Bankalar neden nakit avans vermiyor?

Bankalar neden nakit avans vermiyor sorusu bugün merakla cevap aranan sorular arasında yer aldı. Çünkü, BDDK tarafından alınan son karar nakit avans konusunda önemli yenilikler getirdi. Bu durumu yeni fark edenler ise neler olduğunu anlamaya çalışıyor. Peki, neler oluyor?

Google Haberlere Abone ol
Bankalar neden nakit avans vermiyor?

Bankalar neden nakit avans vermiyor, kredi kartıyla nakit avans çekmek isteyenler neden işlem yapamıyor, soruları merakla cevap arıyor. 

BANKALAR NEDEN NAKİT AVANS VERMİYOR?

Bankaların nakit avans kısıtlamasına gitmesinin birden fazla nedeni bulunuyor. Bunlardan en önemlisi, kişisel harcamaların kişisel gelirlerden üstün olmasının önüne geçilememesi olabilir. Çünkü, birçok vatandaş gelirinden fazla harcama yaparak piyasada enflasyonun yükselmesine neden oluyor.

Öte yandan nakit avansın verilmemesinin bir diğer nedeni ise, kredi kartı nakit avans seçeneği daraltılması talep enflasyonu kısılmaya çalışılıyor. Bu nedenle, bankalar bireysellerin en düşük faizli borçlanma kanalı olan kredi kartına nakit avansta vade ve limitleri daraltıyorlar. 

Son dönemlerde bazı banların müşterileri ise nakit avans alarak altın veya döviz gibi yatırımlar yapmaya çalışıyor. Düşük faizlerle alınan avansların bu şekilde kullanılması ise bankaları zarara sokuyordu. Bankalar da bu bu duruma önlem alınması için BDDK'tan düzenleme talep etti. 

Nakit avans veren bankaların dışında, kredi kartından nakit çekme yöntemleri de bulunmaktadır. Bunlar arasında bir telefon veya beyaz eşya almak ve alınan değerin daha azına elden çıkarmak, internet alışveriş sitelerinde iki üyelik açtıktan sonra kendi ürününüzü satın alarak komisyon karşılığı kredi kartınızı nakite çevirmek gibi yöntemler yer almaktadır. 

MERKEZ BANKASI'NIN ALDIĞI KARAR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) nakit avans düzenlemesine gitti. Yapılan düzenlemenin ardından nakit avans kullanmak isteyenler, "Nakit avans kapatıldı mı, neden çekemiyorum?" sorularına yanıt aramaya başladı.

Bankaların menkul kıymet tesisine tabi kredilerinin kapsamı değiştirilirken, menkul kıymet tesisi sınırlamasında 15 bin liranın üzeri dikkate alınacak.

Böylece nakit avans, kredili mevduat hesabı ve kartla yapılan kuyum harcamalarında 15 bin TL'ye kadar olan kısım, menkul kıymet yükümlülüğü kapsamına girmeyecek.

Menkul kıymet tesisi bankaların kendi inisiyatifinde bulunurken, 15 bin liranın üzerindeki tutarlar, bankalara ek yükümlülük olmak kaydıyla kullandırılmaya devam edilebilecek.

EN SON NAKİT AVANS FAİZLERİ NEYDİ?

Nakit avans faiz oranları bankalara göre değişebilir. Örneğin Garanti BBVA'da aylık nakit avans faizi %1,36 olarak belirlenmiştir.

Maximum'ta ise taksitli nakit avans faiz oranı 5-12 arası taksitler için aylık %1,36'dır.

Cardfinans nakit avans karşılığında alınan krediye %1,6 oranında faiz yansıtılmaktadır. ³ Akbank'ta ise nakit avans faiz oranına KKDF ve BSMV dahil değildir.

Kaynak: 

Kredi Kartından Nakit Çekme Yöntemleri 2023 (Anında) - Devletblog.com. https://devletblog.com/kredi-kartindan-nakit-cekme-yontemleri/.
Harçlık Avansından Nakit Çekme 2020 - Bank Kredisi. https://bankkredisi.com/harclik-avansindan-nakit-cekme/.
KYK Harçlık Avansı Nakite Çevirme Yöntemi - 2023 - 8 Farklı Yol!. https://www.bizdekalmasin.com/rehber/harclik-avansi-nakite-cevirme/.
Hat Üzerinden Kredi Çekme Yöntemi 2023 (10.000 TL NAKİT). https://esnafkredi.net/hat-uzerinden-kredi-cekme/.

Yorumlar