Cumhuriyet Vakfı'nda seçim usulsüzlüğü

Cumhuriyet Vakfı'nın son genel kurul toplantısını, yeter sayıya ulaşmadığı halde yaptığı ortaya çıktı

Google Haberlere Abone ol
Cumhuriyet Vakfı'nda seçim usulsüzlüğü
Sonhaberler / Haber Merkezi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları hakkında ''FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında yapılan incelemede, yönetim kurulu seçimleri mevzuata uygun gerçekleştirilmediği gerekçesiyle Cumhuriyet Vakfı'nın 18 Şubat 2014'ten itibaren fiil ehliyetini kaybettiği öne sürüldü.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu'nca yürütülen soruşturma kapsamında, dosya konusu olan Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu toplantılarında yapılan yönetim kurulu üyeliği seçimlerinin, vakıf senedi ve vakıflar mevzuatına uygun olup olmadığının da incelendiği öğrenildi.
İncelemede, vakfın 2 Nisan 2013'teki toplantısında alınan kararın, yönetim kuruluna üye seçiminin vakıf senedinde aranılan yönetim kurulu üyesi seçilme karar nisabına ulaşılmadığı için vakıf senedine ve vakıflar yasasının hükümlerine aykırı olduğu belirtildi. Bu toplantıda, karar yeter sayısı olmadan seçilen Önder Çelik'in üyeliğinin yok hükmünde olduğu ve seçilmemiş sayıldığı kaydedildi.

Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu'nun bu toplantısında yönetim kurulu üyesi seçilme karar nisabına aykırı aldığı kararın geçersiz sayılması ve yenilenmesine ilişkin Vakıflar Genel Müdürlüğü yazısına istinaden 18 Şubat 2014'te yeniden toplantı yapıldığı ifade edildi.

Bu toplantının da vakıf senedinde belirlenen toplantı yeter sayısına ulaşmadan yapıldığı için alınan kararla seçilen yönetim kurulu üyelerinin de seçilmemiş sayıldığı dikkate alındığında vakfın 18 Şubat 2014'ten itibaren fiil ehliyetini kaybettiği değerlendirildi.

İnceleme sonucunda, bu nedenlerle Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu'nun, vakıf senedi hükümlerine göre oluşturulması ve vakfın fiil ehliyetini kazanabilmesi için 18 Şubat 2014'ten önceki yönetim kurulu üyelerinin (2 Nisan 2013 tarihli toplantıda karar yeter sayısı olmadan seçilen üye hariç-Önder Çelik), "iki yıl süreyle görev yapacak yönetim kurulu üyelerinin seçimi" gündemiyle acilen toplantıya çağrılması önerildi. Karar yeter sayısı ve vakıf senedinde belirlenen usule göre yönetim kurulu seçilemezse ilgili yasa hükümlerince vakıf yönetim organının oluşturulması gerektiği aktarıldı.

Yorumlar