Borsalar neden düşer?

Borsa İstanbul'da yaşanan sert düşüşler sonrasında yatırımcılar merakla "borsalar neden düşer" sorusunun cevabını arıyor

Google Haberlere Abone ol
Borsalar neden düşer?

Borsalar neden düşer? Borsa İstanbul'da yaşanan sert düşüşün arkasında ne var, borsada neler oluyor soruları bu aralar cevabı en çok merak edilen sorular oldu. Borsa İstanbul son bir hafta içinde önemli oranda kayıp yaşadı. Son bir yıl içinde üst üste yaşadığı artışlardan sonra düşüş olması yatırımcıyı endişelendirdi. 

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,37 azalışla 4.952,37 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 18,34 puan ve yüzde 0,37 değer kaybederek 4.952,37 puana geriledi. Bankacılık endeksi yüzde 0,89 ve holding endeksi yüzde 0,28 düşüş kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,93'le turizm, en çok kaybettiren yüzde 1,07'yle madencilik oldu. BIST 100 endeksi, dün 4.600-4.980 puan arasında dalgalı bir seyir izlemesinin ardından günü yüzde 5,11 değer kazancıyla 4.970,11 puandan tamamladı.

BORSALAR NEDEN DÜŞER?

Borsalarda yaşanan iniş çıkışlarla ilgili Ekonomi Yazarı Şeref Oğuz'un değerlendirmesi şöyle: 

Borsada olağandışı fiyat hareketleri var. Olağan dışı diyorum çünkü üst üste düşüş yaşanıyor. Üstelik faiz tek hanede ve enflasyon %64,27. Yılsonuna kadar enflasyon %35-40 bandına yerleşse bile şu anki seviyelerle enflasyon bazında bir değerlenme olması mümkün.

O halde gerilemeyi ne tetikledi: Tarih 5 Ocak 2023. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Mevsim şartlarını dikkate alarak belki birazcık öne çekerek tarihini güncelleyeceğimiz 2023 seçiminin önemini en iyi siz biliyorsunuz" demişti. Erken seçim ihtimali borsacıların bahanesi oldu.

ÇIKIŞLAR KADAR İNİŞLER DE ENDEKSİN FITRATIDIR

Endeks; 5 Ocak'ta en yüksek 5.566 seviyesini görmüştü. Yani 5.704 zirvesine çok yakındı. Bu açıklamadan sonra endeks çok sert düşerek, 5 Ocak tarihini 5.116’dan kapatmıştı. Bir sonraki gün 5.341’den kapatmasına rağmen önceki zirvenin altında kaldı. 9 Ocak’ta 5.170, 10 Ocak’ta 4.987, 11 Ocak’ta 4.728’e geriledi.

Yineliyorum: Sorun şu ki hissen düşüyor diye aptalca şeyler yapacaksan, hisse senedi alma. 100 bin dolarlık evini, 80 bin dolara düşünce satıyor musun? Fiyat hareketlerinden etkileniyorsan borsadan uzak dur. Duygusal, psikolojik durumu bu iniş çıkışları kaldıramayan; gelmesin. Gelip pişman olmasın.

BİR ERKEN SEÇİMİN MASADA OLDUĞUNU BİLMİYOR MUYDUK?

Biliyorduk. O halde bu düşüş de neyin nesi? Bu düşüş fonların biraz kâr realizasyonu... Zira yabancı çekilmiş durumda. Piyasayı domine eden yerli yatırım ve emeklilik fonlarıydı. Onlar da satışa geçince, panikleyen yerli yatırımcılar kervana katıldı. Sonuç; elbette istenmedik bir gerileme: 5.704’lerden 4.810’lara kayış.

BORSALAR NEDEN SERT DÜŞÜŞLER YAŞAR?

Borsalar çeşitli nedenlerle sert düşüşler yaşayabilir; İşte bunlardan birkaçı: Ekonomik büyümede sert bir gerileme vardır. Şirket kârlarına yansır. Borsa düşer. Faiz oranlarında sert yukarı hareket vardır. Para faize kayar. Borsa düşer. Doğal afet ve beklenmedik bir gelişme vardır. Borsa düşer.
Şirketlerin değeri aşırı şişmiştir. Borsa düşer. Sürekli halka arzlarla piyasadan para çekiliyordur. Borsa düşer.

Yorumlar