DEAŞ’a karşı hava saldırılarında yüzde 70’e varan düşüş

- Doğal Kararlılık Operasyonu Birleşik Kara Kuvvetleri Hava Unsurları Komutan Yardımcısı Croft: - "Hava destek seviyesini saldırı sayısıyla ölçecek olursak son 8-9 ay ile karşılaştırıldığında geçen ay yani ekim ayında hava saldırılarında yüzde 60-70 düşüş var" - "(DEAŞ militanları) Şu anda, eskiden ellerinde tuttukları toprakların yüzde 4-5’ini tutuyorlar. Bundan dolayı da özellikle de geçen ay hedef sayısı çok önemli bir ölçüde düştü"

Google Haberlere Abone ol
DEAŞ’a karşı hava saldırılarında yüzde 70’e varan düşüş

WASHINGTON (AA) - ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyonun hava unsurları üst düzey yetkilisi Tuğgeneral Andrew Croft, terör örgütü DEAŞ'a karşı hava operasyonlarında yüzde 60-70 civarında azalma olduğunu söyledi.

Doğal Kararlılık Operasyonu Birleşik Kara Kuvvetleri Hava Unsurları Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Croft, telekonferansla bağlandığı ABD Savunma Bakanlığında (Pentagon) DEAŞ karşıtı hava operasyonları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Croft, DEAŞ’ın başkent ilan ettiği Rakka’nın yanı sıra Irak'ta El Kaim’in de alınması ile hava operasyonlarında önemli bir düşüş olduğunu bildirdi.

Musul ve Rakka operasyonlarının sürdüğü sıralarda DEAŞ hedeflerine aylık bin 700-bin 800 mühimmat atıldığını ifade eden Tuğgeneral Croft, son bir ayda bu rakamın 850 civarına düştüğünü belirtti.

Croft, şöyle devam etti:

"Hava destek seviyesini saldırı sayısıyla ölçecek olursak son 8-9 ayla karşılaştırıldığında geçen ay yani ekim ayında hava saldırılarında yüzde 60-70 düşüş var. Bu da DEAŞ’ın sadece fiziksel hilafet olarak değil aynı zamanda kontrolünde tuttuğu topraklar bakımından da çöküyor olduğunu gösteriyor. Şu anda, eskiden ellerinde tuttukları toprakların yüzde 4-5’ini tutuyorlar. Özellikle de geçen ay hedef sayısı çok önemli bir ölçüde düştü."

Irak Hava Kuvvetleri kendi operasyonlarını yapacak seviyeye gelinceye kadar ABD’nin Irak’ta hava saldırıları yapmaya devam edeceğini vurgulayan ABD’li general, o süreçten sonra da ABD’nin DEAŞ’a yönelik tek taraflı operasyon ve keşif uçuşlarını sürdüreceğini kaydetti.

- İncirlik ile ilgili bir değişiklik planı yok

Bölgede operasyon temposu düştükçe ABD kuvvetlerinin Irak Hava Kuvvetlerine hava operasyon eğitimi vermeyi hızlandıracağını dile getiren Tuğgeneral Croft’a, "ABD’nin İncirlik Üssü'ndeki Amerikan hava unsurlarının Irak’a kaydırılıp kaydırılmayacağı" soruldu.

Croft, savaşın seyrine göre kuvvetlerin yerlerini değiştirdiklerini hatırlatarak "Şu anda İncirlik'ten Erbil'e unsur kaydırmakla ilgili soruya cevabım hayır olacak." ifadelerini kullandı.

Irak’ın içinde Orta Fırat Vadisi'ndeki operasyonlarda, savaş alanına yakın olmak için Enbar ilinde bulunan El Esed Hava Üssü'ne uçak takviyesi yaptıklarını bildiren Croft, operasyonlardaki değişiklikle bölgeye daha fazla insansız hava aracı ve keşif uçakları konuşlandıracaklarını dile getirdi.

Yorumlar