Çad nerede, neresi, dini ne?

Çad neresi, nerede ve dini nedir soruları Cumhurbaşkanının cephede militanlar tarafından öldürülmesiyle birlikte gündem oldu.

Google Haberlere Abone ol
Çad nerede, neresi, dini ne?

Çad nerede, neresi, dini ne, Afrika'nın neresinde yer alıyor? 

Cumhuraşkanı İdriss Deby'nin cephe hattında militanlar tarafından öldürülmesi üzerine Çad ülkesi bir kez daha gündem oldu.

Kuzey-Orta Afrika ülkesi olan Çad ülkenin ismini Afrika’nın ikinci büyük sulak alanı olan Çad Gölü’nden alıyor. Çad’ın komşuları arasında Libya, Sudan, Kamerun, Nijerya ve Nijer yer alıyor.

ÇAD’IN BAŞKENTİ NERESİ, RESMİ DİLİ NE?

Kuzeyde çöl bölgesi, merkezde yarı-kurak Sahel kuşağı ve güneyde daha verimli olan Sudan Savanı bölgesi Çad'ın başlıca bölgeleridir. Ülkenin ismini aldığı Çad Gölü, Çad'ın en büyük ve Afrika'nın ikinci büyük sulak alanıdır. Başkent N'Djamena en büyük şehirdir. Resmi diller Arapça ve Fransızcadır. Ülke 200'den fazla etnik ve dilsel topluluğa ev sahipliği yapmaktadır. İslam (%51.8) and Hristiyanlık (44.1%) en yaygın iki dindir.

MÖ 7. binyıldan başlayarak büyük insan grupları Çad havzasına göç ettiler. MS 1. binyılın sonlarına dek Çad'ın Sahel kuşağından geçen trans Sahra ticaret yollarını ele geçirmeye çalışan birçok imparatorluk kuruldu ve yıkıldı.

ÇAD’IN NÜFUSU, PARA BİRİMİ VE BAYRAĞI

2019 itibariyle 16 milyona yakın nüfusu bulunan ülkede 2021’de bu sayının 16,5 milyona yükselmesi bekleniyor. Ülkenin para birimi olaraksa CFA Frangı yaygın kullanımda.

Yorumlar