Barış Pehlivan neden tutuklandı? Barış Pehlivan Ne ile suçlanıyor?

Barış Pehlivan'ın yeniden tutuklanarak cezaevine gönderilmesi sonrasında, "neden tutuklandı" sorusu da yeniden gündem oldu. Daha önce hakkında birkaç kez kesinleşmiş hapis cezası bulunan Pehlivan, şartlı tahliye uygulamalarından faydalanmıştı. Peki, Barış Pehlivan neden tutuklandı?

Google Haberlere Abone ol
Barış Pehlivan neden tutuklandı?

Barış Pehlivan neden tutuklanarak yeniden cezaevine gönderildiği sorusu merakla cevap arıyor. Daha önce hakkında birkaç kez kesinleşmiş hapis cezası verilen Pehlivan, şartlı tahliye kanunundan faydalanarak dışarı çıkmıştı. Ancak gelinen noktada Pehlivan yeniden tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hal böyle olunca da vatandaşlar merakla sormaya başladı. Barış Pehlivan neden tutuklanıd? Ne ile suçlanıyor?

BARIŞ PEHLİVAN NEDEN TUTUKLANDI?

Gazeteci Barış Pehlivan, 2020 yılında açılan ve 3 yıl 9 ay hapis cezasıyla sonuçlanan dava kapsamında beşinci defa cezaevine girdi.

Cezaevi önünde basın açıklaması yapan Pehlivan, "Uzunca bir süredir açıklama yapılmasını bekliyorum. Neden, bu ülkenin meclisinden geçen ve beni de içine alan yasadan faydalandırılmıyorum?" şeklinde konuştu.

Beşinci kez cezaevine giren gazeteci, eğer denetimli serbestlik talebine olumlu yanıt alamazsa, sekiz ay daha cezaevinde kalacak.

Pehlivan, cezaevinde olduğu dönemde yayımlanan Cumhuriyet gazetesindeki ilk köşe yazısında "Can güvenliğimin olmadığını bildiğini" ifade etti.

MİT MENSUPLARINI DEŞİFREDEN 3 YIL 9 AY HAPİS CEZASI ALMIŞTI

Bir önceki yazısında Libya'da hayatını kaybeden MİT mensubunun kimliğini açıkladığı gerekçesiyle Pehlivan'a 3 yıl 9 ay hapis cezası verilmişti.

6 Mart 2020 tarihinde tutuklanan Pehlivan, altı ay cezaevinde kaldıktan sonra, başka bir dava ile ilişkilendirilmediği sürece 9 Eylül 2020 tarihinde denetimli serbestlik kapsamında salıverilmişti.

Barış Pehlivan neden cezaevine girdi? Barış Pehlivan neden tutuklandı?
Barış Pehlivan neden cezaevine girdi? Barış Pehlivan neden tutuklandı?

 

Ancak 30 Mart 2023'te Pehlivan, bir haber nedeniyle yeni bir dava ile karşılaştı ve bu dava nedeniyle denetimli serbestliği iptal edildi, böylece gazeteci tekrar cezaevine girmesi gerekti.

17 Mayıs 2023'te Covid-19 nedeniyle açık cezaevinden dışarı çıkan Pehlivan, daha sonra denetimli serbestlik başvurusuna yanıt alamadı ve Covid-19 izni nedeniyle dışarı çıkan hükümlülerin tekrar cezaevine girmesini engelleyen düzenlemeden de yararlanamadı. Sonuç olarak, Pehlivan infazını tamamlamak üzere Silivri'deki Marmara Cezaevi'ne gitti.

Cezaevine girmeden önce Pehlivan, "Bu sürecin beni aştığını biliyorsunuz. Hem halkın gerçekleri öğrenme çabası hem de kamuoyunun bilgilenme hakkının gaspıyla ilgili bir durum. Ben bunun mücadelesini veriyorum." dedi.

Cezaevinde olduğu süre boyunca ilk yazısında "Yeni bir mücadeleye başlıyorum. Can güvenliğimin olmayacağını biliyorum. Ama kuşkunuz olmasın, yine yazacağım." ifadesini kullandı. Ayrıca şair Ahmet Telli'nin bir şiirinden alıntı yaparak, "Belki yine gelirim, sesime ses veren olursa bir gün..." şeklinde paylaşımda bulundu.

BARIŞ PEHLVAN KİMDİR?

Barış Pehlivan 10 Temmuz 1983 tarihinde İstanbul'da doğdu.

Pehlivan, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu.

2004 yılında Leman Dergi Grubu'na ait Kaçak Yayın dergisinde muhabir olarak görev yaptı. Aynı dönemde CNN Türk televizyon kanalında çeşitli belgesel projelerinde görev alarak deneyim kazandı. 5N1K programı için önemli dosya ve haberler hazırladı.

Gazetecilik faaliyetleri nedeniyle çeşitli davalara konu olan Pehlivan, 2011 ve 2020 yıllarında cezaevine girdi. Cezaevi süreçleri boyunca Türkiye'nin basın özgürlüğü konusundaki tartışmalarına ve uluslararası dikkate yol açan olaylara da kaynaklık etti.

Barış Pehlivan'ın, ortaklaşa yazdığı Barış Terkoğlu ile birlikte hazırladığı "Sızıntı: Wikileaks’te Ünlü Türkler", "Mahrem", "Metastaz" gibi araştırma kitapları büyük ilgi gördü ve en çok satanlar listesinde yer aldı.

Yorumlar