Bilirkişiler sertifikalarını aldı

- Adalet Bakanlığının bilirkişi olarak çalışan kişiler için sertifika zorunluluğu getirmesinin ardından, Marmara Üniversitesi tarafından düzenlenen Bilirkişilik Temel Eğitim Programı’na katılan 41 kişi sertifikalarını aldı

Google Haberlere Abone ol
Bilirkişiler sertifikalarını aldı

İSTANBUL (AA) – Marmara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde (MÜSEM) 30 Eylül 2017'de başlayan "Bilirkişilik Temel Eğitimi Programı" ilk mezunlarını verdi.

Adalet Bakanlığı tarafından Ağustos 2017’de yayımlanan Bilirkişilik Yönetmeliği'ne göre adli ve idari yargı alanlarında bilirkişilik yapmak isteyenlerin, Adalet Bakanlığınca yetkilendirilen eğitim kurumlarında eğitim almaları zorunlu hale getirildi. Adalet hizmetlerinin hızlı ve kaliteli işlemesi amacıyla çıkarılan bu yönetmelik doğrultusunda Marmara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından hazırlanan “Bilirkişilik Temel Eğitim Programı’na” katılan 41 kişi, üniversitede düzenlenen törenle sertifikalarını aldı.

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Farazi Mahkeme Salonu’nda düzenlenen törene İstanbul Bilirkişilik Bölge Kurulu Başkanı Hâkim Murat Boylu, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Hâkim Hayri Kaynar, İstanbul Adalet Komisyon Başkanı Hâkim Ayhan Ayan ile MÜSEM Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serap Helvacı ve Program Koordinatörü Prof. Dr. Talat Canbolat katıldı.

Törende konuşan İstanbul Bilirkişilik Bölge Kurulu Başkanı Hâkim Murat Boylu, kendi alanlarında uzman olmanın bilirkişi olmak için yeterli olmadığını söyledi.

Boylu, yönetmelik çerçevesinde düzenlenen eğitim programlarıyla uzmanların bilirkişi raporu hazırlama, mahkemelerin usül ve işleyişleri konularındaki eksikliklerinin giderileceğini ifade etti.

İstanbul Bilirkişilik Bölge Kurulu Başkanı Hâkim Murat Boylu, şunları kaydetti:

“Şu anda hukuk ve ceza listelerimizde kayıtlı 21 bin bilirkişimiz var. Bunlardan mükerrer olanlar da var. Fakat bu bilirkişilerimizin birçoğu dosya almıyorlar ya da alamıyorlar. Bazen BİMER’e yazıyorlar diyorlar ki biz niye dosya almıyoruz, mahkemeler bizi niye aramıyorlar. Haklılar çünkü eğitimini almış, o konuda uzman ama mahkemelerde bu iş öyle yürümüyor. Tanımadığımız kişilere ihtiyatla yaklaşıyoruz. Tanımadığımız bilirkişilere dosya verdiğimiz zaman çok kötü durumlarla karşılaşıyoruz. Mesleğinde çok uzman çok iyi biliyor ama bilirkişi raporu nasıl hazırlanır, mahkemeyle nasıl muhatap olunur, usuller nelerdir, mahkeme ondan ne istiyor, zaman aşımı nedir, bütün bunları bilmeyen bir bilirkişimiz rapor sunuyor mahkemeye ama alakasız bir rapor. Dolayısıyla bu temel eğitimin bu açığı kapatacağını düşünüyorum.”

Yorumlar