Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan açıklamalar

İbrahim Kalın, 2016 yılında Türkiye'de yaşanan bazı olaylara değinerek özellikle terörle mücadelede yaşananları aktardı.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan açıklamalar

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Cumhurbaşkanlığı Sözüsü İbrahim Kalın, Beştepe'de düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu. İbrahim Kalın, 2016 yılında Türkiye'de yaşanan bazı olaylara değinerek özellikle terörle mücadelede yaşananları aktardı. Kalın, terörle mücadelenin Kürt vatandaşlarına karşı verilmediğinin anlaşıldığını, terörden en çok Kürt vatandaşlarının mağdur olduğunu belirterek, terörün gerçek yüzünün bu yıl ortaya çıktığını söyledi. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle: 

"Suriye, Filistin, Batı Şeria'daki ablukalara karşı duruşumuz açık ve nettir. İsrail ile ilişkilerimizin normalleşmesi, Filistin'e bakış açımızı değiştirmez.

Gerek Türkiye'de gerekse Suriye'de yürütülen mücadele, Kürt kardeşlerimize yönelik değildir. Türkiye 3 terör örgütüyle mücadele eden tek NATO üyesi ülkedir.

Türkiye, bu yıl 2 önemli zirveye ev sahipliği yaptı. Birincisi, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi, diğeri, BM İnsani Zirvesi. Üçüncü büyük önemli kongre de Dünya Enerji Zirvesi idi.

Suriye sahasındaki gelişmelere kısaca temas edecek olursak, hamdolsun Halepliler en azından şimdilik güvenli bir bölgeye intikal etmiş bulunuyorlar. Bunu yeterli görmüyoruz, Doğu Halep'te sağlanan ateşkesin Suriye genelinde sağlanması için diplomatik girişimlerimiz sürüyor.

Uluslararası koalisyon üzerine düşeni yapmalı

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında bu güne kadar bin 940 kilometrekarelik bir alan terör unsurlarından temizlendi.

TSK'nın DEAŞ'la mücadele ettiği El-Bab'da uluslararası koalisyonun üzerine düşeni yapması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz. Hava ve saha şartlarının zorlukları dikkate alındığında silahlı kuvvetlerimiz bu operasyonu kararlılıkla yürütmeye devam edecektir.

Sincar'da PKK'nın konuşlanmasına izin vermeyeceğiz

Sincar'da PKK'nın konuşlanma çabalarının olduğunu görüyoruz. Buna asla izin vermeyeceğiz. Bu bağlamda Neçirvan Barzani'nin yaptığı açıklamaları destekliyoruz.

PYD'nin bütün unsurlarının Fırat'ın doğusuna çekilmesiyle ilgili ABD ile mutabakata vardık. Münbiç'te oldu bittiye göz yummamız mümkün değil. Rakka konusunda ise, DEAŞ'ın Suriye'deki en önemli üssü olan Rakka konusunda ABD'lilerle yoğun temasımız sürüyor. Rakka operasyonu konusunda uluslararası koalisyonla mutabık olmalıyız.

El-Bab Fırat Kalkanı'nın en kritik aşaması

Meşru bir gerekçe olmadan, koalisyonun hava desteği vermemesi kabul edilemez. Genelkurmay Başkanlığının bir bilgisini sizlere vermek istiyorum. El-Bab operasyonu, Fırat Kalkanı'nın en kritik aşamalarından birini temsil ediyor. TSK, El-Bab'da sivil kayıplar olmaması için büyük hassasiyet gösteriyor.

Musul operasyonu devam ederken, bir takım kaydırmalar ve sızmalar olabilir. Bunlarla ilgili, El-Bab'ın hem kuzeyinden, hem batısından bir kuşatma yapıldı. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye, orada bu terör örgütüne göz açtırmayacaktır.

Doğu Halep'ten İdlib'e getirilen insanlarla ilgili sahada tedbirler alındı. AFAD, Kızılay ve STK'larımız çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye'ye şu ana kadar 200 Halepli getirildi ki bunlar da acilen tedaviye ihtiyacı olanlar. Türkiye sadece 44 bin Halepliyi oradan çıkarmakla yetinmedi, sınırın öbür tarafında her türlü ihtiyaçlarını da karşılıyor.

Yorumlar