendi standında okurlarına sundukları hediyeler ve sürprizler ile trende söyleşiler, çocuk atölyeleri,  Sirkeci Garı’nın tarihi ve estetik bekleme salonunda konferans, panel, müzik dinletileri düzenlenecek. 
Fuar ile birlikte izlenime açılacak “Manifestoları ile Dergiler Sergisi” başlıklı özel sergide, ilk sayılarında bir manifestoya yer veren dergilerin kapaklarının ve manifesto metinleri yer alacak.

Sergiyi Türkiye’nin en büyük dergi koleksiyonerlerinden Selahattin Öztürk hazırlıyor. Öztürk, sergiyi 5 bin farklı dergi arasından seçerek oluşturdu.

Bu yıl ilk defa fuarda açılacak olan  “Dergi Hazineleri Özel Bölümü” nde kapanmış nadirattan kıymetli dergilere de ziyaretçiler ulaşabilecek.

Fuarda üniversiteli, okullu ve profesyonel gençlik dergileri özel bir bölümde, çocuk dergileri ise ayrı bir özel salonda ziyaret edilebilecek. Fuar kapsamında “Gençlik Dergileri Çalıştayı” ve “Dünya Türkçe Dergiler Çalıştayı” gerçekleştirilecek.
Fuar altı gün boyunca 10.00 – 20.00 saatleri arası ücretsiz olarak, herkese açık olacak. 

Türkiye Dergiler Birliği ve Dergi Fuarı Hakkında

Türkiye Dergiler Birliği, 2008 yılında dergi editörleri ve yayın yönetmenleri ile bir araya gelerek oluşturuldu.

110 aydır ayda bir toplanan dergiciler, 2015 Şubat ayında dernekleştirdi. Beşinci, altıncı ve yedinci dergi fuarına yurt dışından dergilerin de katılması ile “World Periodical Union’u (Dünya Dergi Birliği)” kuruldu.

 30 kadar ülkeden dergicilerle sıcak temas halinde bulunan “Türkiye Dergiler Birliği” yönetimi şu günlerde “Dünya Türkçe Dergiler Birliği”nin kurulması çalışmalarına da öncülük ediyor.

Dernek bünyesinde editörlük eğitimlerinin yanı sıra dergicilik çalıştayları, sergiler, oturumlar, paneller düzenliyor, okullarda dergicilikle ilgili etkinlikler öğrencilerle buluşuyor.

Dergicilik üzerine “Dergiler Dergisi” adlı dergiyi yayımlamakta. Başkanlığını şimdiye kadar Rıhle Dergisinden Abdullah Zerrar Cengiz, Gülistan Dergisinden Süleyman Karakaş, Kurani Hayat Dergisinden Muharrem Baykul yürüttü. Şimdiki başkanı ise Cafcaf, Hacamat, Genç ve Okur Kitap Dergilerinden Asım Gültekin.

TÜRDEB’in yönetiminde Osmanlıca dergisinden Metin Uçar, Furkan dergisinden Ümit Elönü, Seyyide dergisinden Fatma Toksoy, Sebilürreşad dergisinden Fatih Bayhan, Haksöz ve Temmuz dergisinden Murat Ayar, Seher dergi grubundan Mitat Tekçam, Din ve Hayat dergisinden Kamil Büyüker, Vuslat dergisinden Ziya Gündüz, Siyer dergi grubundan Hakan Tan bulunuyor.

Yorumlar