Bodrum Kale Camisi'nin ibadete kapalı olması

- Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Karabayram: - "Bir yerlere mesaj verme adına Bodrum Kale Camisi'ni mühürlemişlerdir. Ne yazık ki bir Süleyman fethederken 474 yıl sonra bir başka Süleyman'a cami kapattırılıyor" - "Arşivler araştırılsın. Bodrum Kale Camisi'nin ibatede kapattırıldığı gün, o caninin yani Fetullah Gülen denilen caninin, o zalimin Roma'ya verdiği mesaj çok açık olarak ortaya çıkacaktır. Onun için Bodrum Kale Camisi'nin ibadete açılması önem arz ediyor" - "Ben inanıyorum ki Kanuni Sultan Süleyman'ın kaleyi fethettiği gün eda ettiği namazı, inşallah Cumhurbaşkanımız yeniden sağlayacaktır"

Google Haberlere Abone ol
Bodrum Kale Camisi'nin ibadete kapalı olması

ANTALYA (AA) - Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, 57 yıldır ibadet yapılamayan Bodrum Kale Camisi'nin yeniden ibadete açılması için çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Ben inanıyorum ki Kanuni Sultan Süleyman'ın kaleyi fethettiği gün eda ettiği namazı, inşallah Cumhurbaşkanımız yeniden sağlayacaktır." dedi.

Karabayram, yaptığı basın açıklamasında, Bodrum Kalesi'ndeki şapelin 1523 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından camiye dönüştürüldüğünü anımsattı. 1960 yılında ibadete kapatılan caminin, Fransızların 1917'deki bombardımanında yıkılan minaresinin de 1997 yılında tekrar yapıldığını belirten Karabayram, şunları söyledi:

"Bugün arşiv kayıtları incelendiğinde dünya tarihinde görülmeyen bir örnek vardır. Ülkemiz için kıymetli olan caminin içine bir batık gemi maketi bıraktırılarak, caminin provizyonuna tamamen aykırı, görselliğini gölgeleyici ve bir müze işlevi verilerek, ne yazık ki Roma'ya, Vatikan'a mesaj verme adına caminin ibadete kapattırıldığı gerçeği ortadadır."

Bodrum Kale Camisi'nin, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e bizzat çivi çaktırılarak ibatede kapattırıldığını ileri süren Karabayram, camide önümüzdeki günlerde yeniden ezan sesi yükseleceğini vurguladı.

Caminin yeniden ibadete açılması için eski kültür ve turizm bakanları Ömer Çelik ile Nabi Avcı'nın büyük çaba gösterdiğini ifade eden Karabayram, Bakanlığa yeni atanan Numan Kurtulmuş'un da konuyla yakından ilgilendiğini aktardı.

Bodrum Kale Camisi'nin 1960'lardan 1995'e kadar da depo olarak kullanıldığına dikkati çeken Karabayram, "Caminin ibadete kapattırılması için çeşitli kuruluşlardan ve kişilerden yardımlar alınıyor. Gece kulübü, Lions kulüpleri ve çeşitli kişiler yardımda bulunuyor. Yardımın amacı ise burada gemi batığının sergilenmesi. Yahu Bodrum Kalesi'nde yer mi kalmadı da siz bu gemi batığını caminin içine bıraktınız?" diye konuştu.

- "Bir yerlere mesaj verme adına mühürlemişlerdir"

Caminin ibadete kapatıldığı dönemde FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in Roma'ya mesaj verdiğini ileri süren Karabayram, şöyle devam etti:

"Kendini Pensilvanya'nın hayasız duvarlarına gizleyen o kişiye sesleniyorum. Uzun yıllar Türkiye'de mazlum göründü ama büyük bir zalim olduğunu artık bu coğrafyanın insanları çok iyi biliyor. Arşivler araştırılsın. Bodrum Kale Camisi'nin ibatede kapattırıldığı gün, o caninin yani Fetullah Gülen denilen caninin, o zalimin Roma'ya verdiği mesaj çok açık olarak ortaya çıkacaktır. Onun için Bodrum Kale Camisi'nin ibadete açılması önem arz ediyor. Ben inanıyorum ki Kanuni Sultan Süleyman'ın kaleyi fethettiği gün eda ettiği namazı, inşallah Cumhurbaşkanımız yeniden sağlayacaktır."

Türkiye'nin son dönemde acı olaylara tanıklık ettiğini ve ülke üzerinde hain oyunlar oynandığını dile getiren Karabayram, bu dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın milleti sesi olduğunu vurguladı.

Karabayram, restorasyon projesiyle ilgili eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını de belirterek, "Projede görev aldım. Arşiv kayıtlarına, yazıl belgelere eriştim ve biliyorum. Buradaki bütün amaç bir yerlere mesaj vermektir. Bir yerlere mesaj verme adına Bodrum Kale Camisi'ni mühürlemişlerdir. Ne yazık ki, bir Süleyman fethederken 474 yıl sonra bir başka Süleyman'a cami kapattırılıyor." sözlerine yer verdi.

Yorumlar