CHP Berlin Birliği Başkanı: İktidar partisi seçimde kötü bir sınav verdi

Almanya'da yaşayan Türkler ilk kez sandık başına giderek cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullandı. CHP Berlin Birliği Başkanı Ekrem Özdemir, seçmenlerin randevu sistemi sebebiyle mağduriyet yaşaması üzerine sisteminin kesinlikle değişmesi...

Google Haberlere Abone ol
CHP Berlin Birliği Başkanı: İktidar partisi seçimde kötü bir sınav verdi

Almanya'da yaşayan Türkler ilk kez sandık başına giderek cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullandı. CHP Berlin Birliği Başkanı Ekrem Özdemir, seçmenlerin randevu sistemi sebebiyle mağduriyet yaşaması üzerine sisteminin kesinlikle değişmesi gerektiğini söyledi. Özdemir, "İktidar partisi AKP kötü bir sınav verdi." dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde dünya çapında oy kullanan yaklaşık 2,5 milyon seçmenin 1 milyon 400 bini Almanya’da ikamet ediyor. Avukat olarak Almanya’daki Türklerin oy kullanması yönünde önemli çabaları bulunan CHP Berlin Birliği Başkanı, Almanya’daki oyların 120 bini geçmeyeceği tahmininde bulundu.

Seçimlerde hafta sonu Perşembe ve Cuma’ya kıyasla daha fazla oy kullanıldığını belirten Özdemir, "Ama yine de beklentilerin çok altındaydı. Normalde burada günde 35 bin kişinin oy kullanması bekleniyordu. İkinci gün 1750 civarındaydı, üçüncü gün ise 2986 oy kullandı. Dördüncü günü tam olarak henüz bilmiyoruz. Yani günde ortalama 1700 bin ile 3000 kişi arasında oy kullanıldı. Bu da çok az tabii ki." diye konuştu.

Almanya genelinde katılımı da değerlendiren CHP Berlin Birliği Başkanı, "Genel olarak katılım oransal anlamda baktığınızda aynıydı. Mesela Münih’i örnek verirsek, orada da ilk gün 1700 kişi oy kullanmış. Essen’de 5000 civarında bir oy kullanılmış. Sandık bazında baktığınızda her yerde aynıydı. Genelde her sandıktan ortalama 50 oy çıktı. Normalde Berlin’nde gün sonunda her sandıktan 700 oy çıkması gerekiyordu. Almanya’daki diğer seçim merkezlerinde aynı veriler söz konusu." şeklinde konuştu.

Vatandaşlara internet üzerinden verilen randevu ile sandıktaki listelerde bulunan randevu saat ve günlerinin birbiriyle uyuşmadığına işaret eden Özdemir, "Berlin’de de yaşadık bu sorunları. Vatandaş randevusunu internet üzerinden almış, elindeki çıktıda diyelim 31 Temmuz yazıyor oy kullanım tarihi olarak ama oy kullanmaya geldiğinde sistemde 31 Temmuz yerine 2 Ağustos gösteriyor. Ne oldu? Bu vatandaş oyunu kullanamadı. Ya da 5 kişik bir ailede herkes için aynı güne randevu alınmış ve sonra sistem tüm aile bireylerini ayrı ayrı günlere dağıtmış. Seçim merkezine 300-400 kilometre uzakta olan seçmenler var. Hal böyle olunca hepsi oylarını kullanamadılar." dedi.

Eksiklik ve aksaklıkları madde madde sıralayan Ekrem Özdemir şöyle konuştu:

"Görüldü ki randevu alarak seçim sistemi işlemiyor. Bu yanlış ve mutlaka değiştirilmesi gerekiyor. Çok ciddi mağduriyetler oluştu. İkincisi tarih belirlenirken yurtdışındaki vatandaşların da düşünülmesi gerekiyor. Zira seçimlere katılım az olmasının nedenlerinden biri yaz tatiline denk gelmesi. Üçüncüsü ise oy sandıklarının vatandaşların yoğun olduğu her tarafa konulması gerekiyor. 7 seçim merkezi Almanya için çok az. Almanya’da 13 tane konsolosluğumuz var. Buralarda sandıklar kurulabilirdi. Sayı daha da arttırılabilir. Vatandaşlarımız okullarda da oy kullanabilirdi. Biz yıllardan beri mücadele veriyoruz seçme hakkı için ama iktidar iyi bir sınav veremedi." CİHAN

Yorumlar