Bu gece mübarek Regaip Kandili, peki Regaip nedir, faziletleri nelerdir?

Regaip Kandili Müslümanlar için önemli olan dini gecelerden biridir. Regaip Kandili bugün ibadetler ve dualarla kutlanacak.

Google Haberlere Abone ol
Bu gece mübarek Regaip Kandili, peki Regaip nedir, faziletleri nelerdir?

Regaip Kandili bugün İslam aleminde dualar ve ibadetlerle kutlanacak. Peki Regaip Kandili nedir? Regaip Kandilinde hangi ibadetler edilmelidir? İslam aleminde kutsal olarak kabul edilen ve ibadetler, oruçlarla geçirilecek olan 3 aylar bu gece Regaip Kandili ile birlikte başlayacak. 

2018 REGAİP KANDİLİ NE ZAMAN KUTLANACAK

Recep, Şaban ve Ramazan ayını içinde barındıran üç ayların başlangıcı olan Regaip Kandili Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 21 Mart ile 22 Mart'ı bağlayan gece idrak edilecek. Bu özel gecede İslam aleminde olduğu gibi ülkemizdeki camilerde de kutlama programları düzenlecek. Bazı televizyon kanalları ise camilerden canlı yayınlar yapacak.

REGAİP NEDİR, NE DEMEKTİR?

Arapça “Reğa-be” kelimesinden gelmektedir. Kelime anlamı olarak bir şeyi iseteme, bir şeyi arzulamak, ona karşı meyletmek, çaba harcamak gibi anlamlara gelmektedir. Reğabe kelimesinden türeyen Reğib kelimesi ise; arzulanan, kendisine rağbet edilen, talep edilen şey anlamına gelir. Regaip ise kelime anlamı olarak; değerli, kıymetli, ihsan, nefis, çokça rağbet edilen” gibi manalara gelir.

Regaip,üç ayların ilki olan Recep ayının ilk cuma gecesine denk gelir. İslam aleminde her Cuma gecesi kutsal olarak görülür bu iki gece bir araya gelince gecenin kıymeti daha da artar. Regaip Kandili doğrudan Kur'an kaynaklı olmasa da İslami kültüründe zamanla ibadetlerle, hayırlı işler yapmakla ve dualarla kutlanmaya başlanmış ve kendisine burada önemli bir yer edinmiştir. Klasik dinî kültürün yanı sıra tasavvuf geleneği ve kültüründe de bu kandil diğer kandiller gibi önemli bir yere sahiptir. Buna karşın Regaip Kandili adının melekler tarafından verildiğine de inanılır.

REGAİP GECESİNİN FAZİLETİ

Regaip Kandili gecesini ibâdetle geçirmenin sevâbı çok büyüktür. Fakat bu gecede kılınacak namazın sünnet veya mendup olması hakkında kuvvetli bir delil bulunmamaktadır. Bu gecede toplanıp, cemâatle namaz kılınması bid’at sayılmaktadır. Zaten, Terâvihten başka hiçbir nâfile namazın, çağrışarak cemâatle kılınması sünnet değildir, mekrûh sayılır. Ancak bir yerde bulunan, iki üç kimsenin bu gibi namazları cemâatle kılmaları câiz görülmüştür..” (İslâm İlmihali, Ö. Nasuhi Bilmen sh: 207)

REGAİP KANDİLİNDE NASIL İBADET EDİLMELİ

Regaip Kandilinin oruçlu olarak karşılanması gerekir

Kazâ namazı borcu bulunanların hiç değilse bir günlük kazâ namazı kılması çok iyi olur.

Kur'an-ı Kerim okunmalı, tövbe, istiğfar edilip tefekkür hali üzere olmalıdır.

En azından yatsı ve sabah namazları camide cemaatle kılınmalıdır. Bu bütün geceyi ihya etmiş gibi sevap kazandırır.

"Lâ ilâhe illallah", "Allahümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed", "Estağfirullah", "Sübhânallah", "Elhamdülillah", "Allahu Ekber", "Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm" gibi sözleri zikretmek, tekrar etmek çok sevaptır.

Yorumlar