DEAŞ üyesi "insan ticareti"nden yargılanıyor

Ezidi kız çocuğunu Irak'tan kaçırıp "ganimet" olarak alıkoyduğu öne sürülen Sabah Ali Hüseyin Oruç'un "insan ticareti" suçundan yargılanmasına devam edildi

Google Haberlere Abone ol
DEAŞ üyesi "insan ticareti"nden yargılanıyor

Irak'tan kaçırdığı 7 yaşındaki Ezidi kız çocuğunu Keçiören'deki bir evde alıkoyduğu iddia edilen terör örgütü DEAŞ mensubu Sabah Ali Hüseyin Oruç'un, "insan ticareti" suçundan 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.

15. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki görülen ve Irak uyruklu sanık Sabah Ali Hüseyin Oruç'un hazır bulunmadığı duruşmada mahkeme heyeti, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatının davaya taraf olma talebini, bakanlığın çocukların korunmasına ilişkin yükümlülüğü bulunduğu gerekçesiyle kabul etti.

Duruşmada heyet, mağdur çocuğun bir süre kaldığı Ankara Çocuk Evi'nde görevli K.A'yı tanık olarak dinledi.

Mağdurun barındığı birimden sorumlu olduğunu ifade eden K.A, "Mağdur çocuğu kimse arayıp sormuyordu. Bir gün yanıma geldi. 'Hocam, ailemi çok özledim. Onlarla görüşmek istiyorum.' dedi. Dosyasını inceledim. Olayları gördüm, anneye ulaştım. Anne bana 'Biz bu çocuğu Irak'ta evlat edindik.' dedi." ifadelerini kullandı.

Çocuğun Ezidi olup olmadığına ilişkin bilgi bulunmadığını anlatan K.A. "Yatılı izin için ev ortamını incelemeye gittim. Doğum günü fotoğrafları bulunan albümleri inceledim. Çocuk ailesiyle birlikte mutlu görünüyordu, alıkonulmuş bir çocuk gibi değildi." dedi.

Mağdur çocuğun internet üzerinden satışa çıkarıldığına dair evrakın da ellerine ulaşmadığını ifade eden K.A, bu iddiayı haber sitelerinde sonradan gördüğünü, sosyal inceleme raporları ve resmi yazılarda fiili delil yetersizliği nedeniyle dosyanın kapatıldığını öğrendiğini söyledi.

"Annenin terör örgütü bağlantısının bulunmaması üzerine kimlik üzerinde belirtilen kişiye çocuğun teslim edildiğini" belirten K.A. şunları söyledi:

"Mağdur çocuğu teslim etmek için annesini çağırdım. Çocuk çok mutlu oldu. Çocuğu 2022 yılında teslim ettim. Çocuk ben gelmeden önce de buradaymış. 1 buçuk 2 sene bizim kurumumuzda kaldı. İçe kapalı bir çocuktu. Kendisi bana geldi. Ailesini bana anlattı. Teröre yönelik hiçbir durum yoktu. Ben eğer böyle bir şey sezsem aileye teslim etmezdim. Çocuğu buraya getirirseniz o da aynı şeyleri söyleyecektir."

Tanığın beyanları salonda bulunanların tepkisini çekti.

Daha sonra ara kararı açıklayan mahkeme, ilk duruşmaya da gelmeyen sanık Sabah Ali Hüseyin Oruç hakkında yakalama kararı çıkarılmasına hükmetti.

Dava, 18 Ocak 2024'e bırakıldı.

SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ

Ankara Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin, MİT ile yürüttüğü çalışma sonucu, Musul'da DEAŞ içerisinde faaliyet gösterdiği belirlenen Irak uyruklu Sabah Ali Hüseyin Oruç'un yasadışı yollarla Ankara'ya geldiği tespit edilmiş, Oruç, güvenlik güçlerince 24 Şubat 2021'de düzenlenen operasyonla gözaltına alınmıştı.

Operasyonda, sanığın Irak'tan kaçırarak getirdiği 7 yaşındaki Ezidi bir kız çocuğu da kurtarılarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğü görevlilerine teslim edilmişti.

Sanığın, Irak'ta 500 dolar karşılığı satın alınan kız çocuğunu sözde "ganimet" olarak yanında getirildiği ve Ankara'daki evde alıkoyduğu öne sürülmüştü.

Kız çocuğunun, operasyondan önce, fotoğrafıyla birlikte internette yayınlanan bir ilanla "satışa çıkarıldığı" da iddia edilmişti.

Operasyonda, sanıkla birlikte hareket ettiği bilgilerine ulaşılan N.H.R. de gözaltına alınmıştı.

TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYELİĞİNDEN CEZA

Sabah Ali Hüseyin Oruç, silahlı terör örgütüne üye olma suçundan Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davada 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. N.H.R. ise beraat etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Oruç hakkında, kız çocuğunun alıkonulmasıyla ilgili, "insan ticareti yapma" suçundan 18 yıla kadar hapis ve 15 bin güne kadar adli para cezası istemiyle ayrıca dava açmıştı.

İddianamede, kız çocuğunun, Sabah Ali Hüseyin Oruç'un kardeşi tarafından, Irak'ta, terör örgütü DEAŞ kontrolündeki bir yetimhaneden para karşılığı satın alındığı, şüphelinin, kardeşinin ölümünün ardından mağdur çocuğu yetimhaneye geri vermediği veya Irak yetkili makamlarına teslim etmediği bilgisine yer verildi.

İddianameye göre, mağdur çocuk, hakkındaki koruma kararı kaldırılarak "annesi olarak görülen" Saibe Adnan Halid Mula'ya teslim edildi.

Yorumlar