BİK'ten terör ve şiddeti özendiren yayınlara ceza

- Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğünce "şiddet ve terörü özendirme, hakaret, iftira ve özel hayatın gizliliğini ihlal" gibi, Basın Ahlak Esasları'na aykırı yayın yapan yazılı basına geçen yıl 314 gün resmi ilan ve reklam kesme cezası verildi - BİK Genel Müdürü Karaca: - "Yayın ilkeleri bakımından bize şikayet geldiği zaman incelemeye alıyoruz. Yönetim Kurulumuz, hazırlanan dosyalar üzerinden karara varıyor. Bu yayınlarda kişi haklarının ihlalinden ülkenin güvenliğine kadar varan durumlar ortaya çıkabiliyor"

Google Haberlere Abone ol
BİK'ten terör ve şiddeti özendiren yayınlara ceza

KONYA (AA) - AYŞE BÜŞRA ERKEÇ - Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Yakup Karaca, "şiddet ve terörü özendirme, hakaret, iftira ve özel hayatın gizliliğini ihlal" gibi, Basın Ahlak Esasları'na aykırı yayın yapan yazılı basına, geçen yıl 314 gün resmi ilan ve reklam kesme cezası uygulandığını bildirdi.

Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurumun 129 sayılı Genel Kurul Kararı'nda basın meslek esasları ile bağdaşmayan haber, yazı ve fotoğraf benzeri yayınlara ilişkin yaptırımlara yer verildiğini söyledi.

Yazılı medyanın yerine getirmesi gereken görevlerin belli olduğuna işaret eden Karaca, "Rutin denetimlerde bir eksiklik görüldüğünde, ortaya çıkan sonuç değerlendirilir. Medya yayın organlarının resmi ilan ve reklamları kurum tarafından, 2 ayı geçmeyecek bir süreyle kesilir. 2015 yılında bu tür yayın yapan medya kuruluşlarına 314 gün resmi ilan ve reklam kesme cezası verildi." diye konuştu.

Şiddeti ve terörü özendirme başta olmak üzere, Basın Ahlak Esasları ile bağdaşmayan yayınlara ilişkin yaptırımlara değinen Karaca, şöyle devam etti:

"Yayın ilkeleri bakımından bize şikayet geldiği zaman incelemeye alıyoruz. Yönetim Kurulumuz, hazırlanan dosyalar üzerinden karara varıyor. Bu yayınlarda kişi haklarının ihlalinden ülkenin güvenliğine kadar varan durumlar ortaya çıkabiliyor. Çok istisnai olsa da bazen hakikaten ağır durumlar olabiliyor. Devletin manevi şahsiyetiyle, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve ülke bütünlüğüyle doğrudan alakalı, insanları infiale sevk edecek haberler söz konusuysa, bir ihlal, ihmal varsa, bunlarla alakalı mevzuatımızda açık olarak hükümler bulunuyor. Buna göre gereken işlem yapılıyor."

- Şikayet etme süresi 1 ay

Karaca, basın ahlak ilkelerine aykırı yayın yapan medya kuruluşları hakkında 1 ay içinde şikayette bulunulabileceğini söyledi. Bu süre içerisinde kuruma şikayet edilen haber ve görselin içeriği, neyi ihlal ediyorsa belirtilmesi halinde o medya organından savunma istendiğini anlatan Karaca, raportörün hazırladığı dosya üzerinden karar verildiğini belirtti.

Karaca, şikayetlerin nasıl yapılabileceğine ilişkin şunları kaydetti:

"Kurumumuzun internet sitesinde şikayetlerin nasıl yapılacağına dair tanıtım ve başvuru örneği bulunuyor. Başvuruda nelere dikkat edileceği, bir mağduriyet söz konusu ise bunların nasıl dile getirileceği konusunda detaylı bilgi veriliyor."

- Hangi durumlarda şikayet edilir?

Karaca, hangi durumlarda kendilerine şikayette bulunulabileceği konusunda şu bilgiyi verdi:

"Basın ahlak ilkeleri derken aslında herkesin az çok bildiği ama zihninde netleşemeyen durumlar var. Mesela uydurma haber, kişilik haklarını ihlal eden, kamu kurum ve kuruluşlarının icraatlarıyla ilgili olabilir, eleştirinin sınırlarını aşan durumlar olabilir, bunun içine iftira girer. Mesela kamu görevlisinin herhangi bir kusur işlemediği halde işlemiş gibi gösterilmesi, yapılan işlem hukuka uygun olmasına rağmen kamuoyunda şüphe uyandıracak ithamlarda bulunulması gibi durumlar ispat edildiği zaman, biz o yayın organını ihlalin ağırlığına göre bazen uyarıyoruz. Bu uyarı bazen resmi ilandan men cezası şeklinde oluyor."

Yorumlar