Bitcoin neden düşer?

Bitcoin’in düşmesi ve çıkması, altcoin’leri de ciddi bir şekilde etkilediğinden birçok kişi için Bitcoin fiyatının seyri çok önemli.

Google Haberlere Abone ol
Bitcoin neden düşer?

Kripto para piyasasında, pazar payı ile lider olan Bitcoin genel ekosistemin belirleyicisi konumunda. Bitcoin, 2009 yılında piyasaya sürüldüğü dönemden bu yana kripto para dünyasının odak noktası oldu. Bitcoin’in düşmesi ve çıkması, altcoin’leri de ciddi bir şekilde etkilediğinden birçok kişi için Bitcoin fiyatının seyri çok önemli. Bu nedenle, Bitcoin’in iç dinamikleri takip edilmeli ve fiyat hareketleri hem temel hem de teknik anlamda kavranmalıdır. Belli dönemlerde volatil hareketler içinde olabilen kripto para ile ilgili yanıtı en çok merak edilen soruların başında, “Bitcoin neden düşer?” sorusu yer alıyor. Bitcoin, birçok farklı faktör nedeniyle satış baskısı yiyebilir ve bunun sonucunda düşebilir.

PİYASADA SATICILARIN BASKIN OLMASI

Bitcoin fiyatı, diğer tüm finansal varlıklar gibi arz ve talep dengesine dayanır. Arza karşı talebin çok yüksek olduğu dönemlerde Bitcoin fiyatı yükselirken, talebin düşük ve satıcıların yüksek olduğu dönemde ise Bitcoin yükselebilir. Bitcoin’in düşmesi, satış emirlerinin alım emirlerine göre daha fazla olduğu anlamına gelir. Satışın ise birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında ilk sırada, yükselişin ardından gelen satışlardaki ‘kâr realizasyonu’ örnek verilebilir. Piyasanın belli bir seviyeye kadar çıkmasının ardından bazı yatırımcılar, kârını almak için satış yapabilir. Bunun dışında Bitcoin fiyatının düşmesine neden olan farklı faktörler de yer alıyor.

PİYASAYI ETKİLEYEN HABERLER

Bitcoin merkeziyetsiz bir finansal varlık olmasına karşın, belirli haberlere karşı volatil tepkiler verebilir. Kripto para piyasası henüz dünya çapında regülasyonlarla entegre olmadığı için bu haberlerin önemi fazla denebilir. Örnek vermek gerekirse, kurumsal şirketlerin Bitcoin alım ya da satım açıklamaları Bitcoin’i etkileyebilir. Yakın tarihten örnek vermek gerekirse, Tesla ve SpaceX’in kurucusu Elon Musk’ın, Bitcoin madenciliğinin çevreci olmadığına ilişkin açıklaması Bitcoin’de ve tüm piyasada sert bir satış hareketine neden olmuştu. Bunun dışında, ülkeler bazında gelen Bitcoin açıklamaları da kripto parada ciddi hareketlere neden olabilir.

MAKRO EKONOMİK GELİŞMELER

Bitcoin fiyatı döviz, hisse senedi ya da altın gibi talep-arz eğrisine göre şekillendiği için, küresel ekonomik gelişmeler kripto paranın düşmesine neden olabilir. İnsanların yatırım kararları verirken esas aldığı birtakım kriterler, makro ekonomik gelişmelerden etkilenebilir. Bu gelişmeler kimi zaman dünya çapında olurken, kimi zaman da bir ülke odaklı olabilir. Örnek vermek gerekirse, 2022 yılında yaşanan yüksek enflasyon dalgası, ABD Merkez Bankası FED ve diğer ülkelerin merkez bankalarının faizi artırmasına ve parasal sıkılaşma politikası izlemesine neden oldu. Bu durum, birçok finansal enstrümanda olduğu gibi Bitcoin’de de bir satış baskısı yarattı.

HALVİNG ARDINDAN YAŞANABİLEN AYI PİYASASI

Bitcoin fiyatındaki en önemli noktalardan biri yarılanma. Proof of Work konsensüs sistemine göre çalışan Bitcoin blokzincirinde, madencilik blok ödülleri 4 yılda bir yarılanır ve bu halving olarak adlandırılır. Fiyat, talep arz dengesinin bir sonucu olduğu için halving, Bitcoin fiyatını etkiler. Bitcoin’in arzının yarı yarıya düşmesinin ardından gelen alım boğa piyasası olarak adlandırılırken, uzun vadede kâr satışlarının gelmesi ile başlayan ayı piyasası, Bitcoin fiyatının düştüğü bir dönemdir. Piyasa, düşüş ve artışlarla genel bir denge yaratır.

Kısacası ‘Bitcoin neden düşer’ sorusunun birçok yanıtı olabilir. Yatırımlarda doğru karar, ne olursa olsun bir zarar durdurma (stop loss) seviyesi belirlemektir. Buna ek olarak, bazı yatırımcılar için düşüş dönemleri bir alım fırsatıdır. Bitcoin ve altcoin’lerdeki sert düşüşler, bu çerçevede de değerlendirilebilir.

 Kripto para piyasasında, standart alım satım işlemlerinin yapıldığı spot piyasanın yanında en çok tercih edilen yatırım modellerinden bir diğeri de vadeli işlemlerdir. Vadeli işlem piyasasının spot piyasaya göre farkı, teminat tutarının üzerinde bir varlıkla çift yönlü olarak işlem yapılabilmesidir. Kucoin gibi borsalarda yapılabilen vadeli işlemlerde ise, BTCUSDT perpetual, yatırımcıların en çok tercih ettiği seçimler içinde. Bu da, BTC USDT perpetual nedir sorusunu akıllara getiriyor. Her şeyden önce, BTC USDT nedir ve Bitcoin/Dolar kurundan farkı nedir sorusunun yanıtına, ardından da perpetual nedir sorusunun yanıtına bakalım.

Yorumlar