Fıtık patlaması belirtileri, ameliyatı, felç yapar mı, tedavisi, öldürür mü, sonucu ne olur?

Fıtık patlaması belirtileri, ameliyatı, bel fıtığı felç yapar mı, tedavisi, öldürür mü, sonucu ne olur? bel bölgesinde olan omurlar arasındaki diskin dışında bulunan sert tabakanın yırtılmasıyla oluşur. Her bel ağrısı bel fıtığı mıdır? Bel fıtığı patlaması belirtileri nedir?

Google Haberlere Abone ol
Fıtık patlaması belirtileri, ameliyatı, felç yapar

Fıtık patlaması belirtileri, bel fıtığı ameliyatı, felç yapar mı, tedavisi, öldürür mü, sonucu ne olur? Bel fıtığı patlaması, bel bölgesinde olan omurlar arasındaki diskin dışında bulunan sert tabakanın yırtılmasıyla oluşur. Tabakanın yırtılmasıyla diskin içinde bulunan yumuşak madde dışarıya çıkarak, omuriliğe ya da sinir köklerine baskı yapar ve dolayısıyla ağrıya beden olur. Peki, Fıtık patlaması belirtileri, ameliyatı, bel fıtığı felç yapar mı, tedavisi, öldürür mü, sonucu ne olur?

Ağrı belle birlikte bacaklara yayılım gösterir. Meydana gelen acının etkisiyle bağırsak ve mesane sorunları yaşanabilir. Bu durum gerçekleştiğinde uyku iyileşmeyi teşvik eden bir dönemdir.

bel fıtığı patlaması nedir
Bel fıtığı patlaması tedavi edilmezse ciddi sorunlara neden olabilir

 

Yatağa yatmadan önce acının hafifletilmesi için sıcak ve soğuk kompresler uygulanmalıdır. Bunun için manyetik ısıtıcılardan faydalanılabilir. Şişkinlikleri gidermek için buz torbası gibi soğuk uygulama yapmak iyi gelir. Uygulanacak sıcak ve soğuk kompresler sırayla yapılmalıdır. Yarım saatlik sürede beşer dakika arayla sıcak ve soğuk uygulama yapmak rahatlatıcı etki yapacaktır. Bacakların şişkin yastıkların üzerinde tutulması da ağrıyı azaltacaktır.

Diz kapaklarının arkasına konulan yastıklar, dizleri yükselttiğinden omurga ve belde oluşan baskıyı azaltacaktır. Yumuşak yastığın uylukların arasına konması da rahatlatan eylemler arasındadır. Bu şekilde yan dönüp uyumak, omurgayı hizalayacağından, belin üzerindeki baskıyı azaltır. Bacaklarda ağrıyla birlikte karıncalanma olması halinde, mutlaka 1-2 gün yatak istirahati yapmak gerekir. Bel fıtığı patlaması ihmal edilmemesi gereken ve zorlayıcı hareketlerin yapılmaması gereken bir durumdur.

BEL FITIĞI PATLAMASINDAN KORUNMA NASIL OLUR?

Yerden alınacak eşyaları alırken dizleri kırarak eğilmek, bir eşya iterken dizleri kırmak, omuzlarda yük taşımamak, yukarılara uzanmamak, masa başında otururken bele destek kullanmak, uzun süre ağır eşya taşımamak koruyucu davranışlar arasındadır. Düzenli olarak egzersiz yapmakta son derece faydalıdır. 

bel fıtığı patlaması nedir
Bel fıtığı patlamasının tedavisi mümkündür

 

BEL FITIĞI PATLAMASI BELİRTİLERİ NEDİR?

Rahatsızlığın en önemli belirtisi bel ve bacakta meydana gelen ağrılardır. Ağrılar belde olmasına rağmen, bacaklara vuruyor tabiriyle anlatılır. Bacaklarda uyuşma ve güç kaybı oluşabilir. Hareketleri yapmakta zorlanma, hareket kabiliyetinin kısıtlanması, yürümekte güçlük çekilmesi belirtiler arasında bulunabilir. İlerleyen durumlarda cinsel fonksiyonlarda bozulma, idrarı tutamama, büyük abdesti yaparken zorlanma ve bacaklarda felç durumu gelişebilir. 

BEL FITIĞI PATLAMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavi için öncelikle ilaç tedavisi ve hastanın alması gereken önlemler uygulanır. Sert yatakta yatma ve fizik tedavi uygulaması bunların içinde yer alır. İlaç tedavisinde ise kas gevşetici ve ağrı kesici özelliğe sahip olan ilaçlar kullanılır. Bu şekilde düzelme olmadığı takdirde ameliyat kararı alınır. Hastalığın ilerlemesi halinde, hastanın zaman geçirilmeden ameliyat edilmesi gerekir. Ameliyat sonucunda % 90 oranında başarı sağlanmaktadır.


 

Yorumlar

leyla 3 tane bel fıtığım var patlama eşiğinde ne yapmaliyim
melek aydın on gun once cok sıddetrli bir bel agrısı cektim sag kalcam yukarıya cıkmıs gıbiydi film cektirdim bel kayması yokmus ama su an bile ara ara hafif agrı cekıyorum
sevgi 3 Tane bel fıtığım var.son iki haftadır kalçama vuruyor ağrısı ve his kaybıyla ayak parmağıma kadarda uyuşma var acaba fıtığım patlamışmı?
Pınar Fıtığım patlamış ameliyat oldum 4 ay sonra bir daha aynı yerden patladı sürekli yatmama rağmen epudural iğne oldum hiç geçmedi ağrım 2 ameliyatı olacağım
Ferhat yeşildağ Belim de bir adet fıtık var ama patlamış 20 25 gün dur bacağım dahil baya agrım oldu ama son bir hafta dır agrım yok ama hangi doktora gittim se bana amelat olmam gerektiğini ve en kısa zaman da olmam lazım mış ama agrım olmamaması be biraz ted ıü engin ediyor fıtık patlamasın da o ağrılara kimse dayamazsın diyor doktor da fıtık patlamış ama dağılmamış o yüzden ağrı yapmıyor diyor