Beyaz Saray: Türkiye ile ABD arasında yeni bir sayfa açılacak

Başbakan Yıldırım ile ABD Başkan Yardımcısı Pence arasında yapılan görüşmeden sonra Beyaz Saray'dan açıklamada, iki ülke arasında yeni bir sayfa açılacağı belirtildi

Google Haberlere Abone ol
Beyaz Saray: Türkiye ile ABD arasında yeni bir sayfa açılacak

Sonhaberler | Haber Merkezi

Başbakan Binali Yıldırım'ın ABD ziyareti sırasında Beyaz Saray'da yaptığı görüşmeden sonra ilk açıklama geldi. Yıldırım-Pence görüşmesine ilişkin Beyaz Saray'dan yapılan açıklama​da "İki ülke arasında yeni sayfa açılacak. Terör tehditlerine karşı ABD Türkiye'nin yanında" denildi.

Başbakan Binali Yıldırım ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in görüşmesi sonrası Beyaz Saray'dan açıklama yapıldı. Beyaz Saray, açıklamada "İki ülke arasında yeni sayfa açılacak. Terör tehditlerine karşı ABD Türkiye'nin yanında. İki ülke yapıcı diyalog konusunda mutabık kaldı. Ortadoğuda istikrar ABD ve Türkiye'nin çıkarınadır. " ifadeleri kullanıldı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamanın tam metni şöyle: Bugün ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Başbakan Binali Yıldırım Beyaz Saray’daki görüşmede Türkiye ile ABD arasında devam eden stratejik ortaklığı teyit ettiler.

İki lider bu görüşmenin Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni bir sayfa açmaya vesile olmasına ilişkin umutlarını dile getirdiler ve ikili ilişkilerde yapıcı bir diyalog ihtiyacının üzerinde anlaştılar.

Ortadoğu’daki istikrar ve güvenliğin ABD ile Türkiye’nin ortak çıkarına olduğunun altı çizilerek bu hedefe ulaşılması için hükümetler arası danışmaların arttırılması kararlaştırıldı.

Başkan Yardımcısı Pence, Türkiye’nin küresel güvenliğe ve IŞİD ile mücadeleye yaptığı katkılardan dolayı Başbakan Yıldırım’a teşekkür etti. Pence, ABD’nin PKK ile ve diğer terör tehditleri ile mücadelesinde Türkiye’nin yanında olduğunu da vurguladı.

Başkan Yardımcısı, Türkiye’de olağanüstü hal altında tutuklu olan ABD vatandaşları, konsolosluk personeli, sivil toplum temsilcileri ve gazetecilerin durumuna ilişkin derin kaygılarını paylaştı ve bu davaların şeffaf bir biçimde çözüme kavuşturulmasını talep etti.

NELER GÖRÜŞÜLDÜ?

Başbakan Yıldırım'ın ABD Başkan Yardımcısı Pence ile görüşmesinde, FETÖ elebaşının tutuklanarak Türkiye'ye iadesi, faaliyetlerinin sonlandırılması talebi yinelendi.  Görüşmede, New York'ta görülen ve ilişkilere zarar veren davalardaki sözde delillerin sahte olduğu, yasalara uygun olmayan yöntemlerle toplandığı hatırlatıldı. Görüşmede Türkiye'nin, YPG terör örgütüne silah verilmesi konusunda duyulan rahatsızlığı ve desteğin sona erdirilmesi yönündeki beklentileri hatırlatıldı.

Pence ile görüşmesi ardından Washington-New York yolculuğu sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, "Diyalogun devam etmesini kararlaştırdık. Sorunları anlık müdahalelerle, telefonlarla çözümü konusunda mutabık kaldık. 24 saat karşılıklı telefonlarımız ulaşılabilir olacak."

YPG, FETÖ ve RIZA SARRAF DA GÖRÜŞÜLDÜ

Pence ile YPG'ye verilen silahlardan FETÖ ile mücadeleye, Rıza Zarrab davalarına dek iki ülke arasındaki bütün konuları ele aldıklarını söyleyen Yıldırım, görüşmenin genel olarak "müspet" hava içinde geçtiğini söyledi. Türkiye ve ABD arasındaki son zamanlarda kötüleşen ilişkilerin iki ülkeye de faydasının olmadığı konusunda Pence ile görüş birliğinde olduklarını söyleyen Yıldırım, "Siyasetçiler olarak, ülkeyi yönetenler olarak daha fazla sorumluluk alarak ilişkileri zedeleyen konuları aradan çıkarmamız gerekiyor" diye konuştu. Yıldırım'ın sözleri, Beyaz Saray'dan yapılan "yeni bir sayfa açılacak" açıklamasıyla birlikte değerlendirildiğinde, görüşmenin amacına ulaştığı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Trump ile son dönemde iyi işlemeyen iletişimin ili numaralar, yani Yıldırım ve  Pence tarafından kurulduğu söylenebilir.

Yorumlar

ihsan aqbd okur okur benim oğlum bina okur fetö yü vermem pkk pyd ile iş birliğim devam teröre destek devam diyor peki ne için gidildi hiç boş iş bunlar