Bulgaristan vize istiyor mu, ücreti ne kadar, vize başvuru nasıl ve nereden yapılır?

Bulgaristan vize istiyor mu, ücreti ne kadar, vize başvuru nasıl ve nereden yapılır, Bulgaristan'a vize almak için nereye başvuru yapmak gerekiyor.

Google Haberlere Abone ol
Bulgaristan vize istiyor mu, ücreti ne kadar?

Bulgaristan vize istiyor mu, vize ücreti ne kadar, Türk vatandaşları Bulgaristan'a vize alarak mı girebiliyor yoksa sadece pasaportla giriş yapılıyor mu? Bulgaristan vizesi için başvuru nasıl ve nereden yapılır, Bulgaristan'a vize almak için nereye başvuru yapmak gerekiyor.

Balkanlar'da Türkiye'nin en çok ilişki içinde olduğu ülkelerinde başında Bulgaristan gelir.

Osmanlı'dan en son kopan ülkelerden biri olan Bulgaristan ile ilişkilerimiz burada yaşayan Bulgarlar ile orada yaşayan Türkler vesilesiyle hayli güçlüdür.

Bulgaristan vize istiyor mu, başvuru nasıl?
Bulgaristan vize istiyor mu, başvuru nasıl?

 

İki ülke arasında seyahat de ilişkilerde olduğu gibi son derece güçlüdür. Her gün Türkiye'den Bulgaristan'a otobüs seferleri bile düzenlenir. Hatta Bulgaristan'dan günlük alışveriş yapmak için Türkiye'ye gelenler bile var. Özellikle de TL'nin Bulgar parası karşısında biraz değer kaybetmesiyle bu alışverişler daha da arttı. 

Bulgaristan'a giderek seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları ise bu ülkeye nasıl gidileceğini merak ediyor.

Merak edilen konuların başında ise Bulgaristan'ın vize isteyip istemediği konusudur. 

Peki, Bulgaristan vize istiyor mu, Türk vatandaşları vizeyle mi giriş yapmak zorunda?

Bulgaristan'da yaklaşık 20 bin Türk vatandaşı yaşıyor. 

Sadece THY aracıılığıyla Bulgaristan'a haftada Sofya’ya 14, Varna’ya 7 seferi düzenlenmektedir. 

Bulgaristan vize istiyor mu, başvuru nasıl
Bulgaristan vize istiyor mu, başvuru nasıl

 

2012 yılından bu yana Şengen müktesebatını uygulayan ülkelerde ikamet eden veya uzun süreli ikamet amaçlı vizesi bulunan vatandaşlarımız, her 6 ay içinde 3 ay süreyle Bulgaristan’da vizesiz ikamet edebiliyor.

Geçerli kısa süreli Şengen vizesi ile seyahat eden Türk vatandaşlarının gidiş ve dönüşte ayrıca Bulgaristan vizesi almalarına gerek yok.

Şengen vizesi olanlar Bulgaristan güzergâhını kullanabilir, ayrıca bu vizenin geçerli olduğu süre ve koşullarda, vize önceden kullanılmış olsa bile, vizenin geçerlik süresi içinde Bulgaristan’da ikamet edebilirler.

(Örneğin Bir Şengen üyesi ülke temsilciliğinden tek girişli vize alınarak, sözkonusu ülkeye gidilip Türkiye’ye geri döndükten sonra, vizenin geçerli olduğu tarihler içinde ayrıca Bulgaristan vizesi alınmadan Bulgaristan’a seyahat edilebilir.)

Yukarıdaki şartları taşımayan umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşları ise Bulgaristan vizesi almaları gerekmektedir.

Vize gerektirmeyen üçüncü ülkelere veya Şengen bölgesi üyesi olmayan AB üyesi ülkelere seyahat edecek Türk vatandaşları, gidiş ve dönüşte Bulgaristan güzergâhını kullanacaklar ise, çift transit veya çok girişli vize almış olmaları gerekiyor.

Hususi pasaport sahibi Türk vatandaşları geriye dönük son 180 gün içinde toplam 90 güne kadar ikamet edebilecek şekilde, vizesiz olarak Bulgaristan’a seyahat edebilir.

Hizmet pasaportu sahibi Türkler ile diplomatik pasaport sahibi vatandaşlarımız 30 güne kadar yapacakları seyahatler için vizeden muaftırlar.

Misyonlarda sürekli görevlendirilen hizmet pasaportu hamili personelin, görevine başlamadan önce, Ankara’daki Bulgaristan Büyükelçiliği’nden vize alarak Bulgaristan’a gitmeleri gerekmektedir.

Bulgaristan’da konaklayacak kişilerin sınır kapılarında yazılı olarak konaklayacakları adresi beyan etme zorunluluğu bulunmaktadır. AB üyesi ülkelerin vatandaşları ile Bulgaristan’dan transit geçecek kişiler bu uygulamanın dışında bırakılmıştır. Herhangi bir Bulgaristan vatandaşının daveti üzerine Bulgaristan’ı ziyaret eden vatandaşlarımızın davet mektubunun bir örneğini yanlarında bulundurmalarında yarar bulunmaktadır.

Vatandaşlarımızın beraberindeki nakit para miktarı 10.000 Euro (veya karşılığı başka yabancı para) ve üzerinde ise mutlaka beyan edilmelidir. Beyanda bulunulmaması halinde paranın tamamına Bulgaristan Gümrük yetkilileri tarafında elkonulmakta (bu paranın herhangi bir şekilde geri alınması mümkün değildir), beyan etmeyen kişiler hapis cezasıyla yargılanabilmektedir.

BULGARİSTAN VİZESİ NASIL ALINIR, BELGELER, ŞARTLAR NELERDİR?

Turistik vize başvuruları yetkili acenteler aracılığıyla gerçekleştirilir.

Başvurular değerlendirme sürecinde meydana gelebilecek olası gecikmelere karşı seyahat takviminden en geç 15 en erken 2 ay öncesinde yapılmalıdır.

Bulgaristan vize başvurusunda bulunacak kişilerin gerekli resmi başvuru evraklarının yanı sıra seyahat amacı ve süresini belirten başvuru formunu da ibraz etmeleri gerekir.

Gerekli evraklardan biri olan vize başvuru formu başvuru sahibi tarafından doğru beyanla ve tam bir şekilde doldurulmalıdır. Formda seyahat amacı kesin ve net bir şekilde ifade edilmelidir.

Vize başvuru formu ıslak imzalı olmalı ve tarih bilgisi içermelidir.

Vize başvurusu için sunulan belgeler son 1 ay içinde alınmış olmalıdır.

Önceden alınmış vizeler başvuru için zorunlu belgelerden değildir. Ancak vize başvuru sürecinde olumlu bir etki sağlayacağından ibraz edilmesi faydalı olacaktır.

Bulgaristan’a turistik vize başvurusunda bulunacak kişilerin banka hesaplarında bulunan paranın kaynağını açıklayıcı belgeleri de sunmaları gerekir.

Bulgaristan vize başvurusunda pasaportların en fazla 10 yıl içerisinde alınmış olması, en az 6 ay geçerlilik süresinin bulunması ve 2 veya daha fazla boş sayfaya sahip olması gerekir.

Vize başvurularında süresi uzatılmış, eski ve yıpranmış pasaportlar kabul edilmemektedir.

BULGARİSTAN VİZESİ İÇİN GEREKLİ BELGELER

2 adet fotoğraf (Biyometrik - En fazla 3 ay içerisinde çekilmiş olmalı)

Pasaport (Pasaportların en az 6 ay geçerliliğinin olması, son 10 yıl içinde çıkarılmış ve en az 2 sayfasının boş olması gerekir.)

Nüfus cüzdanı fotokopisi

Bulgaristan Vize Başvuru Formu

Seyahat amacı ve süresini içeren Vize Başvuru Dilekçesi

Daha önce yapılan yurt dışı seyahatler için onaylanmış vizeleri gösteren resmi belgeler

Aile bilgilerini gösteren güncel tarihli tam vukuatlı aile nüfus kayıt örneği

İkametgâh belgesi

Varsa davet mektubu

Seyahat sırasında gerekli masraflara yetecek miktarı gösterir banka hesap cüzdanı aslı

Ulaşım ve konaklamayla ilgili bilgileri gösteren uçak bileti, otel rezervasyon belgesi, seyahat sağlık sigortası

Öğrenciler için güncel tarihli öğrenci belgesinin aslı

Şirket sahipleri için imza sirküleri

Şirket çalışanları için son ayın maaş bordrosu, SGK hizmet dökümü ve kurum izin onay formu

Emekliler için emekli belgesi

Çiftçiler için Ziraat Odası’ndan alınmış çiftçi belgesi

Başvuru sahibinin 1 yaşından küçük olması durumunda Türkiye Cumhuriyeti Noteri tarafından tasdikli muvafakatname

BULGARİSTAN VİZESİ ÜCRETİ NE KADAR?

2022 yılı itibarıyla belirlenen güncel ücretler:

Vize harç ücreti: 110 Euro (Seyahat sigortası dahildir)

Başvuru hizmet ücreti: 40 Euro

Vize Ücret Muafiyeti: 0-12 yaş arası çocuklar için vize harç ücreti talep edilmez.

Biyometrik pasaporta sahip olan Arnavutluk, Rusya, Bosna-Hersek, Ermenistan Moldova, Karadağ, Gürcistan, Ukrayna, Rusya ve Azerbaycan vatandaşları Bulgaristan konsolosluk harç ücretinden muaf tutulmuştur.

BULGARİSTAN VİZE RANDEVUSU 

Bulgaristan vize başvurularında randevu alma zorunluluğu bulunmaz. Başvurular yetkili vize merkezleri ve konsolosluk akreditasyonuna sahip acenteler aracılığıyla yapılır. D tipi uzun süreli vize başvurularında ise konsolosluklardan şahsen randevu alınması gerekir.

Vize başvuruları, başvuru sahibinin ikamet yerine göre ilgili başvuru merkezlerine yönlendirilir.

Başvuru Merkezleri

Bulgaristan İstanbul Başkonsolosluğu

İstanbul, Çanakkale, Sakarya ve Kocaeli illerinde ikamet eden vatandaşların başvuru işlemleri için yetkilendirilmiştir.

Adres: Ulus, Ulus Kültür, Ahmet Adnan Saygun Cd. No:34, 34340 Beşiktaş/İstanbul

Telefon: (0212) 281 01 15

Bulgaristan Ankara Büyükelçiliği

Afyon, Antalya, Aksaray, Bayburt, Eskişehir, Amasya, Bartın, Ardahan, Burdur, Çorum, Çankırı, Denizli, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Giresun, İzmir, Isparta, Iğdır ve Karabük illerinde ikamet eden vatandaşların başvuru işlemleri için yetkilendirilmiştir.

Adres: Remzi Oğuz Arık Mh, 06540 Çankaya/Ankara

Telefon: (0312) 427 51 42

Bulgaristan Edirne Başkonsolosluğu

Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne illerinde ikamet eden vatandaşların başvuru işlemleri için yetkilidir.

Adres: Sarıcapaşa Mh. Talat Paşa Asfaltı No:146, 22030 Merkez / Edirne

Telefon: (0284) 214 06 17

Bursa Konsolosluğu

Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Denizli, Manisa, Muğla, Yalova ve İzmir illerinde ikamet eden vatandaşların başvuru işlemleri için yetkilendirilmiştir.

Adres: Adalet, 1. Adalet Cd. No:4, 16200 Osmangazi/Bursa

Telefon: (0224) 245 55 00

BULGARİSTAN HAKKINDA

Bulgaristan resmî adıyla Bulgaristan Cumhuriyeti Balkanlar'da yer alan bir ülkedir.

Avrupa Birliği’ne tam üyedir.

Batıda Sırbistan ve Kuzey Makedonya, doğuda Karadeniz, kuzeyde Romanya, güneyde Yunanistan güneydoğuda Türkiye ile çevrilidir.

110.994 kilometrekarelik yüz ölçümüyle Avrupa'nın en büyük 16. ülkesidir. Balkan, Rodop ve Rila gibi dağlar yüzey şekillerini belirler.

Rila Dağı üzerindeki Musala Zirvesi, Doğu Avrupa ve Balkanlar'ın en yüksek doruk noktasıdır. Kuzeydeki Tuna Ovası ve güneydeki Yukarı Trakya Ovası da Bulgaristan'ın alçak ve verimli bölgeleridir.

Bulgaristan adı, Birinci Bulgar İmparatorluğu'nu kuran Türki kökenli bir boy olan Ön Bulgarlardan gelmektedir.

Ön Bulgarların isimleri günümüzde hâlâ tam olarak aydınlatılamamıştır ve MS 4. yüzyıldan daha erken bir tarihe kadar izini sürmek zordur ancak muhtemelen Proto-Türkçe bulģha ("karıştırmak", "sallamak", "yerini değiştirmek") kelimesinden ve onun türevi olan bulgak ("isyan", "düzensizlik") kelimesinden türetilmiştir.

Anlamı, "isyan etmek", "kışkırtmak" veya "bir düzensizlik durumu yaratmak" ve dolayısıyla "karışıklık çıkarıcılar" olarak genişletilebilir.

4. yüzyılda hem "karma bir ırk" hem de "baş belası" olarak tasvir edilen ve Çinliler tarafından "Beş Barbarlar" (Wu Hu) olarak adlandırılan göçer grubunun bir parçası olan Jieler gibi İç Asya'daki fonolojik olarak yakın isimlere sahip boy grupları da sıklıkla benzer isimlerle adlandırılmıştır.


 

Yorumlar