'Biber gazı, psikolojik travmaya da yol açıyor'

Çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından oluşturulan ‘Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi’, Türkiye’de biber gazının yasaklanması için çağrıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
'Biber gazı, psikolojik travmaya da yol açıyor'

Çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından oluşturulan ‘Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi’, Türkiye’de biber gazının yasaklanması için çağrıda bulundu. Biber gazına maruz kalan insanların fiziksel etkisinin yanı sıra psikolojik travma yaşadığını belirten İnsiyatif, "Gaz etkisinin yanı sıra bir mermi olarak da kullanıldığı için iki türlü ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.” denildi.

İstanbul Tabip Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Eczacılar Odası, İnsan Hakları Derneği Vakfı, Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği’ninde (TODAP) aralarında bulunduğu kendilerine ‘Biber Gazı Yasaklansın İnsiyatifi’ adını veren grup, Beyoğlu’ndaki Eczacılar Odası’nda bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada biber gazının insan hayatına olumsuz etki ettiği yönünde bilgiler verildi.

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, kimyasalların gaz etkisinin yanı sıra bir mermi olarak da kullanıldığı için iki türlü ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti. Gezi sürecinde de bu tip olaylarla karşılaştıklarını söyleyen Çerkezoğlu, “Biber gazından etkilenen astım ve kalp hastaları ölümcül tablolarla karşılaştılar. Anayasada var olan toplanma ve yürüyüş hakkının bu silahla engellenmeye çalışılması evrensel insan haklarına aykırıdır. İnsan sağlığına aykırıdır. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu silahın yasaklanması için uluslararası kampanyaya ihtiyaç var. Bu gazların Halepçe’de olduğu gibi toplu kıyımlar için kullanıldığını iyi biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Abdullah Cömert ve Ahmet Atakan’ın biber gazı fişeğinden öldüğünü kaydeden Çerkezoğlu, “Bu kampanyanın ülkemiz ve bölgemiz açısından her zamankinden daha değerli olduğunu ifade ediyoruz. Anayasal hak olan yürüyüş hakkı sırasında sıkılan biber gazı kabul edilemez. Gaz stoklarının tükenmesi gazetelerde haber haline gelmeye başladı. Demokratik muhalefet üzerinde gazın öldürücü bir silah halinde kullanılması sonlanana kadar mücadelemiz devam edecektir.” diye konuştu.

‘TRAVMATİK ETKİSİ VAR’

Biber gazının psikolojik etkisinden bahseden Psikolog Pınar Önen, “Her şiddet aracında olduğu gibi biber gazının da travmatik etkisi var. Yaralananlar dahil televizyon başında olanlar da biber gazından etkilendi. Bu tip şiddet eylemleri toplumu sindirmeye, terörize etmeye bir yandan yarıyor. ‘Alana çıkmayın.’ mesajı vermeyi amaçlıyor. Dolayısıyla farklı derecelerde bütün toplum travmatik etkiye maruz kalabilir.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar