Bayram Namazı nasıl kılınır, Bayram Namazı farz mı sünnet mi? VIDEOLU

Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekattır, bayram namazının aslı hutbe mi namazın kendisi mi? Yılda sadece iki kez kılınan bir namaz türü olduğu için bazı Müslümanlar ister istemez nasıl kılındığını unutabiliyor. Özellikle de namaza yeni başlayanlar ya da İslam dinine yeni ihtida edenler için Bayram Namazının nasıl kılındığını öğrenmek biraz daha zorlu olabiliyor. Normal şartlarda bayram namazlarını, her bayramda zaten imam cemaate güzel bir şekilde anlatır. Peki bayram namazı kaç rekat, bayram namazı nasıl kılınır?

Google Haberlere Abone ol
Bayram Namazı nasıl kılınır, Bayram Namazı farz mı sünnet mi? VIDEOLU

Müslümanların yılda iki kez eda ettiği Bayram Namazı'nın nasıl kılındığı, her bayram önesinde merak edilen konu olur. Yılda iki kez olunca insanlar doğal olarak bazen unutabiliyor. Bu nedenle her bayram öncesinde, "Bayram namazı nasıl kılınır?" sorusu yeniden gündem olur. Özellikle de namaz kılmaya yeni başlayanlar veya İslam dinine yeni dönüş yapanlar için bu konu son derece önem arzediyor.

Bayram namazı Hicretin ikinci yılında meşru kılınmıştır. Peygamberimiz (sav), Kurban ve Ramazan bayramı günlerinde ilk iş olarak bayram namazı kıldırmıştır (Müslim, Îydeyn, 9) Bayram namazı, bayramın birinci günü, sabah namazından sonra güneş doğduktan sonra kılınır.

Bayram namazı, kendisine Cuma namazı farz olan kimselere vaciptir.

İslam dinine göre buluğ çağına gelmiş, mükellef olan, akıl ve ruh sağlığı yerinde olan her Müslüman erkek bayram namazı kılabilir.

Vakıa, cuma ve bayram namazları ile yükümlü olmadıkları halde kadınlar isterlerse bu namazlara katılabilirler.

Bayram namazı nasıl kılınır?

1. Rekat

Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır,

Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce “Sübhaneke duası”nı okur,

Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 2. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,

Sonra 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

Ardından 4. Tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.

İmam; gizlice “Euzü besmele” çeker, açıktan “Fatiha suresi” ile birlikte “Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim” okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.

Rüku ve secde yapılarak 2. Rekata kalkılır.

2. Rekat

İmam; gizlice “Besmele” çeker, açıktan “Fatiha suresi” ile birlikte “Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim” okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.

Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak

1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,

Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

Ardından 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

Son olarak 4. Tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.

Rüku ve secdenin ardından oturulur, “Tahiyyat, Salli-Barik duaları” okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.

Bundan sonra müezzinin refakatinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir. Bu tekbirlerle birlikte imam hatip bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar.

ŞAFİİ MEZHEBİNE GÖRE BAYRAM NAMAZI

Şafiî mezhebine göre her iki rekâtta da Fatiha sûresinden önce olmak üzere, birinci rekâtta yedi, ikinci rekâtta beş tekbir alınır. Selam verildikten sonra İmam-hatip minbere çıkıp bir hutbe okur. Bu hutbe Cuma hutbesinde olduğu gibi iki kısımdan oluşur. Hutbeye "Allâhu ekber, Allâhu ekber, lâ ilâhe illallâhu vellâhu ekber, Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd" diye tekbir getirilerek başlanır. Cemaat de tekbire katılır.

İmam-hatip, bayram hutbelerinde genel olarak bayramın birleştirici özelliğinden bahseder. İslâm kardeşliği, yardımlaşma gibi konulara değinir. Ayrıca, Ramazan bayramı hutbesinde, zekât ve sadaka ibadetleri; Kurban bayramı hutbesinde ise Kurban ibadeti ve teşrik tekbirleri hakkında bilgiler verir.

TEŞRİK TEKBİRİ

Teşrik tekbirleri; "Allâhü ekber, Allâhü ekber, lâ ilâhe illallâhu vellahu ekber, Allâhü ekber ve lillahi’l-hamd" cümlelerinden oluşur.

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar